Στη δημοσιότητα η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες – δείτε αναλυτικά τους όρους του διαγωνισμού

Αναρτήθηκε στην Διαύγεια σήμερα Παρασκευή η προκήρυξη της δημοπρασίας για τη χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.

573f177c1dc5249c5c8b52d5

Σύμφωνα με τα στοιχεία της προκήρυξης ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις. Πρώτα θα υποβληθούν οι αναλυτικοί φάκελοι με της αιτήσεις συμμετοχής, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί προεπιλογή των υποψηφίων. Στο τρίτο στάδιο θα ξεκινήσει η δημοπρασία και θα ανακοινωθούν τα ονόματα των πλειοδοτών, ενώ τέλος θα κατακυρωθεί οριστικά ο διαγωνισμός με την καταβολή τμήματος των αδειών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής και των φακέλων θα γίνει στις 4 Ιουλίου, ενώ δέκα ημέρες μετά θα ανακοινωθούν οι προεπιλεγέντες. Μέχρι τις 25 Ιουλίου δίνεται η δυνατότητα να κατατεθούν προδικαστικές προσφυγές, ενώ η δημοπρασία και ο διαγωνισμός προβλέπεται να ολοκληρωθούν στο διάστημα 12-17 Αυγούστου.

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν ελληνικές ή ξένες ανώνυμες εταιρείες, υπό σύσταση Α.Ε., κοινοπραξίες και υπό σύσταση κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα των μέσων ενημέρωσης. Το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 8 εκατ. ευρώ ως ίδια κεφάλαια, ενώ σε περίπτωση που υπολείπονται, καλύπτονται με αντίστοιχη εγγυητική επιστολή. Παράλληλα θα πρέπει να υποβληθεί μελέτη τεχνολογικού εξοπλισμού (για εκπομπή προγράμματος σε High Definition) και κτιριακών εγκαταστάσεων, που πρέπει να τηρούν τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές. Η ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια των κτιριακών εγκαταστάσεων ανέρχεται σε 2.500 τμ.

Το εκπεμπόμενο πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία καθημερινά δελτία ειδήσεων συνολικής διάρκειας τουλάχιστον 90 λεπτών, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού και θεάτρου συνολικής διάρκειας τουλάχιστον 10 ωρών μηνιαίως, τουλάχιστον 4 κατηγορίες εκπομπών διάρκειας τουλάχιστον 10 ωρών το μήνα κάθε μία. Επίσης θα πρέπει να περιλαμβάνονται ευρωπαϊκά έργα, ανεξάρτητες παραγωγές, δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπές με υπότιτλους στα ελληνικά.

Οι υποψήφιοι που ήδη λειτουργούν οφείλουν να υποβάλλουν ονομαστική κατάσταση εργαζομένων, οικονομοτεχνική μελέτη, πίνακες προσωπικού (ΕΡΓΑΝΗ), βεβαιώσεις των ασφαλιστικών Ταμείων και οργανόγραμμα με τον συνολικό αριθμό εργαζομένων (τουλάχιστον 400 άτομα), καθώς και με τον αριθμό εργαζομένων ανά ειδικότητα (τουλάχιστον 80 άτομα τεχνικό προσωπικό, 60 διοικητικό, 60 δημοσιογράφους). Οι υποψήφιοι που δεν λειτουργούν, θα πρέπει να υποβάλλουν οικονομοτεχνική μελέτη για το σχεδιαζόμενο αριθμό εργαζομένων και υπεύθυνη δήλωση ότι εντός 3μήνου θα απασχολούν τον προβλεπόμενο ελάχιστο αριθμό εργαζομένων, τόσο συνολικά, όσο και ανά ειδικότητα.

Η Επιτροπή Διεξαγωγής Διαγωνισμού (η οποία, όπως και η αντίστοιχη των Ενστάσεων, απαρτίζεται από καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης), με τη συνδρομή -όπως προβλέπεται από το νόμο- διεθνούς εταιρείας Ορκωτών Λογιστών Ελεγκτών που επιλέγεται μέσω ανοικτού διαγωνισμού, θα ελέγξει τα δικαιολογητικά και θα προχωρήσει στην προεπιλογή των υποψηφίων.

Για κάθε άδεια, η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας είναι 3 εκατ. ευρώ, την οποία θεωρείται ότι έχουν αποδεχθεί όλοι οι υποψήφιοι. Ακολούθως, η τιμή αυξάνεται κατά το «βήμα αύξησης». Στην πρώτη αύξηση (γύρο) το «βήμα» είναι 500.000 ευρώ. Ακολούθως, το «βήμα» διαμορφώνεται κατά την κρίση της Επιτροπής Διεξαγωγής Διαγωνισμού, με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ ανά γύρο. Σε κάθε «βήμα αύξησης» (γύρο), κάθε υποψήφιος επιλέγει να παραμείνει ενεργός, εφόσον αποδέχεται την τιμή που διαμορφώνεται στο συγκεκριμένο γύρο (μετά την πρόσθεση του «βήματος αύξησης» στην τιμή του προηγούμενου γύρου), ή να καταστεί αδρανής. Όταν απομείνουν μόνο δύο διεκδικητές της συγκεκριμένης άδειας, η δημοπρασία περνά στο δεύτερο στάδιο, οπότε οι δύο υποψήφιοι καταθέτουν κλειστές οικονομικές προσφορές και η άδεια απονέμεται στον πλειοδότη. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, επαναλαμβάνεται η διαδικασία των κλειστών φακέλων. Σε περίπτωση που υποψήφιος πλειοδοτήσει για μία άδεια, με ποσό χαμηλότερο από την προσφορά που υπέβαλε για κάποια προηγούμενη, ως τελικό τίμημα θεωρείται η υψηλότερη προσφορά, δεδομένου ότι όλες οι προσφορές στο σύνολο της διαδικασίας θεωρούνται δεσμευτικές.

Διαβάστε ολόκληρη την προκήρυξη

«Ο διαγωνισμός είναι γεγονός» και «διασφαλίζει τη διαφάνεια, τους ίσους όρους για τους συμμετέχοντες, την οικονομική βιωσιμότητα των σχημάτων που θα αδειοδοτηθούν», δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης του διαγωνισμού ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. 

Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας

«Σήμερα δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή, αφού η Ελλάδα παύει να κατέχει τη ντροπιαστική “αποκλειστικότητα” της μοναδικής ευρωπαϊκής χώρας που ποτέ δεν έκανε διαγωνισμό για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Μετά από διεξοδική διαβούλευση, τόσο στο στάδιο της κατάρτισης του νόμου, όσο και σε αυτό της σύνταξης της προκήρυξης και παρά τις προβλέψεις –και την επιθυμία- ορισμένων για το αντίθετο, ο διαγωνισμός είναι γεγονός.

Ο διαγωνισμός διασφαλίζει τη διαφάνεια, τους ίσους όρους για τους συμμετέχοντες, την οικονομική βιωσιμότητα των σχημάτων που θα αδειοδοτηθούν, τις θέσεις εργασίας, την υψηλή ποιότητα του προγράμματος που θα φτάνει στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό, τη μεγιστοποίηση του τιμήματος για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και το πόθεν έσχες των κεφαλαίων που θα επενδυθούν στη συγκεκριμένη αγορά».

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

ΓΑΓ

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία…

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

InCollage 20240418 171302478

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

«Όποιος έχει την ευθύνη για τον θάνατο τόσων ανθρώπων αλλά και για την πλήρη αλλοίωση…

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

4562797

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

Σε μια όχι και τόσο καλή λίστα βρίσκονται τρία Ελληνικά νησιά συμφωνά με λίστα της…