Στέφανος Τζουμάκας: Ιστορικό κείμενο αποτελεί ήδη η δήλωση του Εφέτη Χ. Σεβαστίδη ως απάντηση σε κυβερνητικούς δικαστές

Με ανάρτηση του ο Στέφανος Τζουμάκας σχολιάζει την απάντηση  του πρόεδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), Χριστόφορου Σεβαστίδης, στους συναδέλφους του μέλη της ΕΔΕ, οι οποίοι τον επέκριναν σφοδρά για την ανακοίνωση στήριξη που εξέδωσε Ένωση  καλώντας το κράτος να μεριμνήσει για την υγεία και τη ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα. 

cover
NewsRoom 28/02/2021 | 12:55

Ο Στέφανος Τζουμάκας όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτηση του χαρακτηρίζει,  ιστορικό κείμενο τη  δήλωση του Εφέτη Χ. Σεβαστίδη ως απάντηση σε κυβερνητικούς δικαστές, καθώς αποκαλύπτει τα φαινόμενα της παρακμής ενός τμήματος του δικαστικού σώματος.

Η ανάρτηση του Στέφανου Τζουμάκα:

Ο Εφέτης Χριστόφορος Σεβαστίδης έχει την εκτίμηση του συνόλου του νομικού κόσμου εκτός από ορισμένους Κυβερνητικούς δικαστές . Αποτελεί την έκφραση των δικαστών, των δικηγόρων , των πολιτών και των πολιτικών που ασκούν έμπρακτα αρχές και αξίες .

Το δικαστικό σώμα σε πολλές χώρες προσδιορίζεται από εκείνο το τμήμα των δικαστών- που σωστά το ονομάζουν -του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - συνδεδεμένων με κόμματα εξουσίας και με παράδοση στη μεροληπτική εκδίκαση υποθέσεων , παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τη νομοθεσία , ακολουθώντας πρακτικές της άλλης εξουσίας της εκτελεστικής, των εκάστοτε κυβερνήσεων .Δικαστές όπως ο Σεβαστίδης είναι από την πλευρά της συνταγματικής τάξης και της κοινωνίας.

Ο Χ .Σεβαστίδης με τη δήλωσή του - με παρρησία και χωρίς περιστροφές- αποκαλύπτει τα φαινόμενα της παρακμής ενός τμήματος του δικαστικού σώματος .Αποτελεί μάθημα συνταγματικού δικαίου για την υπεράσπιση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και του ποινικού δικαίου για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Μάθημα απέναντι στη κομματοκρατία που διέπει ορισμένους δικαστές και εισαγγελείς . Μάθημα από το λαμπρό παρελθόν των δικαστών της δίκης της δολοφονίας του Βουλευτή Λαμπράκη , της δίκης των βασανιστών μετα τη χούντα , της δίκης των πραξικοπηματιών μετα τη χούντα. Αποτελεί παρακαταθήκη και εφαλτήριο για την εντιμότητα και την αμεροληψία των δικαστών .

Η πληρεξούσια δικηγόρος του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα ,η μαχόμενη Γιάννα Κούρτοβικ, επεσήμανε ότι ένας κρατούμενος από την στιγμή που διαβαίνει την πόρτα της φυλακής, είναι φορέας δικαιωμάτων και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται,

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με επικεφαλής τον Εφέτη Χ. Σεβαστίδη ζήτησε από τα πολιτειακά όργανα να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Επιτέθηκαν εναντίον του δικαστές που έχουν γνωστή διαδρομή παράλληλη με πρώην δικαστικούς και μετά υπουργούς της Ν.Δ. . Ορισμένοι φωτογράφιζαν τον εαυτό τους προτάσσοντας την εξουσία έναντι της δικαιοσύνης . Ακολούθησαν και άλλοι που πρωτοστατούσαν παλιά στην ΟΝΝΕΔ Νομικής.