Στη Βουλή η πρόταση Εξεταστικής για την Υγεία

Κατατέθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα αφορά «τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στον χώρο της υγείας» για τη χρονική περίοδο 1997 έως 2014.

57ea50881dc524d7528b4620

Στην κοινή πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επισημαίνεται πως κατά την τελευταία εικοσαετία και ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, στο χώρο της Υγείας διαμορφώθηκαν ευνοϊκές συνθήκες για να αποκτήσουν δομικά χαρακτηριστικά φαινόμενα σπατάλης και διαφθοράς. 

H πρόταση αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ, το «Ερρίκος Ντυνάν», τη φαρμακευτική δαπάνη και τις προμήθειες στον χώρο της υγείας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. κατέθεσαν πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τη διενέργεια έρευνας για τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στον χώρο της υγείας, κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ του 1997 και του 2014.

Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, στον χώρο της υγείας, σημειώθηκαν δεκάδες περιπτώσεις σκανδάλων που προξένησαν όχι μόνο οικονομικές ζημιές μεγάλου μεγέθους, αλλά υπονόμευσαν την ίδια την έννοια της δημόσιας υγείας και του κράτους πρόνοιας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις περιπτώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, για το οποίο τα δικαστήρια έχουν ήδη απονείμει βαριές κατηγορίες για στελέχη του που αφορούν την επίμαχη περίοδο, την εκτόξευση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα και για τα λειτουργικά έξοδα των μονάδων υγείας, όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για συναλλαγές με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου, αλλά και την περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν”.

«Το καθεστώς ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου, ασυδοσίας και αδιαφανούς διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, οργανώθηκε και συντηρήθηκε με την πολιτική ανοχή και ασυλία που προσέφεραν τα κόμματα εξουσίας, τα στελέχη τους και το πελατειακό πολιτικό σύστημα» τονίζεται μεταξύ άλλων στην πρόταση. Την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.

Δείτε την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής: