Newsroom

Newsroom

ΣτΕ: Συνταγματικό το σχέδιο "Αθηνά" για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Συνταγματικό και νόμιμο κρίθηκε το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων…

ste 2 3

Συνταγματικό και νόμιμο κρίθηκε το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), από το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 263/2014 απόφαση του.

Ειδικότερα, το περασμένο έτος με 36 Προεδρικά Διατάγματα (23 αφορούν τα ΑΕΙ και 13 τα ΤΕΙ) έγινε η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Δηλαδή επήλθε η κατάργηση, η συγχώνευση, η μετονομασία, κλπ των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Στην συνέχεια, το ΤΕΙ της Αθήνας προσέφυγε στο ΣτΕ και ζήτησε να κριθεί αντισυνταγματικό και παράνομο το σχέδιο «Αθηνά», όπως και το σχετικό Προεδρικό Διατάγματα 95/2014 με το οποίο έγινε συγχώνευση Τμημάτων. Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει και άλλα ΑΕΙ κατά του ίδιου σχεδίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΣτΕ απέρριψε την κοινή προσφυγή του ΤΕΙ Αθήνας (και έξι καθηγητών του), της Επαγγελματικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η συγχώνευση, η κατάργηση, η μετονομασία Τμημάτων, κλπ με Προεδρικά Διατάγματα, «κατόπιν τεκμηριωμένης βάσει των κριτηρίων του νόμου 4009/2011 και με απλή γνώμη της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και του συμβουλίου του κάθε Ιδρύματος, μετά από γνώμη της συγκλήτου», δεν αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος που αφορά την Παιδεία.

Τέλος, κρίθηκε με τη δικαστική απόφαση ότι είναι συνταγματική και νόμιμη η όλη διαδικασία που τηρήθηκε για την έκδοση του επίμαχου διατάγματος για το ΤΕΙ Αθήνας, ενώ απέρριψε το ΣτΕ τους ισχυρισμούς του ΤΕΙ ότι παραβιάζονται οι αρχές της αναλογικότητας και της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης.

Συγκέντρωση στα Τέμπη: «Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί μέχρι να αποδοθούν ευθύνες» – «Μέχρι τέλους για την δικαίωση των 57 θυμάτων»

Screenshot 2025 07 19 200711

Συγκέντρωση στα Τέμπη: «Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί μέχρι να αποδοθούν ευθύνες» – «Μέχρι τέλους για την δικαίωση των 57 θυμάτων»

Καθημερινά πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις μπροστά στη Βουλή

Πολωνία: Έρευνα για διακοπή του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας

Airplane

Πολωνία: Έρευνα για διακοπή του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας

«Οι επιχειρήσεις απογείωσης και προσγείωσης στο Αεροδρόμιο Σοπέν έχουν πλήρως αποκατασταθεί και προχωρούν τώρα χωρίς…

Ηνωμένο Βασίλειο: Δεκάδες συλλήψεις ακτιβιστών υπέρ της Παλαιστίνης – Αδιάκοπες οι διαμαρτυρίες

Screenshot 2025 07 19 201632

Ηνωμένο Βασίλειο: Δεκάδες συλλήψεις ακτιβιστών υπέρ της Παλαιστίνης – Αδιάκοπες οι διαμαρτυρίες

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι 70 άτομα συνελήφθησαν σε παρόμοιες διαδηλώσεις στην Πλατεία του Κοινοβουλίου…

Τρομαχτικό τροχαίο στην Ακαδημίας: Τέσσερις τραυματίες με ΙΧ να γκρεμίζει φανάρι και κολόνα φωτισμού

Screenshot 2025 07 19 220012

Τρομαχτικό τροχαίο στην Ακαδημίας: Τέσσερις τραυματίες με ΙΧ να γκρεμίζει φανάρι και κολόνα φωτισμού

Η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία σε μεγάλο τμήμα της οδού Ακαδημίας, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο το…