Newsroom

Newsroom

Στέλιος Μανωλάς: Εμπρός, της ΑΕΚ παλικάρι! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

O Στέλιος Μανωλάς δεν χρειάστηκε ποτέ να δώσει απαντήσεις σε όσους τον αμφισβήτησαν. Απαντήσεις ήταν τα έργα του. Της ΑΕΚ παλικάρι, στους θριάμβους και στα δύσκολα, πάντα σημαία, πάντα στον ίδιο ιστό!

573c5a5e1dc52445358b4cfc

Άλμα εις τριπλούν. Παίρνει φόρα… Ένα: παίκτης της ΑΕΚ. Δύο: προπονητής στις ακαδημίες της ΑΕΚ. Τρία: στον πάγκο της πρώτης ομάδας. Ψηλά στον ουρανό: εκεί που τον σήκωσαν οι παίκτες του μετά την κατάκτηση του κυπέλλου. Προσγείωση: στο χορτάρι του ΟΑΚΑ, τα χέρια στο πρόσωπο, το ξέσπασμα προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει τη στιγμή.

Ήταν 17 Μαΐου 1998. Ήταν τότε που σταμάτησε τη μπάλα. Έβρεχε καταρρακτωδώς εκείνο το μαγιάτικο μεσημέρι. Ήταν τότε που η Νέα Φιλαδέλφεια αποχαιρετούσε τη σημαία της, αυτόν που είκοσι χρόνια άλλη φανέλα δεν φόρεσε. Πιστός από την αρχή μέχρι το τέλος. Το τέλος; Όχι, αυτό δεν υπήρξε ποτέ. Ο Στελάρας έφυγε, αλλά ήταν πάντα παρών. 


Ήταν 17 Μαΐου 2016. Τα μαλλιά του είναι πια λευκά. Στην άκρη του πάγκου κάθεται. Καθοδηγεί την ομάδα. Και νικά. Η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο. Και ο Στέλιος Μανωλάς βάζει το όνομά του δίπλα σε αυτά του Κώστα Νεγρεπόντη, του Τρύφωνα Τζανετή, του Ντούσαν Μπάγεβιτς και του Πέτρου Ραβούση: παίκτες και προπονητές της «Ένωσης» γεύτηκαν το μεθύσι της νίκης και από τα δύο πόστα.

Ο Στέλιος Μανωλάς είναι ιστορία. «Δεν προσκύνησε ποτέ κανέναν» έλεγαν οι ΑΕΚτζήδες που τον έβλεπαν στο «Νίκος Γκούμας» στις ένδοξες εποχές του. Είναι ΑΕΚ. Από τα γεννοφάσκια του. Από την ορεινή Κόρωνο της Νάξου, στο Γαλάτσι, στο σκάμμα του τριπλούν με το οποίο ασχολήθηκε όταν άρχισε να… μπλέκει με τον αθλητισμό. Στα 15 του τον είδε ο Καρούσης, ένας οπαδός της ομάδας και τον πρότεινε στην «Ένωση». Πήγε στις ακαδημίες της στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Με το δικέφαλο αετό στο στήθος έπαιξε 447 φορές στο πρωτάθλημα, περισσότερες από 600 σε όλες τις διοργανώσεις. Συνολικά 18 χρόνια στην πρώτη ομάδα, κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα (1979, 1989, 1992, 1993, 1994) τρία Κύπελλα (1983, 1996, 1997) το Λιγκ Καπ του 1990 και τα Σούπερ Καπ του 1989 και του 1986.


Μαέστρος στο κέντρο της άμυνας, κατά πολλούς ο πληρέστερος αμυντικός που πέρασε από τα ελληνικά γήπεδα. Παίκτης εγκεφαλικός με αποτελεσματικά τάκλιν. Ήρεμος εντός και εκτός γηπέδων, απόμακρος για τους περισσότερους. Είχε και τις εξάρσεις του. Όπως τότε που έπιασε από τον λαιμό τον Ανδρέα Νινιάδη σε παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό. Ή όταν έσκιζε το μανίκι του διαιτητή Μπάκα επειδή έδωσε πέναλτι στον Παναθηναϊκό στον τελικό του 1995.

Τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ για λίγο, προπονητής στην ομάδα νέων, υπηρεσιακός τεχνικός όταν η ομάδα τον χρειάστηκε. Οι οπαδοί τον λάτρευαν, ο Στελάρας δεν ήταν προσκυνημένος, προσκύνησε μόνο τη φανέλα της ΑΕΚ. Υπήρξαν, όμως, στιγμές που μπήκε στο στόχαστρο ο Μανωλάς. Τότε που, σχεδόν κάθε καλοκαίρι (ή τουλάχιστον όταν έληγε το συμβόλαιό του) για κάποια χρόνια, ακουγόταν ότι ο Γιώργος Βαρδινογιάννης τον θέλει στον Παναθηναϊκό. Δεν συνέβη ποτέ. «Είμαι ο μοναδικός που δεν πήρε λεφτά από τον Κοσκωτά» θα αποκαλύψει ο ίδιος πολλά χρόνια αργότερα.


Στο στόχαστρο βρέθηκε και το καλοκαίρι του 2012 όταν ο ανιψιός του, Κώστας, αποφάσισε να αφήσει την ΑΕΚ και να πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό. «Έπρεπε ο Στέλιος να του πει να μην το κάνει», «Μα πού ήταν ο Στελάρας να τον σταματήσει;».

«Στηρίζω απόλυτα την απόφαση του Κώστα να υπογράψει στην ομάδα του Ολυμπιακού. Πάει σε μια πολύ μεγάλη ομάδα και θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο δηλαδή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η απόφαση είναι δική του, αλλά εγώ προσωπικά και η οικογένειά του τον στηρίζουμε απόλυτα, όπως και θα κάνουμε σε όλες τις αποφάσεις του στο μέλλον» ήταν η απάντησή του. Πάντα οι απαντήσεις του ήταν ντόμπρες.

Κάποιοι έλεγαν ότι ήταν αντιδημοσιογραφικός. Μα σαν άνοιγε το στόμα του ήξερες ότι μόνο αλήθειες λέει. Γνήσιος και αυθεντικός. Όταν παίρνει το μικρόφωνο και τραγουδά τον ύμνο της ΑΕΚ. Όταν σηκώνεται από την καρέκλα, απλώνει τα χέρια και χορεύει ζεϊμπέκικο. Όταν γονάτισε το βράδυ της Τρίτης και με το βλέμμα χαμένο προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί. Όταν λύγισε και έβαλε τα κλάματα. Όταν λίγες ώρες αργότερα πήρε το καράβι για να πάει στην Τήνο για να εκπληρώσει το τάμα στη Μεγαλόχαρη. Η ΑΕΚ με τον Στέλιο Μανωλά στον πάγκο Κυπελλούχος Ελλάδας. Η σημαία στον ιστό της, εκεί ψηλά…

Δείτε τα βίντεο:



Πηγή: sdna.gr

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…