Στη Φλόριντα ο φονικός τυφώνας Μάθιου – Πάνω από 840 οι νεκροί στην Αϊτή (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Την πολιτεία της Φλόριντα χτύπησε ο τυφώνας Μάθιου ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους από το πέρασμά του από την Αϊτή. Αναμένεται να χτυπήσει τη Τζόρτζια καθώς και τη Βόρεια και Νότια Καρολίνα.

57f7a1ac1dc524980e8b47ba

Ειδικότερα, οι νεκροί ανέρχονται στους 842 καθώς μετά το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα αρχίζει να αποκαλύπτεται πλήρως η έκταση του πλήγματος στην Αϊτή. Τα συνεργεία διάσωσης έχουν αποκτήσει πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές ενώ υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω αύξηση των νεκρών. Η αύξηση του τελικού αριθμού των θυμάτων στη χώρα της νότιας Καραϊβικής έρχεται καθώς σε απομακρυσμένες περιοχές της είχε διακοπεί η επικοινωνία με τα αστικά κέντρα, λόγω του τυφώνα.

Περιοχές του νησιού είχαν καταστραφεί στο σεισμό του 2010, και αρκετοί έμεναν έκτοτε σε κατοικίες που είχαν κατασκευαστεί «ημι-προσωρινά» με τις μικρότερες δυνατές προδιαγραφές. Μεγαλύτερο φαίνεται ότι ήταν το πλήγμα στο νότιο τμήμα. Στην κοινότητα Λεζ Ανγκλέ οι τοπικές αρχές μιλούν για «αρκετές δεκάδες νεκρούς» ενώ στο Σαντάλ ο απολογισμός έχει ανέβει σε 90 νεκρούς, σύμφωνα με το δήμαρχο. «Δεν μας έμεινε τίποτα να ζήσουμε, όλες οι σοδειές χάθηκαν, δεν έχω ιδέα τι θα κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του Σαντάλ, Μαρκο Σονιέλ Νοέλ στο Reuters.

Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους είτε επειδή παρασύρθηκαν από χειμάρρους, είτε από πεσμένα δέντρα είτε από θραύσματα στον αέρα από τους ισχυρότατους ανέμους. Το υψηλότερο τίμημα φαίνεται, μέχρι στιγμής, πως το έχουν πληρώσει κοινότητες στη δυτική άκρη της χερσονήσου Τιμπουρόν -την οποία διέσχισε το επίκεντρο του Μάθιου την Τρίτη.



























Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Φλόριντα

Τις 600.000 φθάνουν τα νοικοκυριά στη Φλόριντα που δεν έχουν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει ο τυφώνας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας Ρικ Σκοτ. «Θα έχουμε και νέες διακοπές ρεύματος», είπε ο κυβερνήτης, προειδοποιώντας για ισχυρές πιθανότητες πλημμυρών στην περιοχή του Τζάκσονβιλ. «Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη», κατέληξε.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την πολιτεία της Φλόριντα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσε εντολή να παρασχεθεί κάθε βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με το που αυτή θα ζητηθεί. Στα μέτρα αρωγής περιλαμβάνονται δράσεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών της Φλόριντα.

Εκατοντάδες πτήσεις από και προς την πολιτεία της Φλόριντα έχουν ακυρωθεί σε όλα τα αεροδρόμια για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και των ανέμων. Η αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει βάλει περιπολίες για το ενδεχόμενο να σημειωθούν πλημμύρες και εξέδωσε προειδοποιητικά μηνύματα ότι οι ισχυροί άνεμοι και οι καταιγίδες που φέρνει ο Μάθιου μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες πλημμύρες.

Το κύμα κακοκαιρίας ανάγκασε περίπου 3 εκατομμύρια κατοίκους παράκτιων περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι άνεμοι φθάνουν το 60 μίλια την ώρα, ενώ έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν σε παράκτιες περιοχές στην Φλόριντα. «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τους ανέμους, η ένταση των οποίων συνεχώς ανεβαίνει», δήλωσε στο CNN ο Ντέρικ Χένρι, δήμαρχος της παραθαλάσσιας περιοχής Ντεϊτόνα. «Ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων υπάκουσε στις προειδοποιήσεις μας και ανησυχούμε ιδιαίτερα γι΄αυτούς που δεν το έκαναν», πρόσθεσε.

Προειδοποίηση Ομπάμα

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε νωρίτερα την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντας απέφυγαν τα χειρότερα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου, προειδοποίησε όμως τους πολίτες για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων. «Πρόκειται πάντα για έναν τυφώνα πραγματικά επικίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους από το Οβάλ Γραφείο, όπου συναντήθηκε με τους υπεύθυνους αξιωματούχους που διαχειρίζονται το θέμα, μεταξύ αυτών τον Κρεγκ Φουγκέιτ, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA).

«Διαπιστώσαμε ότι έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές σε ορισμένες περιοχές στη νότια Φλόριντα. Πιστεύω ότι η κύρια ανησυχία μας στην παρούσα φάση δεν είναι μονάχα η ισχύς των ανέμων, αλλά και η άνοδος των υδάτων», πρόσθεσε ο ίδιος. Το μάτι του κυκλώνα, το οποίο υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3, διασχίζει τις ακτές της Φλόριντα, με κατεύθυνση προς τον βορρά. «Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους, όταν τους συστήνουν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές», επισήμανε ο κ. Ομπάμα. «Μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε την περιουσία, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ζωές», είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ.







Εικόνες του τυφώνα Μάθιου από το διάστημα

Την ίδια στιγμή, η NASA και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αναρτούν βίντεο στα οποία απεικονίζεται από το διάστημα το τρομακτικό μέγεθος του φονικού τυφώνα.



Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Καταγραφή 4

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Ευτυχώς οι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους