Newsroom

Newsroom

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη

Στη Βουλή κατατέθηκε το σχέδιο νόμου των υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης με το οποίο θα ανοίξει ο δρόμος για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία θα διατίθεται στο κρατικό μονοπώλιο για τους ασθενείς που έχουν ανάγκη τις θεραπευτικές της ιδιότητες αλλά και θα εξάγεται.

5a7b038a1dc524f0248b45b3

του Άγγελου Προβολισιάνου

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι σύγχρονες μελέτες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αποδέχονται τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης. «Σε αυτό το πλαίσιο διακρίνεται σαφώς η τάση θεσμοθέτησης της πρόσβασης των ασθενών σε προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης και ο διάλογος για τη ρύθμιση του πεδίου της παραγωγής των τελικών προϊόντων του ελέγχου και της αδειοδότησης τους, της διάθεσής τους και της ιατρικής χρήσης παραμένει ανοιχτός και υπό εξέλιξη εντός της επιστημονικής κοινότητας, δεδομένου των ιδιαιτεροτήτων τόσο της διαδικασίας παραγωγής, όσο και των τελικών προϊόντων, καθώς και των αντίστοιχων προοπτικών της ιατρικής χρήσης» σημειώνεται.

Τέσσερα θα είναι τα οφέλη που θα επέλθουν μετά τη ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου:

1. Πρόσβαση των ασθενών της χώρας στα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, δεδομένων των θεραπευτικών ιδιοτήτων της, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

2. Φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, επενδύοντας για την εξασφάλιση χώρου και τη δημιουργία εγκαταστάσεων καλλιέργειας και μεταποίησης.

3. Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, σε έναν τομέα αιχμής που αξιοποιεί τα συγκριτικά, παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας

4. Να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για τη καλλιέργεια και μεταποίησή της βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντική της παγκόσμιας ζήτησης.

Η αιτιολογική έκθεση:

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

μπενιαμίν νετανιάχου

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

Έξαλλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον - Ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας…