Ρούπος και Χριστοφορίδης ισοπεδώνουν τη στεγαστική «τρέλα» λίγο πριν το πάρτι του «Ξεσπιτόγατου»

Λίγο πριν το μεγάλο πάρτι του «Ξεπιστόγατου», οι Δημήτρης Χριστοφορίδης και Πάρις Ρούπος μιλούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο για την τρέλα και την παράνοια που επικρατεί γύρω από την αναζήτηση στέγης.      

2

Με αφορμή το Ξεσπιτοparty της Παρασκευής (24/06) που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, συνομιλήσαμε με δυο αγαπημένους ηθοποιούς της Stand up σκηνής, τον Δημήτρη Χριστοφορίδη και τον Πάρι Ρούπο για την τρέλα και την παράνοια που επικρατεί γύρω από την αναζήτηση στέγης.

Σε μια άκρως απολαυστική συνέντευξη που παραχώρησαν στον δημοσιογράφο από το Κουτί της Πανδώρας, Γιώργο Μπαϊράμογλου, οι αγαπημένοι καλλιτέχνες που ετοιμάζονται να δώσουν ακόμη μια διασκεδαστική παράσταση στο πάρτι/event που διοργανώνει το διαδικτυακό γκρουπ Ξεσπιτόγατος, μιλούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο για την στεγαστική κρίση, την ακρίβεια που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, και φυσικά.. για τα καλοκαιρινά τους σχέδια.

 

1. Επικρατεί μια πραγματική τρελά με την κατάσταση στο χώρο της στέγασης. Ανεξαρτήτως ηλικίας, οι περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να βρουν να νοικιάσουν ένα σπίτι γιατί οι τιμές είναι πραγματικά απλησίαστες και τις περισσότερες φορές αφορούν κατοικίες που βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση.Εσείς πως βλέπετε την κατάσταση με τα ενοίκια; Έχει τύχει ποτέ,  είτε σε εσάς, είτε σε κάποιον από τον κοινωνικό σας περίγυρο να βρεθεί αντιμέτωπος με αυτή την εξωφρενική κατάσταση;

Δημήτρης Χριστοφορίδης: Καλησπέρα και ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη. Ναι φυσικά και έχουμε βρεθεί σε θέση που να μην μπορούμε εύκολα να βρούμε σπίτι, νομίζω είναι κοινό βίωμα όλων των ανθρώπων που μένουν στην Αθήνα αλλά και ανθρώπων της περιφέρειας, καθώς είναι ένα πρόβλημα που θα το δεις σε πολλές κοινωνικές ομάδες. Παραδείγματα πολλά, όπως οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό που δεν υπάρχουν σπίτια για αυτούς και στοιβάζονται σε δωμάτια τρώγλες ή για γιατρούς και εκπαιδευτικούς που διορίζονται σε ακριτικά μέρη και δεν υπάρχουν σπίτια για να μείνουν και αυτά που υπάρχουν, δεν μπορεί να τα συντηρήσεις με έναν μισθό. Δεν είναι δηλαδή μόνοθεματικό ζήτημα ενός ανθρώπου στο κέντρο της Αθήνας. Είναι πανελλήνιο με πολλές προεκτάσεις, πολύεδρο και πολυπλευρικό που δρουν αμέτρητοι αστάθμητοι παράγοντες και το προτσες της στέγασης πρέπει να αναδειχθεί στην ολότητα του, ώστε να υπάρξει βάθεμα και πλάτεμα των λύσεων – όπως θα έλεγε και ο θείος μου ο Βασίλης που ήταν καθοδηγητής στο ΚΚΕ και μιλάει έτσι και όλοι τον βαριόμαστε, ειδικά η θεία μου η Σούλα. 

Πάρις Ρούπος: Δύο πράγματα μας είχαν μείνει στην Ελλάδα. Φτηνά ενοίκια και φτηνά ταξί. Τα χάσαμε και αυτά. Το στοχευμένο ανεβοκατέβασμα αξιών περιοχών και ακινήτων τα τελευταία χρόνια, έχει τώρα το αντίκτυπό του στην εύρεση κατοικίας. Το κράτος άφησε ανεξέλεγκτη την επέκταση του Airbnb και των τουριστικών κατοικιών με αποτέλεσμα να λυθούν τα χέρια των ιδιοκτητών για αυξήσεις. Οι οποίοι λειτουργούν πλέον εκβιαστικά. Ή πληρώνεις αναίτια πολλά ή απλά μένεις στο δρόμο. Δεν υπάρχει μέση κατάσταση. 

Φυσικά, όπως και όλοι, έχω γνωστούς που βρέθηκαν σε απελπιστική κατάσταση ψάχνοντας στέγη, ειδικά για συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου (γιατί εύλογα θέλουν να μην ταξιδεύουν δύο ώρες για να φτάσουν στη δουλειά τους) οι οποίες «αναβαθμίστηκαν» μεθοδικά. Είναι ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά ζητήματα της εποχής και αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα όλο τον μικροαστισμό του Έλληνα «νοικοκυραίου» αλλά και την απροθυμία, για συγκεκριμένους λόγους, της κυβέρνησης.

 

2. Πρόσφατα δημιουργήθηκε ο «Ξεσπιτόγατος». Πρόκειται για μια ομάδα (group) στο facebook που μέσα σε λίγους μήνες συγκέντρωσε χιλιάδες ενεργά μέλη. Μέσα από τον Ξεσπιτόγατο, ο κόσμος που συμμετέχει μοιράζεται ιστορίες καθημερινής τρέλας αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της στέγασης. Την ερχόμενη Παρασκευή (24/06) θα δώσετε μια παράσταση στην Πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο στο πλαίσιο ενός πάρτι που κάνει η ομάδα του Ξεσπιτόγατου. Τι σας έκανε να θέλετε να βοηθήσετε σε αυτή την πρωτοβουλία που για πρώτη φορά δημιουργείται στην Ελλάδα; 

Πάρις Ρούπος: Δέχθηκα με χαρά την πρόταση να συμμετάσχω στις εκδηλώσεις, καθώς αναρωτιόμουν ήδη εάν υπάρχει κάποια κίνηση, έστω ιντερνετική, που να καταπιάνεται με το συγκεκριμένο ζήτημα της στέγασης και να ενημερώνει σχετικά. Επίσης το γκρουπ έχει και χιουμοριστικό χαρακτήρα, οπότε το συμπάθησα λίγο παραπάνω. 

Δημήτρης Χριστοφορίδης: Κάθε πρωτοβουλία που εκφράζει ένα συλλογικό πρόβλημα πρέπει να ακούγεται και να έχει φωνή για να θέτει με τον πιο δυναμικό τρόπο το ερώτημα της στον δημόσιο διάλογο. Αν μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό, με χαρά να το κάνουμε. 

 

3. Μπορεί το stand up comedy να άργησε να καθιερωθεί ως θεατρικό είδος στην Ελλάδα, αλλά τα τελευταία χρόνια μετρά ολοένα και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, το γέλιο αποτελεί διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία, ως επί το πλείστον, σχετίζονται με τη σφαίρα της πολιτικής. Θεωρείται ότι η stand up σκηνή πρέπει να σταματά εκεί που ξεκινά η πολιτική, ή οφείλει να καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της εκάστοτε κυβέρνησης;

Δημήτρης Χριστοφορίδης: Σταματήστε να έχετε αυτή την μπρεχτική αντίληψη περί τέχνης  Στρατευμένη τέχνη που μιλάει για τα προβλήματα της κοινωνίας και παίρνει και αυτή μια θέση πρωτοπορίας ενός επαναστατικού υποκειμένου. Μπούρδες. Κάθε καλλιτέχνης κάνει την τέχνη που τον εκφράζει χωρίς να πρέπει να υπηρετήσει κάποιον ανώτερο σκοπό. Αν θέλει να το κάνει καλώς, αλλά δεν είναι υποχρεωμένος και ούτε πρέπει να είναι. Και φυσικά η τέχνη που δεν πολιτικολογεί, δεν υπολείπεται της στρατευμένης, ούτε σε αξία ούτε σε επαναστατικότητα. Είδαμε και τα χαΐρια των στρατευμένων. Σπουδαία τέχνη έκαναν – μπλιαχ.  Ολόκληρος σοσιαλιστικός ρεαλισμός και ο ταρκόφσκι δεν έβρισκε αίθουσα να προβάλει τις ταινίες του. 

Πάρις Ρούπος: Το stand-up comedy δεν αποτελεί αμιγής πολιτική σάτιρα. Εστιάζει σε πιο καθημερινά ή και προσωπικά θέματα, αν και συχνά υπάρχουν περιθώρια για κοινωνικό σχολιασμό, πάντα όμως με μορφή καθαρής κωμωδίας και όχι κηρύγματος. Προσωπικά πιστεύω ότι το stand-up καλύτερα να μην ασχολείται ιδιαίτερα με τη στηλίτευση της επικαιρότητας, της πολιτικής και των εκάστοτε κυβερνήσεων,  γιατί αυτό το κομμάτι της σάτιρας έχει ήδη καλυφθεί αρκετά από τηλεοπτικές/ραδιοφωνικές εκπομπές, δημοφιλείς σελίδες, memes και φυσικά το Twitter. Ο κόσμος στις παραστάσεις μας νιώθω ότι προτιμά να ακούσει και κάτι διαφορετικό.

 

4. Πέρα από την ακρίβεια που επικρατεί στα ενοίκια -για τα οποία το 30% των πολιτών πρέπει να δαπανά τουλάχιστον το 40% του εισοδήματος του- το φαινόμενο της ακρίβειας εντοπίζεται τόσο στα τρόφιμα, όσο και στα καύσιμα αλλά και στην ηλεκτρική ενέργεια. Δεδομένων των συνθηκών, πως θα χαρακτηρίζατε τη ζωή στην Ελλάδα; Πως είναι να ζεις στην Ελλάδα της ακρίβειας;

Πάρις Ρούπος: Μια συναρπαστική περιπέτεια! Κάθε μήνας, ένα νέο challenge. Θα βγει; Θα πληρώνω βερεσέ; Θα ζητήσω δανεικά; Θα πουλήσω νεφρό; Και αν έχω ήδη μόνο ένα; Αγωνία, τρόμος, σασπένς! Άλλοι πληρώνουν για αυτά. Επίσης ακριβά.

Δημήτρης Χριστοφορίδης: Είναι όπως πολύ σωστά λέτε ένα πρόβλημα συνολικό. Δεν είμαι καταρτισμένος για να σας δώσω μια συνολική απάντηση, αλλά αν πρέπει να καταθέσω το βίωμα μου, θα έλεγα πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προοπτικής που παρατηρώ σε όλα τα επαγγέλματα. Ό, τι επάγγελμα και να κάνεις, ακόμα και αν παίρνεις έναν υψηλό μισθό ( που είναι εξαιρετικά σπάνιο) λείπει η αίσθηση πως αυτό που θα θελήσεις να δημιουργήσεις θα είναι λειτουργικό με προοπτικές διεύρυνσης και ανέλιξης. Ζούμε μόνο και μόνο για να καλυτερεύσουμε τον μισθό μας γιατι ξέρουμε πως οποιαδήποτε δημιουργική μας σκέψη θα είναι εκ προοιμίου ατελέσφορη. Είναι σκέτη θλίψη.   

 

5. Η όλη συνθήκη της ακρίβειας έχει επηρεάσει τον κόσμο που έρχεται να δει τις παραστάσεις;

Δημήτρης Χριστοφορίδης: Δεν νιώθω πως μπορώ να απαντήσω με επάρκεια σε αυτό. Εμένα με έχει επηρεάσει σαν πολίτη αλλά δεν μπορώ να μιλήσω για το κοινό συνολικά. Καθένας κάνει τη ζωή του με τον καλύτερο τρόπο για αυτόν και θέτοντας ο ίδιος τις προτεραιότητες του. Σίγουρα όμως η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής χωρίς να υπάρχει και αύξηση μισθών δημιουργεί περιορισμό στις προτεραιότητες.  

Πάρις Ρούπος: Νιώθω ένα σφίξιμο ναι. Παρόλο που το stand-up είναι γενικά ένα προσιτό θέαμα καθώς, λόγω της φύσης του, μπορείς να το βρεις συχνά και χωρίς είσοδο σε κάποιο μπαρ μόνο με τη μπύρα σου. Αλλά και αυτή η μπύρα είναι πια μετρημένη. Νομίζω, σαν λαός, μας αντιστοιχούνε 5 μπαρίσεις μπύρες το μήνα και 11 περιπτερίσιες. 

 

6. Που αλλού μπορούμε να σας δούμε το καλοκαίρι πέρα από το πάρτι που διοργανώνει ο «Ξεσπιτόγατο» την ερχόμενη Παρασκευή στην Πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο με είσοδο ελεύθερη;

Πάρις Ρούπος: Εεεεμ, έτσι όπως το πούλησες πώς να τους πω τώρα να έρθουν κάπου που θα έχει εισιτήριο; Όπως κάθε καλοκαίρι, θα μας βρείτε να παίζουμε σε ταράτσες, αυλές, μπαλκόνια και παραλίες. Είναι λίγο random όποτε ακολουθήστε μας στα σόσιαλ για να ενημερώνεσθε. Τα main event για μένα είναι οι παραστάσεις «ROU TO LET» μαζί με τον φοβερό Γιάννη Ρούσσο. Θα μας βρείτε Πέμπτη 7 Ιούλη στο Steve’s στον Κεραμεικό, και 9-10 Ιούλη σε ένα μικρό τουρ στην Κύπρο. Σας ευχαριστούμε.

Δημήτρης Χριστοφορίδης: Καταρχάς ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά του «ξεσπιτόγατου» για την πρόσκληση και ελπίζουμε να έρθει κόσμος, να ενημερωθεί και να περάσει καλα. Εγώ παίζω για άλλα 2 Σάββατα στο λοσάντζελε comedy club την προσωπική μου δουλειά με τίτλο «χαμένη γενιά» και έχω κυκλοφορήσει και ένα βιβλίο με τον τίτλο «το γιώτα» από τις εκδόσεις memento. Θα χαρώ αν κάποιος ενδιαφερθεί για την τέχνη μου και ελπίζω να του αρέσει!

 

Να σημειωθεί ότι το πάρτυ/event της διαδικτυακής ομάδας Ξεσπιτόγατος που σε μόλις λίγους μήνες αριθμεί πάνω από 7.000 μέλη, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιουνίου στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο.

Στο Ξεσπιτοparty ως εκλεκτοί καλεσμένοι του Ξεσπιτόγατου ο Θωμάς Μαλούτας,  Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η Αγγελική Μητροπούλου, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και επιστημονική συνεργάτιδα του ΕΝΑ και ο συντονιστής του Πρότζεκτ «Ενοίκια στα ύψη» του Ινστιτούτου ΕΤΕΡΟΝ θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ποιοι παράμετροι και η αλληλεπίδραση τους συνθέτουν το σημερινό τοπίο. Επιπλέον, μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει stand up comedy με τους Δημήτρη Χριστοφορίδη και Πάρι Ρούπο με είσοδο ελεύθερη.

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…