Newsroom

Newsroom

Στην ατζέντα της Εξεταστικής για τα δάνεια η διαφημιστική δαπάνη τραπεζών προς ΜΜΕ – Καταψηφίζει η ΝΔ

Η Εξεταστική Επιτροπή θα ελέγξει και τη διαφημιστική δαπάνη των τραπεζών προς τα ΜΜΕ, για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Την σχετική απόφαση έλαβε η Εξεταστική ύστερα από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

573cb1d51dc52445358b4e9c

Η Εξεταστική Επιτροπή θα ζητήσει από όλες τις συστημικές τράπεζες τη διαφημιστική δαπάνη των τελευταίων 10 ετών, από το 2006. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή (πρότεινε να ξεκινήσει η έρευνα από το 2002), το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων. Ερωτηματικά προκαλεί η καψήφιση από τη ΝΔ, με τον Δημήτρη Σταμάτη να επισημαίνει πως κατά την γνώμη του κόμματος είναι “παράνομη η απόφαση”(!), ενώ «παρών» δήλωσαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Σωκράτη Φάμελλο, «θα διερευνήσουμε αν τηρούνται οι κανόνες διαφήμισης στην περίπτωση που υπάρχει και άλλη σχέση (δανειακή) της τράπεζας με το μέσο ενημέρωσης».

Την πρόταση υπέβαλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία τονίζοντας πως από τις λίστες της τραπεζικής διαφημιστικής δαπάνης που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα προκύπτει ότι «τα πέντε συστημικά “μαγαζιά” στο χώρο των μίντια μοιράζονται το 70% της διαφημιστικής πίτας από τις τράπεζες κατά το 2015».

Οι Μάκης Βορίδης, Νότης Μηταράκης και Δημήτρης Σταμάτης από τη ΝΔ τόνισαν ότι η Εξεταστική «δεν έχει εντολή» από την Ολομέλεια για τον έλεγχο αυτό. «Μπορεί η πλειοψηφία να νομίζει ότι μπορεί να κάνει τον δεσπότη Παναγιώτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι παράνομο», είπε ο Νότης Σταμάτης.

«Υποχρέωση της επιτροπής να διερευνήσει όχι μόνο τα θαλασσοδάνεια, αλλά και την διαφήμιση που δόθηκε», είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Για αναζήτηση «θορύβου εκτός αιθούσης» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Παπαθεοδώρου. «Μην ανησυχείτε για θόρυβο, απλές λίστες θα είναι εύληπτες και εύλογες», του απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Αυτό που κάνετε είναι καρικατούρα. Από πλευράς μας έχετε το ελεύθερο να κάνετε ότι θέλετε», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί μήπως χρειάζεται «επέκταση» της εντολής της Ολομέλειας της Βουλής.

«Αν διαπλέκεται η διαφημιστική δαπάνη με το δάνειο που έχει με μία τράπεζα και δεν αποπληρώνεται, δεν πρέπει να διερευνηθεί; Ο εισαγγελέας όταν ερευνά μία υπόθεση δεν περιορίζεται από την εντολή που έχει για την προκαταρκτική εξέταση», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Λάππας.

«Με τις διαφημίσεις ασκείτο χειραγώγηση. Επειδή τα λεφτά είναι πολλά – μόνο το 2015 είναι 45 εκατ.– ας το εξετάσουμε», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλιας. «Να διερευνήσουμε όλους τους τρόπους χρηματοδότησης, που είναι και η διαφήμιση. Θα δείτε ότι τους έδιναν διαφήμιση ενώ δεν είχαν πληρώσει την δόση του δανείου», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

Να σημειωθεί ότι στην Επιτροπή έχουν φτάσει δεκάδες φάκελοι με στοιχεία από τα τραπεζικά ιδρύματα για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε ΜΜΕ και κόμματα. Η Επιτροπή έδωσε περισσότερο χρόνο για τα δάνεια που είναι σε ευρώ και θέτει σε δεύτερη μοίρα τα δάνεια που είναι σε δραχμές και έχουν αποπληρωθεί, ενώ όλα τα στοιχεία θα τοποθετηθούν στη Βουλή.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…