Newsroom

Newsroom

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ιδιαίτερα προκλητικές οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ως ένα «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την τοποθέτηση που είχε κάνει στις αρχές Μαΐου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας την προγενέστερη ανακοίνωση με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στη δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Χθες η Άγκυρα απέρριψε την κοινή διακήρυξη των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (συμμετείχαν οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας) μέσω της οποίας εκφράζεται αλληλεγγύη προς την Κύπρο εν μέσω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων, οι οποίες, όπως τονίζεται, είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

«Για εμάς δεν έχει καμιά αξία, ισχύ η αντίκτυπο», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και σημείωσε ότι η κοινή αυτή διακήρυξη είναι άλλο ένα παράδειγμα του πώς η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι καταχρώνται τη συμμετοχή τους στην Ε.Ε. και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν γίνει εργαλείο γι’ αυτό τον σκοπό.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η διακήρυξη δείχνει επίσης για ακόμη μία φορά ότι η Ε.Ε. και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να είναι αμερόληπτοι και αξιόπιστοι παράγοντες στην επίλυση του Κυπριακού.

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…