Newsroom

Newsroom

Στη διευθέτηση του χρέους και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στρέφεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης

Με την συμφωνία να υπερψηφίζεται την Πέμπτη, καθώς στην κυβέρνηση εμφανίζονται βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία, το ενδιαφέρον του Μ. Μαξίμου επικεντρώνεται στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το ζήτημα του χρέους, η διευθέτηση του οποίου κρίνεται σημαντική για να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

5859527f1dc5243e2e8b49e2

Κυβερνητικές πηγές την Δευτέρα χαρακτήριζαν πολύ σκληρές τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου αναφορικά με το ζήτημα του προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή που θα επιτρέψει σε όλες τις πλευρές να δεχτούν με ικανοποίηση μία λύση. Ήδη στο Μπάρι διεξήχθησαν επί της ουσίας συζητήσεις και υπήρξαν και τοποθετήσεις σε τεχνικά ζητήματα. Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί καθυστερήσεις, και -κατά τις ίδιες πηγές- δεν σκοπεύει να αφήσει τη λύση για μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών. Στόχος της κυβέρνησης, επίσης, είναι να υπάρξει συμφωνία και για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, προκειμένου να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE.

Οι ίδιες πηγές εξάλλου παρέπεμπαν στη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την οποία επανέλαβε και στο Πεκίνο στη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ, ότι στην περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει τότε δεν θα εφαρμοστεί κανένα από τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου. Πηγές της κυβέρνησης ξεκαθάρισαν ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της συμμετοχής ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη δόση των 7,5 δισ. που θα ακολουθήσει του κλεισίματος της αξιολόγησης. Εξηγούσαν επίσης πως σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει «η ΕΚΤ τεχνικά έχει τη δυνατότητα να μας βάλει στο QE», καθώς και ότι ακόμα και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

Διαβάστε σχετικάEWG: Στόχος η συνολική πολιτική συμφωνία στο Eurogroup

Αργολίδα: Χωρίς παιδίατρο το Πάσχα-Μήνυση από τον πατέρα παιδιού που τραυματίστηκε

giatros nosokomeio eurokinissi kontarinis 708 3

Αργολίδα: Χωρίς παιδίατρο το Πάσχα-Μήνυση από τον πατέρα παιδιού που τραυματίστηκε

Την πραγματική κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωποι γονείς και παιδιά στην Αργολίδα, τις ημέρες…