Newsroom

Newsroom

Στέφανος Λαοπόδης στο koutipandoras.gr: "Κάπου έχουμε μπερδέψει ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες"

Η κωμωδία “ΚΡΟΙΣΟΙ” του Στέφανου Λαοπόδη που παρουσιάστηκε την προηγούμενη Παρασκευή στο θέατρο RADAR πραγματεύεται την καθημερινή ζωή των Ελλήνων στην Ελλάδα και…

kroisoi 0

Η κωμωδία “ΚΡΟΙΣΟΙ” του Στέφανου Λαοπόδη που παρουσιάστηκε την προηγούμενη Παρασκευή στο θέατρο RADAR πραγματεύεται την καθημερινή ζωή των Ελλήνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως διαμορφώνεται από τις κοινωνικο-υστερικές συνθήκες στην εποχή της μετα-μεταπολίτευσης. Μιλήσαμε μαζί του για την κωμωδία, τους “κροίσους”, τη νέα κυβέρνηση και τις δυσκολίες για τους νέους καλλιτέχνες στην εποχή του μάρκετινγκ. 

Γιατί έδωσες το όνομα “Κροίσοι”; Υπάρχουν τέτοιοι σήμερα;

Ο τίτλος της παράστασης είναι ένα πικρό λογοπαίγνιο. Βεβαίως και υπάρχουν “Κροίσοι” σήμερα όπως υπήρχαν πάντα. Αυτοί άλλωστε μας οδήγησαν στην καταστροφή που βιώνουμε σήμερα, ικανοποιώντας αποκλειστικά τα ιδιοτελή τους συμφέροντα και περιφρονώντας, ή για να το πω καλύτερα, πολεμώντας το εθνικό συμφέρον, δηλαδή το συμφέρον όλων μας.  
 
Είναι δύσκολο να κάνεις κάποιον να γελάσει;
Όχι, δεν είναι δύσκολο να κάνεις κάποιον να γελάσει. Το δύσκολο είναι να τον κάνεις να σκεφτεί ή ακόμα και να εμπνευστεί από το αστείο που θα πεις.
 
Γιατί σε γοητεύει το είδος του stand-up comedy;

Κάνω κωμωδία γιατί είναι η έμφυτη κλίση μου. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχω κάνει τα πάντα στην ζωή μου για να μην γίνω κωμικός και τελικά αυτό κατέληξα να γίνω. “Δεν είσαι αυτό που γίνεσαι, αλλά γίνεσαι αυτό που είσαι”, έλεγαν οι αρχαίοι.
 
Πιστεύεις ότι θα βγούμε από την “κρίση”; 

Δεν το ξέρω αυτό. Δεν είναι θέμα πίστης. Αυτό που ξέρω είναι πως πρέπει να βγούμε με τους δικούς μας όρους και όχι με όρους “ανάπτυξης” και “προόδου” και “ευημερίας” που θα μας επιβάλλουν κάποιοι άλλοι. Είναι ελάσσονος σημασίας τα “CDS” και τα “σπρέντς του δεκαετούς ομολόγου” αν απωλέσουμε την ταυτότητα και τον πολιτισμό μας. Ένα ποίημα του Καβάφη δεν αποτιμάται οικονομικά. Κάπου έχουμε μπερδέψει ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες ενός πολιτισμού που θέλει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί. Ο Όμηρος, ο Σωκράτης, η Σαπφώ, ο Επίκουρος, η Υπατία, ο Ρωμανός ο Μελωδός, ο Μακρυγιάννης, ο Θεόφιλος, η Πολυδούρη, ο Χατζιδάκις υπερβαίνουν της αγοράς. Σαφώς και το χρήμα χρειάζεται, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είναι ένδειξη πολιτισμού. Ξέρουμε όλοι καλά, πως όταν κάποιος είναι πλούσιος δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και πολιτισμένος.   
 
Ποιες είναι οι δυσκολίες ενός καλλιτέχνη αυτή την εποχή;
Η μεγαλύτερη δυσκολία ενός καλλιτέχνη σήμερα είναι να καταφέρει να αναδείξει το έργο του όταν πλέον όλοι “κάνουν τέχνη”. Όλοι είναι με ένα μικρόφωνο στο χέρι ή σκυμμένοι πάνω από ένα λάπτοπ κάνουν με ευκολία μουσική, ταινίες, βίντεο, εικαστικά. Η λεγόμενη “ψηφιακή επανάσταση” έφερε μεν την τεχνολογία στο ευρύ κοινό όχι όμως και την αισθητική παιδεία της Τέχνης. Έτσι υπάρχει μια ακατάσχετη “καλλιτεχνική” παραγωγή χαμηλής ποιότητας και πρέπει κανείς να έχει την θέληση και το μεράκι να ψάξει πολύ για να βρει τα διαμάντια ανάμεσα στα σκουπίδια. Ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε πει: “Κάποτε τα βιβλία τα έγραφαν λίγοι και τα διάβαζαν όλοι, σήμερα τα βιβλία τα γράφουν όλοι και δεν τα διαβάζει κανένας.” Αυτό ισχύει σήμερα για όλες τις μορφές τέχνης. Άντε να ξεχωρίσει λοιπόν ένας καλλιτέχνης μέσα από αυτή την πλημμυρίδα.

Επιπλέον, η εποχή μας ορίζεται και από μια τερατώδη και απάνθρωπη αλήθεια: το μάρκετινγκ είναι θεός. Το αληθινό και το πηγαίο ταλέντο, λόγω της ευαισθησίας και της πνευματικότητας που το διακρίνει, δυσκολεύεται να συνυπάρξει, πόσο μάλλον να ευδοκιμήσει με όρους μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων. Και αυτό είναι μια πολιτιστική κρίση που βιώνουμε διεθνώς. Απο-ιεροποιείται η Τέχνη. Οι καλλιτέχνες δεν είναι “σελέμπριτις” σε εντεταλμένη υπηρεσία αποπροσανατολισμού και αποβλάκωσης που βλέπουμε στην τηλεόραση. Είναι μύστες, πρωτοπόροι, αμφισβητίες, αντισυμβατικοί και επικίνδυνοι.
 
Τι θα ήθελες να αλλάξει από τη νέα κυβέρνηση;
Να τσακίσει την Ολιγαρχία που μας οδήγησε εδώ που φτάσαμε. Πολύ δύσκολο έργο. Δεν τα έχει καταφέρει κανείς.

Λίγα λόγια για τον Στέφανο Λαοπόδη

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΑΟΠΟΔΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε και εργάστηκε με το ζόρι. Διαθέτει ένα φαντασμαγορικό καλειδοσκόπιο εργασιακών εμπειριών και προσωπικών βιωμάτων που τον οδήγησε αναπόφευκτα στην κωμωδία. Έχει παίξει στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο ενώ παράλληλα έχει ανεβάσει στην Ελλάδα και την Βρετανία παραστάσεις stand-up comedy που γράφει και ερμηνεύει ο ίδιος.

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

Καιρός: Άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας τη Μεγάλη Εβδομάδα – Ποιοι θα ψήσουν με βροχή

5862941

Καιρός: Άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας τη Μεγάλη Εβδομάδα – Ποιοι θα ψήσουν με βροχή

Ιδιαίτερα άστατος θα είναι ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα και σε κάποιες περιοχές θα χρειαστεί…

Ελεφάντη για Βαρτζόπουλο: Οι δηλώσεις του ξεπλένουν τις γυναικοκτονίες και δικαιολογεί τις γυναικοκτονίες

ελεφάντη

Ελεφάντη για Βαρτζόπουλο: Οι δηλώσεις του ξεπλένουν τις γυναικοκτονίες και δικαιολογεί τις γυναικοκτονίες

Σάλο προκαλέσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, που υποστήριξε ότι «η γυναικοκτονία έχει…

Πάτρα: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι που διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολεία – Ελεύθερος ο 19χρονος (video)

πατρα σχολειο

Πάτρα: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι που διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολεία – Ελεύθερος ο 19χρονος (video)

Φοβισμένοι οι ανήλικοι – Δίνουν πληροφορίες με το σταγονόμετρο

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

σοφια

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

Θεωρείται τοπιο διάσημο κατασκεύασμα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά...μάλλον είπε κάτι που κυοφορείται χρόνια στην Κρήτη