NewsRoom
10 Δεκέμβριος 2015, 17:53

Στέλεχος της ENERCON επιβεβαιώνει το HOT DOC: Κάρφωσε όσους πήραν μίζες στο σκάνδαλο της "ΔΕΗ Ανανεώσιμες"

«Εάν αυτή η ιστορία αποτελούσε το μυθιστόρημα ενός συγγραφέα οι αναγνώστες θα το έβρισκαν πέρα για πέρα υπερβολικό. Σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ιστορίας υπήρχαν αρπαχτές, για να εξασφαλιστούν προσωπικά χρηματικά οφέλη». Με αυτά τα λόγια ο εισαγγελέας του Aurich στη Γερμανία έβαλε την ταφόπλακα στο σκάνδαλο διαφθοράς της  γερμανικής εταιρίας ENERCON για την κατασκευή εννέα αιολικών πάρκων στα ελληνικά νησιά, καταδικάζοντας πρώην ανώτατο στέλεχός της σε διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο ύψους 135.000 ευρώ για τον χρηματισμό και πρόκληση οικονομικής ζημίας σε βάρος της ENERCON.

cover
NewsRoom 10/12/2015 | 17:53

«Εάν αυτή η ιστορία αποτελούσε το μυθιστόρημα ενός συγγραφέα οι αναγνώστες θα το έβρισκαν πέρα για πέρα υπερβολικό. Σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ιστορίας υπήρχαν αρπαχτές, για να εξασφαλιστούν προσωπικά χρηματικά οφέλη». Με αυτά τα λόγια ο εισαγγελέας του Aurich στη Γερμανία έβαλε την ταφόπλακα στο σκάνδαλο διαφθοράς της  γερμανικής εταιρίας ENERCON για την κατασκευή εννέα αιολικών πάρκων στα ελληνικά νησιά, καταδικάζοντας πρώην ανώτατο στέλεχός της σε διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο ύψους 135.000 ευρώ για τον χρηματισμό και πρόκληση οικονομικής ζημίας σε βάρος της ENERCON.

Πρόκειται για το σκάνδαλο αλά Siemens, στο οποίο εμπλέκονται ο γερμανικός κολοσσός ENERCON, η 100% θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η υπεργολάβος εταιρία Prenecon, το οποίο το HOT DOC και το koutipandoras έχουν αποκαλύψει από τις 26 Απριλίου του 2012. Η υπόθεση, η οποία θυμίζει σε πολλά και κυρίως στους τρόπους στησίματος των υπερτιμολογήσεων και διοχέτευσης των παράνομων πληρωμών, το σκάνδαλο της  Siemens, λιμνάζει εδώ και χρόνια στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης και συγκριμένα της Εισαγγελίας για την Καταπολέμηση Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Ο λόγος για τον οποίο ο κατηγορούμενος έπεσε στα πούπουλα, είναι γιατί προέβη σε συμφωνία με τις γερμανικές εισαγγελικές Αρχές να προχωρήσει σε πλήρη ομολογία, ξετυλίγοντας όλο το κουβάρι της πολύκροτης υπόθεσης και κατονομάζοντας όλους τους εμπλεκόμενους σε Γερμανία και Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα έχει αποκαλύψει η δημοσιογραφική έρευνα του HOT DOC και του koutipandoras, η ζημία του ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται στα 17 εκατ. ευρώ και θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 25 λόγω αναθεωρήσεων της σύμβασης των συνολικά 59 εκατομμυρίων εάν δεν είχε αποκαλυφθεί η υπόθεση. Η αποκάλυψη ωστόσο από το HOT DOC «πάγωσε» την περαιτέρω εξέλιξη των έργων και πυροδότησε έναν «χαρτοπόλεμο» αγωγών για την ευθύνη της υπερκοστολόγησης μεταξύ των εμπλεκομένων.

Η καταδικαστική απόφαση του Aurich σε βάρος του πρώην διευθυντή του project management της εταιρίας παγκοσμίως, Πίτερ Ρούσενμπαουμ μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στην υπόθεση, καθώς ο κατηγορούμενος έχει δώσει σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο γερμανικός Τύπος που ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα, ονόματα εμπλεκομένων τόσο από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, την υπεργολάβο Prenecon, όσο και από το ελληνικό υποκατάστημα της  ENERCON.

Σύμφωνα με την Ostfriesische Nachrichten, ο Ρούσενμπάουμ ομολόγησε ότι έλαβε σχεδόν 362.000 ευρώ μίζα. «Η πρώτη πληρωμή έγινε σε ρευστό, ενώ κατόπιν πίεσης του Έλληνα υπεργολάβου, οι επόμενες διεκπεραιώθηκαν μέσω εικονικής εταιρίας στην Κύπρο» αναφέρει στο ρεπορτάζ της χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα. Υπενθυμίζεται ότι το HOT DOC είχε αποκαλύψει ότι οι Αρχές είχαν εντοπίσει στην υπεράκτια εταιρία JABWIND και ένα δίκτυο offshore που συνδέονται με αυτήν, κινήσεις σημαντικών κεφαλαίων που αμέσως παρέπεμψαν σε μίζες. Σημειώνεται ότι η εν λόγω offshore συστάθηκε μετά την υπογραφή της αμαρτωλής σύμβασης για τα 9 αιολικά πάρκα και ουσιαστικά αποκλειστικά για τη διακίνηση των παράνομων πληρωμών. Απομένει να διαπιστωθεί από τις ελληνικές διωκτικές Αρχές ποιοι ήταν οι τροφοδότες λογαριασμοί, καθώς το αίτημα δικαστικής συνδρομής στις κυπριακές Αρχές έχει αποσταλεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.

Αυτό με το οποίο δεν ασχολήθηκε για ευνόητους λόγους το γερμανικό δικαστήριο, αφού δεν αποτελούσε μέρος της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε κατόπιν της καταγγελίας της ίδιας της ENERCON , είναι η ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο. Η υπόθεση στη Γερμανία παρουσιάστηκε ως εκ τούτου, ως μία υπόθεση που αφορά έναν μεμονωμένο «κακό» και διεφθαρμένο υπάλληλο και σε καμία περίπτωση τον ίδιο τον γερμανικό κολοσσό.

Ωστόσο, για την ελληνική πραγματικότητα, η υπόθεση όπως έχει αποκαλύψει με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ του το HOT DOC έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από έναν διεφθαρμένο υπάλληλο. Η υπερκοστολόγηση που κατήγγειλε η ίδια η ENERCON τόσο στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες όσο στις γερμανικές εισαγγελικές Αρχές, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στον Τύπο της Γερμανίας ανέρχεται κατά προσέγγιση στα 9 εκατ. ευρώ.

Αυτό που ωστόσο δεν ασχολήθηκε κανείς στη Γερμανία, είναι ότι αυτό το ποσό, όχι μόνο μετακυλήθηκε στη σύμβαση που υπέγραψε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αλλά προσαυξήθηκε και με τουλάχιστον ακόμα 8 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας την ζημία του Έλληνα φορολογουμένου στα 17 εκατομμύρια.

Ένα ακόμα ζήτημα το οποίο δεν απασχόλησε τη γερμανική Δικαιοσύνη είναι η αλλοίωση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού που σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε ώστε να στηθεί η ανάθεση του έργου στην ENERCON, αφού τα απαιτούμενα του διαγωνισμού δεν μπορούσαν να καλυφθούν από καμία κατασκευάστρια εταιρία ανεμογεννητριών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και τηςENERCON. Επρόκειτο για «φωτογραφικές» διατάξεις που σκοπό είχαν να μην παρουσιαστεί καμία ανάδοχος εταιρία στην πρώτη διακήρυξη, ώστε εκμεταλλευόμενοι τις ευρωπαϊκές οδηγίες στη δεύτερη να προχωρήσει η διαδικασία με μία μονάχα εταιρία, η οποία «έτυχε» να είναι η γερμανική. Την αλλοίωση αυτή έχει αποκαλύψει αναλυτικά το HOT DOC από τον Μάιο του 2012, αντιπαραθέτοντας τι προέβλεπε αρχικά ο διαγωνισμός και τι τελικά συμβολαιοποιήθηκε. Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί και τον εφιάλτη της διοίκησης της ENERCON, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να αποκλειστεί από όλους τους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, σενάριο το οποίο ισοδυναμεί με πυρηνική βόμβα στα θεμέλια του γερμανικού κολοσσού. Αυτό ακριβώς παραδέχεται και ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της εταιρίας σε δηλώσεις του στην Ostfriesen Zeitung. «Η ENERCON διενήργησε εσωτερική έρευνα με την υποψία για απιστία κατά του συνεργάτη της και κατόπιν αυτού προχώρησε δικαστικά σε βάρος του. Υπήρχε ο φόβος σε αντίθετη περίπτωση να υπάρξει αποκλεισμός από δημόσιους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς για αιολικά πάρκα. Αυτό θα ήταν για την ENERCON καταστροφή»  σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αυτά ακριβώς τα θέματα που δεν εξετάστηκαν στο γερμανικό δικαστήριο είναι τα ζητήματα στα οποία καλείται να ρίξει φως η ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς αποδεδειγμένα και δικαστικά πλέον, μοναδικός ζημιωμένος κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ είναι το ελληνικό Δημόσιο.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.