Άδωνις Γεωργιάδης: Γνωστοί μου όσοι προσλήφθηκαν στο γραφείο μου, αλλά δεν το… γνώριζα

Στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε ο πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, για τους 23 παράνομους -κατά τον Παύλο Πολάκη- διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κ. Γεωργιάδης θα ξαναπεράσει το κατώφλι της Επιτροπής την Πέμπτη προκειμένου να εξεταστεί και από τους υπόλοιπους βουλευτές.

NewsRoom 05/02/2018 | 20:45

του Άγγελου Προβολισιάνου

Την ώρα που το Novartis – Gate μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης λόγω των πρωτοκλασσάτων πολιτικών προσώπων -ανάμεσά τους και ο Άδωνις Γεωργιάδης- που εμπλέκονται στο πολύκροτο σκάνδαλο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ θα καταθέσει για ένα ακόμα κρούσμα διαφθοράς στο χώρο της Υγείας και συγκεκριμένα για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Πληροφορίες θέλουν τον κ. Γεωργιάδη να ανοίγει από μόνος του το θέμα της εμπλοκής του στο Novartis – Gate, δίχως να περιμένει κάποιο έρεισμα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ, αφήνοντας υπόνοιες κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου για μεθόδευση, εξαιτίας της χθεσινής επίσκεψής του στον Άρειο Πάγο.

Τα μέλη της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή αναμένεται να επικεντρωθούν στο ζήτημα των 23 διορισμών που έγιναν επί θητείας Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας. Σε καμία περίπτωση, από τις έως τώρα μαρτυρίες στην Επιτροπή, δεν έχει αποδειχθεί πως οι 23 προσληφθέντες πληρώθηκαν μέσω χορηγιών, όπως ισχυρίζεται ο κ. Γεωργιάδης και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες του Κέντρου. Αντιθέτως, αρκετοί μάρτυρες έχουν υποπέσει σε αντιφάσεις, όπως λόγου χάρη στην ύπαρξη ενός ειδικού χορηγικού ταμείου, δίχως κανένα παραστατικό να επιβεβαιώνει την ύπαρξή του. Σε αυτό το πλαίσιο να συνυπολογιστεί πως από το 2009 και μετά οι απολογισμοί του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν μονίμως ελλειμματικοί. Ακόμα κι αν υπήρχε υπόλοιπο από μία χορηγία του 2008, όπως αυτές της Estee Lauder και του ΟΠΑΠ, θεωρείται απίθανο να μην είχε απορροφηθεί το εναπομείναν ποσό προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλες ανάγκες. Οπότε, ο κ. Γεωργιάδης θα κληθεί να αποδείξει πως οι 23 διορισμένοι -κάποια εξ αυτών με ειδίκευση στο... aerobic- δεν αμείφθηκαν από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. 

Διαφωνεί η ΝΔ με τη σύσταση Προανακριτικής για το Novartis - Gate

Ανοίγοντας τη διαδικασία, ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από το Σώμα να μην ξεφύγει το αντικείμενο της συζήτησης από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με αφορμή τα όσα έχουν έρθει στην επιφάνεια για το Novartis - Gate. Το αίτημα του Αντώνη Μπαλωμενάκη δεν έγινε αποδεκτό, αφού δεν άργησε να πάρει το λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, αλλά και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, με αποτέλεσμα η κουβέντα να μετατοπιστεί στα του σκανδάλου Novartis. Τόσο ο κ. Γεωργαντάς όσο και η κ. Χριστοφιλοπούλου ζήτησαν να μοιραστεί η δικογραφία του Novartis - Gate προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές της Επιτροπής για το περιεχόμενό της, με τον βουλευτή της ΝΔ να προβάλλει μετ' επιτάσεως την αναγκαιότητα να παραμείνει το θέμα στις εργασίες της Εξεταστικής, εννοώντας επί της ουσίας πως δεν προκρίνει τη λύση της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής. «Δεν μπορώ να καταλάβω τι ρόλο θα έχει πλέον η Επιτροπή» είπε ο κ. Γεωργαντάς αναφορικά με το ενδεχόμενο να μην διερευνηθεί το Novartis - Gate από την Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση των σκανδάλων στην Υγεία. Κλείνοντας το θέμα, ο κ. Μπαλωμενάκης επιβεβαίωσε το χθεσινό δημοσίευμα του koutipandoras.gr, λέγοντας πως ένα από τα ενδεχόμενα είναι το ζήτημα να διερευνηθεί από Προανακριτική Επιτροπή και όχι από την Εξεταστική Επιτροπή.

Η εξέταση Γεωργιάδη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πήρε το λόγο προκειμένου να κάνει μία εισαγωγική τοποθέτηση. Ο μάρτυρας κατέθεσε όλες τις κινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμού από 1/6/2013 μέχρι και σήμερα, ενώ κατέθεσε και δήλωσή του με την οποία εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να προβεί σε οποιοδήποτε έλεγχο των τραπεζικών του λογαριασμών, θυρίδων κ.ο.κ. αρκεί τα στοιχεία να μην τα δει δημοσιευμένα στο Documento!

Ο κ. Γεωργιάδης εγκάλεσε τον πρόεδρο της Επιτροπής επειδή απέστειλε προσωπική επιστολή στον Κώστα Βαξεβάνη, την οποία κατέθεσε ο εκδότης του Documento κατά την εκδίκαση αγωγής του αντιπροέδρου της ΝΔ σχετικά με την υπόθεση των συναλλαγών που είχε εταιρία του Λεωνίδα Γεωργιάδη με το «Ερρίκος Ντυνάν». Ο πρώην υπουργός Υγείας κατηγόρησε τον Αντώνη Μπαλωμενάκη πως στην επιστολή του σημειώνει ότι η επιχείρηση που συναλλάχθηκε με το «Ντυνάν» είναι δική του, ενώ είναι του αδερφού του. Το παράδοξο βέβαια είναι πως πριν ξεκινήσει τις επικρίσεις εναντίον του προέδρου της Επιτροπής, ο ίδιος υπενθύμιζε ότι τις δύο προηγούμενες φορές που έδωσε το «παρών» για το σκάνδαλο εκχώρησης του «Ερρίκος Ντυνάν», επίμονα ζητούσε να ερωτηθεί επ' αυτού. Δηλαδή να ερωτηθεί για μια συναλλαγή της εταιρίας του... αδερφού του.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κατηγόρησε χωρίς κανένα επαρκές στοιχείο τον ιδιοκτήτη της εταιρίας φύλαξης του ΚΕΕΛΠΝΟ για την σκευωρία –όπως τη χαρακτήρισε- που έχει στηθεί από τον Παύλο Πολάκη προκειμένου να τον στοχοποιήσει. Πρόκειται για τον κ. Γιαννακουλόπουλου, για τον οποίο ισχυρίστηκε ότι έχει λάβει από το υπουργείο Υγείας επί θητείας Παύλου Πολάκη 8 εκατ. ευρώ άνευ συμβάσεως και πως εναντίον του κ. Γιαννακουλόπουλο υπάρχει δικαστική απόφαση ως ύποπτος αλλοιώσεως του πρωτοκόλλου.

«Ο υπουργός Υγείας μπορεί να πάρει στο γραφείο του όλο το ΚΕΕΛΠΝΟ»

Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση πως οι 13 από τους 23 προσληφθέντες εργάστηκαν στο υπουργικό του γραφείου, σημειώνοντας αρχικά πως δεν ήξερε κανέναν τους πριν εργαστούν για εκείνον, κάτι που αναίρεσε ο ίδιος λίγα λεπτά αργότερα. Μάλιστα, έδωσε μία ξεκάθαρη εικόνα για το πώς αντιλαμβανόταν ως υπουργός τον κοινωνικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει το ΚΕΕΛΠΝΟ. «Ο υπουργός Υγείας μπορεί να πάρει στο γραφείο του όλο το ΚΕΕΛΠΝΟ» είπε επί λέξει.

Υποστήριξε δε πως κανένας μάρτυρας της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν ισχυρίστηκε πως ο ίδιος πήρε ένα τηλέφωνο ή έστειλε μπιλιετάκια για να διοριστεί στο γραφείο του έστω ένας από τους 23, ενώ διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για προσλήψεις αλλά για ανάθεση έργου. 

Δεν τους ήξερε αλλά τελικά... γνωρίζονταν

Μετά από σχετική ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, ο μάρτυρας απάντησε πως δεν γνωρίζει πώς πληρώθηκαν οι 23 διορισμένοι επί θητείας του στο υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι άκουσε στις συνεδριάσεις της Επιτροπής ότι πληρώθηκαν από χορηγία του 2008 και πως δεν έχει να εισφέρει κάτι παραπάνω. Σημείωσε, επίσης, πως δεν έχει κανέναν λόγο να αμφισβητήσει τα όσα υποστηρίζουν για το θέμα υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ και πως δεν ασχολήθηκε καθόλου για το αν υπήρχε χορηγικό υπόλοιπο. Επ' αυτού, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως όλοι οι απολογισμοί του Κέντρου ήταν ελλειμματικοί, ενώ κατήγγειλε την ύπαρξη πλαστογραφημένου εγγράφου που έφτασε στην Επιτροπή για το ζήτημα των 23 διορισμών από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητώντας παράλληλα την επέμβαση εισαγγελέα. 

Ως προς τη μέθοδο by-pass, σύμφωνα με την οποία μπορούσαν να παρακαμφθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για να γίνουν προσλήψεις στο υπουργείο Υγείας μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε: «Με ρωτάτε αν έχουν γίνει ρουσφέτια στην Ελλάδα;», αρνούμενος παράλληλα ότι οι 23 διορισμοί έγιναν με τη μέθοδο by-pass. Επιπλέον, αντέτεινε πως επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γίνονται πολλά περισσότερα ρουσφέτια. Μάλιστα, ενώ υποστήριζε πως δεν ήξερε κανέναν από τους 13 που έφτασαν στο γραφείο του, διευκρίνισε πως κάποιους τελικά τους γνώριζε από πριν. 

Όσον αφορά το ηχητικό ντοκουμέντο με πρωταγωνιστή τον Θεόδωρο Παπαδημητρίου, είπε -επικαλούμενος σχετική πραγματογνωμοσύνη από αρμόδια υπηρεσία- πως πρόκειται για προϊόν συρραφής σε 19 σημεία και ως εκ τούτου είναι ένα πλαστογραφημένο ηχητικό που εμπεριέχει τη φωνή του πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η εν λόγω πραγματογνωμοσύνη αν και δεν έχει φτάσει στην Εξεταστική Επιτροπή, βρέθηκε στο γραφείο του Άδωνη Γεωργιάδη, με τον πρώην υπουργό να ισχυρίζεται πως έφτασε μέσω ανώνυμης επιστολής.

Πράκτορας ο... Παύλος Πολάκης!

Σε έναν ακατανόητο ισχυρισμό προέβη ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σχετικά με το Novartis - Gate, προδίδοντας την ταραχή του λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο. Αρχικά, αποκάλεσε «ψευδομάρτυρες της Novartis» όσους κατέθεσαν για την υπόθεση υπό το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα που θεσπίστηκε επί ΝΔ για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Κρίνεται απίθανο ο αντιπρόεδρος να αγνοεί ότι εκτός από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες στην Ελλάδα, υπάρχουν αντίστοιχοι που έχουν καταθέσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με το ίδιο καθεστώς και μετά από έρευνα του FBI, το οποίο ξεδίπλωσε τις πτυχές του σκανδάλου. Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης πήγε και ένα βήμα παραπέρα. Υποστήριξε με σθένος πως το σκάνδαλο Novartis «είναι στημένο από αυτόν», εννοώντας τον αν. υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη. Κατά τα φαινόμενα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μπορεί ακόμα και να πιστεύει πως ο Παύλος Πολάκης είναι κεκαλυμμένος πράκτορας του FBI ή ακόμα ότι καθοδηγεί από το υπουργείο Υγείας την έρευνα που γίνεται στις ΗΠΑ για το Novartis - Gate!