Στην Εισαγγελία στέλνει το πόρισμα η Εξεταστική - Απέρριψε τη θέση της ΝΔ

Η ΝΔ δεν θέλει να σταλεί το πόρισμα της Εξεταστικής στη Δικαιοσύνη από την Επιτροπή! Με διαδικαστικά τερτίπια προσπάθησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλύψει τον φόβο ότι η Δικαιοσύνη θα εξετάσει τα συμπεράσματα του πορίσματος των 965 σελίδων και θα αναζητήσει ποινικές ευθύνες προσώπων. Ωστόσο με ευρύτατη πλειοψηφία η Εξεταστική απέρριψε τη θέση της ΝΔ

NewsRoom 23/01/2017 | 21:08

H Εξεταστική Επιτροπή, στέλνει στην Εισαγγελία για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ το τελικό πόρισμα των 965 σελίδων, μετά από απόφαση της πλειονότητας.

Με την απόφαση διαφώνησε η Ν.Δ. ζητώντας το πόρισμα να σταλεί από τη Βουλή. Από τα μέλη της Εξεταστικής τα 17 αποφάσισαν η Επιτροπή να στείλει το πόρισμα στη Δικαιοσύνη και μόνο πέντε βουλευτές της Ν.Δ. διαφώνησαν.

«Εμείς δεν ενεργούμε αυτόνομα και αυτοτελώς. Η Βουλή να το στείλει», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης. Η Ν.Δ. πρότεινε το πόρισμα να το αποστείλει στη Δικαιοσύνη η Ολομέλεια της Βουλής.

Το πόρισμα της Εξεταστικής εγκρίθηκε με 12 υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες), 8 κατά (Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) και 2 παρών (Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι), ενώ απουσίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Με την ψηφοφορία επί των τελικών προτάσεων από όλα τα κόμματα, έπεσε σήμερα η αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων από τράπεζες σε κόμματα και ΜΜΕ.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Βούτσης, η συζήτηση επί του πορίσματος στην Ολομέλεια θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι αύριο αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό αίτημα με την υπογραφή 60 βουλευτών, όπως απαιτείται από τον κανονισμό της Βουλής.

«Η μάχη κατά της διαπλοκής τώρα αρχίζει»

«Η μάχη κατά της διαπλοκής τώρα αρχίζει»: το μήνυμα αυτό στέλνει κυβερνητική πηγή, με αφορμή τη σημερινή ολοκλήρωση ενός κύκλου, με την έγκριση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής και την κατάθεσή του, όπως προαναφέραμε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ίδια κυβερνητική πηγή, σε επικοινωνία που είχε με το ΑΠΕ -ΜΠΕ, επισημαίνει κατ' αρχάς τη σημαντική δουλειά που έγινε τους προηγούμενους μήνες από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, δουλειά που θα αποτυπώνεται, προφανώς, και στο τελικό πόρισμα, που αναμένεται να αριθμεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, περί τις 600 σελίδες.

«Η κυβέρνηση θα δώσει μεγάλο βάρος στην υπόθεση», υπογραμμίζει ο ίδιος κυβερνητικός παράγων. Και ξεχωρίζει τρεις από όλους τους φακέλους που απασχόλησαν την εν λόγω επιτροπή: Το δάνειο της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων» την πλειοψηφία των μετοχών του οποίου (60%) έχει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τα δάνεια με «αέρα», φράση που παραπέμπει σε σχετική αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΟΛ, Παναγιώτη Ψυχάρη καθώς και το δανεισμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για αγοραπωλησίες μετοχών της εκδοτικής εταιρείας από τους ίδιους μετόχους.

«Η υπόθεση της διαπλοκής όχι μόνο δεν τελειώνει, αλλά, αντιθέτως, τώρα αρχίζει», τονίζει η κυβερνητική πηγή. Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αναμένεται ότι θα αποσταλεί στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες στελεχών από τους τρεις πόλους της διαπλοκής σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία (πολιτικά κόμματα -μέσα μαζικής ενημέρωσης -τράπεζες).

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά στις συνεδριάσεις της εξεταστικής, ο δανεισμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αγγίζουν τα 401 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα δάνεια των επιχειρήσεων ΜΜΕ είναι κοντά στο 1,27 δισεκατομμύριο ευρώ.