Στη Βουλή οι αποκαλύψεις του Hot Doc για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στη Βουλή έφτασαν οι αποκαλύψεις του Hot Doc (τεύχος 104) αναφορικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με τον Νίκο Νικολόπουλο να καταθέτει ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας για τις πρακτικές που ακολουθεί η εν λόγω Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε το Hot Doc, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δημοσίευσε περίπου έξι μήνες αργότερα μία απόφαση που αλλάζει άρδην τα δεδομένα στο σύστημα αξιολόγησης καταγγελιών κατά επιχειρήσεων που φέρονται να παραβαίνουν τους κανόνες της αγοράς,. Η Επιτροπή συνεδρίασε λειψή, ενώ όλο αυτό το διάστημα ο πρόεδρος, Δημήτρης Κυριτσάκης, σε δημόσιες τοποθετήσεις του παρέλειψε να αναφέρει το γεγονός.

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα εξετάζει υποθέσεις που συγκεντρώνουν, κατ’ εφαρμογή του συστήματος μοριοδότησης, βαθμολογία κατώτερη ή ίση του τρία. Καταγγελίες που λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία απορρίπτονται με απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού ή του αντιπροέδρου μετά από εξουσιοδότηση, ύστερα από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού» σημειώνει ο κ. Νικολόπουλος στην ερώτηση ΑΠ 1064 και προσθέτει:

«Αυτό που συνάγεται είναι ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα γίνει προστάτης από διώκτης κάποιων εταιριών και μάλιστα ακόμη για σοβαρές υποθέσεις παραβίασης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού».

Και επισημαίνει: «Δηλαδή, η Επιτροπή αποφάσισε πως αφού πρώτα άφησε να «αραχνιάσουν», στην συνέχεια δεν θα ασχολείται με όσες υποθέσεις έχει παραγραφεί το δικαίωμα της να καταλογίσει πρόστιμο».

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος υποστηρίζει η Επιτροπή κρίνει σκόπιμο να μην τις εξετάζει καν, όμως εκτός από το ποιες εταιρίες αφορούν, προκύπτει και το γιατί δεν εξετάστηκαν.

«Από την άλλη, προκύπτει το εξής ερώτημα αν όντως η καταγγελλόμενη εταιρεία δεν παρέβη τους κανόνες μόνο κατά τον χρόνο της καταγγελίας, αλλά εξακολουθεί να το κάνει, πως θα το μάθει η Επιτροπή και μαζί της ολόκληρη η αγορά;» διερωτάται -μεταξύ άλλων- ο βουλευτής.

Οι ερωτήσεις του βουλευτή προς την κυβέρνηση:

1. Γιατί καθυστέρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού έξι μήνες να δημοσιεύσει την σοβαρή αυτή απόφαση και σε πια δεδομένα στηρίχτηκε η νέα των κριτηρίων (αριθμός εκκρεμών υποθέσεων, πρόβλεψη υποθέσεων που θα αρχειοθετηθούν κλπ);

2. Πόσες και ποιες υποθέσεις αφορά η αλλαγή των κριτηρίων που έγινε με την απόφαση 616/2015, κριτήρια 7, (α) και (β) και οι οποίες υποθέσεις θα αρχειοθετηθούν για πάντα;

3. Επίσης ο κ. Δ. Κυριτσάκης δεν θα έπρεπε να ενημερώσει την Επιτροπή της Βουλής για τις επικείμενες αλλαγές στο σύστημα μοριοδότησης των καταγγελιών;

4. Επίσης γιατί ο κ. Κυριτσάκης δεν είπε που οφείλεται η τεράστια καθυστέρηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην έκδοση απόφασης σχετικά με την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατείχε η Αθηναϊκή Ζυθοποία Α.Ε. στην αγορά, όπως επίσης η γνωστή υπόθεση των ξενόγλωσσων βιβλίων και η παραβαίνουσα εταιρία στην υπόθεση της βρεφικής πάνας;


Ρέθυμνο: Στοιχήματα πίσω από τον άγριο ξυλοδαρμό μαθητή σε σχολείο – Τι λέει ο διευθυντής

Ρέθυμνο: Στοιχήματα πίσω από τον άγριο ξυλοδαρμό μαθητή σε σχολείο – Τι λέει ο διευθυντής

Ο διευθυντής κάνει λόγο και για άλλα παρόμοια περιστατικά μικρότερης έντασης, που λαμβάνουν χώρα μέρα…

Ο Κασσελάκης απαντά μετά τις αντιδράσεις για την αναφορά του σε “βόρειο κρατίδιο της Κύπρου” (Video)

Ο Κασσελάκης απαντά μετά τις αντιδράσεις για την αναφορά του σε “βόρειο κρατίδιο της Κύπρου” (Video)

Η απάντηση του, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η αναφορά του σε “βόρειο κρατίδιο…