Στενεύει ο κλοιός για το Γιάννο Παπαντωνίου: Νέα εισαγγελική έρευνα για τη βίλα του στη Σύρο

Ολοένα και περισσότερο στενεύει ο κλοιός για τον Γιάννο Παπαντωνίου καθώς νέα εισαγγελική έρευνα «τρέχει» εις βάρος του μετά και την τελευταία δίωξη που ασκήθηκε σε εκείνον και τη σύζυγό του για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

593824191dc524bb548b45d9

Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, διέταξε να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για την πώληση της βίλας του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου στη Σύρο.

Η βίλα πωλήθηκε το 2016 με την εισαγγελέα να διατάζει τη διεξαγωγή έρευνας ώστε στο αυτής να διερευνηθεί αφενός αν η πώληση είναι εικονική και αφετέρου το πώς δόθηκε φορολογική ενημερότητα στο ζεύγος για τη μεταβίβαση του εν λόγω ακινήτου, ενώ φαίνεται να είχαν φορολογικές εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η χλιδάτη βίλα που είχε αγοράσει σε οικόπεδο «φιλέτο» στη Σύρο δίπλα ακριβώς από αντίστοιχο «παλάτι» του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, είχε βγει στο σφυρί για κάτι λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ.

Για την ακρίβεια μπήκαν προς πώληση έναντι 1,8 εκατ. ευρώ τόσο η κατοικία όσο και το οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα σε αυτή, συνολικής επιφάνειας 9.575 τ.μ.

Και οι δυο βίλες, δηλαδή του Παπαντωνίου και του Στουρνάρα βρίσκονται στην περιοχή Τρία Λαγγόνια στη νότια Σύρο και πραγματικά έχουν «πιάτο» το Αιγαίο.


Οι αποκαλύψεις του Hot Doc για τα «παλάτια» Παπαντωνίου και Στουρνάρα

Όπως έχει αποκαλύψει το HOT DOC ή έκταση είχε αγοραστεί από την σύζυγό του Γιάννου Παπαντωνίου Σταυρούλα Κουράκου στις 25 Ιουλίου του 2002 .Το παράδοξο ήταν ότι η κυρία Κουράκου το είχε αγοράσει από έναν πολιτικό μηχανικό στην τιμή που όριζε η αντικειμενική αξία.

Δηλαδή αγόρασε το οικόπεδο 5,5 στρέμματα αλλά και σπίτι 350 τετραγωνικών (ημιτελής οικοδομή) σε ένα από το πιο εντυπωσιακά σημεία του Αιγαίου όπως αναφέρει το συμβόλαιο έναντι 100.941 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι όπως είχε αποκαλύψει το περιοδικό, το τίμημα καταβλήθηκε στο πωλητή εκτός συμβολαιογραφικού γραφείου και όπως δηλώνουν πωλητής και αγοραστής, σε μετρητά.

Σχετικά με την δεύτερη έκταση που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη βίλα του Γιάννου Παπαντωνίου πωλητής ήταν και πάλι ο ίδιος πολιτικός μηχανικός αλλά αγοραστής αυτή την φορά είναι τα παιδία της Σταυρούλας Κουράκου.

Η τιμή της αγοροπωλησίας είναι και πάλι σύμφωνα με την αντικειμενική αξία δηλαδή 4.218 τ.μ έναντι 75.000 ευρώ. Η αγορά έγινε στις 6 Απριλίου του 2012 τα 25.000 ευρώ δίνονται μέσω τραπεζικών επιταγών και τα υπόλοιπα εξοφλούνται έκτος συμβολαιογραφικού γραφείου και πάλι. Τα δύο παιδιά της Σταυρούλας Κουράκου είναι σε ηλικία μόλις 24 και 22 ετών και είναι άγνωστο αν έχουν εισοδήματα.

Ο ένας μάλιστα δήλωνε φοιτητής.

Οι λογαριασμού του Γιάννου και το μαύρο χρήμα

Πριν από λίγες μέρες η εισαγγελέας διαφθοράς διέταξε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του, ασκώντας τους δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε η Εισαγγελία Διαφθοράς, σχετικά με τη νομιμότητα καταθέσεων του ζευγαριού που έχουν εντοπιστεί στο εξωτερικό, αλλά και του ελέγχου της απόκτησης ακίνητης περιουσίας μετά το 2000, οπότε ο κ. Παπαντωνίου θήτευσε στο υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, η δίωξη αφορά συγκεκριμένο λογαριασμό του πρώην υπουργού, που εντοπίστηκε από την αποκαλούμενη λίστα Μπόργιανς. Πρόκειται για ένα από τους τρεις λογαριασμούς για τους οποίους αναμένονται στοιχεία που ζητήθηκαν μέσω δικαστικής συνδρομής από τις ελβετικές αρχές. Με την άσκηση της δίωξης, επιβάλλεται στο ζευγάρι ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές αρχές για άνοιγμα δυο τραπεζικών λογαριασμών που φέρονται να συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του καθώς κι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός κίνησε νομικές διαδικασίες στην Ελβετία προκειμένου να μπλοκάρει το άνοιγμα των επίμαχων λογαριασμών.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ζεύγους Παπαντωνίου που έχουν εντοπιστεί στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, σύμφωνα με πληροφορίες, ερευνάται αν συνδέονται με «μαύρο» χρήμα από εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο που ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε ακόμα: Νέες αποκαλύψεις για τον Γιάννο Παπαντωνίου: Είχε 46 λογαριασμούς σε διαφορετικά υποκαταστήματα

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…