Newsroom

Newsroom

Στην κόψη του ξυραφιού η διαπραγμάτευση – Στον "αέρα" το Eurogroup της Μ. Πέμπτης

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με τη μεγαλύτερη τροχοπέδη να είναι το πακέτο έκτακτων προληπτικών μέτρων. Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη νομική μορφή του προληπτικού πακέτου, με την αντιπρόταση της κυβέρνησης να είναι η θεσμοθέτηση μόνιμου μηχανισμού διόρθωσης δημοσιονομικών μεγεθών.

57015b861dc5244e708b486b

Για το «καπέλο» ύψους 3,6 δις ή 2% του ΑΕΠ, που μπήκε σφήνα στη διαπραγμάτευση μετά την εμμονική στάση του ΔΝΤ, συνεδρίασε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός με στενούς του συνεργάτες, με σκοπό να βρεθεί η χρυσή τομή ως προς το θέμα του μηχανισμού των έξτρα και υπό αίρεση μέτρων, που θα είναι συμβατός με τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται κυβερνητική πηγή, η Ελλάδα προσφέρθηκε να προχωρήσει αυτομάτως σε περικοπές δαπανών σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, η πρόταση προβλέπει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει ότι την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με το που θα δημοσιεύονται τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του προηγούμενου έτους από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και την Eurostat, o υπουργός Οικονομικών θα προχωρεί σε αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων έναντι των στόχων (1,75% πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018).

Η διάταξη θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις ακόμη και για τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς.

Ο στόχος είναι να μην δεσμευτεί η ελληνική πλευρά ότι τα μέτρα θα προέρχονται αποκλειστικά από το σκέλος των δαπανών –κάτι που παραπέμπει ευθέως σε μειώσεις μισθών στο δημόσιο αλλά και συντάξεων- η ίδια διάταξη προτείνεται να εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ισοδύναμα μέτρα και από το σκέλος των εσόδων (δηλαδή επιβολή πρόσθετων φόρων).

Πρόταση της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση μόνιμου μηχανισμού διόρθωσης δημοσιονομικών μεγεθών

«Η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Και ξεκαθαρίζουν ότι τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δις. «Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δις. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δις θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δις» προσθέτουν.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος» σημειώνουν από το Μαξίμου και συμπληρώνουν λέγοντας ότι «το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος».

Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα και αυτό γιατί οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο.

Επιπλέον, από το Μαξίμου επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

«Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup» καταλήγουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Στον αέρα το Eurogroup της Μ. Πέμπτης

Η απόφαση για το εάν θα συγκληθεί ή όχι έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα θα ληφθεί αύριο, Μ.Τετάρτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα, μεταδίδει το Reuters.

Χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο δήλωσε «άγνοια» για τη διεξαγωγή του Eurogroup λέγοντας: «Δεν ξέρω εάν θα υπάρξει συνάντηση την Πέμπτη». «Ακόμη εργαζόμαστε γι’ αυτό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Στην ΤτΕ τα αποθεματικά της Βουλής και αιχμές Βούτση για Κωνσταντοπούλου

Στην Τράπεζα της Ελλάδος μεταφέρθηκε το μεγαλύτερο τμήμα των αποθεματικών της Βουλής, που φτάνει τα 67 εκατ. ευρώ, έπειτα από απόφαση του Νίκου Βούτση. Στα ταμεία του Κοινοβουλίου μένουν πλέον 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της Βουλής άφησε αιχμές κατά της προκατόχου του Ζωής Κωνσταντοπούλου, ισχυριζόμενος πως κακώς δεν έγινε το ίδιο και πέρυσι καθώς, εάν είχε συμβεί θα είχε αποφέρει και 1,5 εκατ. ευρώ από τις αποδόσεις των τόκων.

Με ανάρτησή της στο twitter η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε χαρακτηριστικά: «Τα αποθεματικά-ταμειακά διαθέσιμα της Βουλής είναι για την κοινοβουλευτική λειτουργία του πολιτεύματος, όχι για τα δόντια κυβέρνησης-δανειστών».

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει επίσης να μεταφέρουν σε λογαριασμό της ΤτΕ τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ, του ΕΟΠΥΥ και του Ταμείου των Νομικών.