ΣτΕ: Συνταγματική η επιστράτευση εκπαιδευτικών και εργαζόμενων στα μέσα σταθερής τροχιάς

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι θα υπήρχε με τις απεργιακές κινητοποιήσεις και αποφάσισε…

ste 11

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι θα υπήρχε με τις απεργιακές κινητοποιήσεις και αποφάσισε ότι είναι συνταγματική και νόμιμη η επιστράτευση των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων στα μέσα σταθερής τροχιάς το Μάιο και τον Ιανουάριο του 2013 αντίστοιχα.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε τις προσφυγές της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και των σωματείων εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Υπενθυμίζεται η ΟΛΜΕ είχε κηρύξει δυο απεργιακές κινητοποιήσεις (24ωρη και πενθήμερη απεργία) με την έναρξη διενέργειας των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ κατά το περασμένο έτος, στις οποίες η κυβέρνηση απάντησε με πολιτική κινητοποίηση στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την επίταξη των κτιρίων που είναι αναγκαία για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι δικαστές έκριναν ότι η αναβολή των πανελλαδικών εξετάσεων, λόγω της απεργίας των εκπαιδευτικών, «μπορεί να είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μαθητών που συμμετέχουν στις  εξετάσεις, σε έκταση και ένταση τέτοιες, ώστε να δημιουργείται κίνδυνος για την δημόσια υγεία, για την αντιμετώπιση του οποίου (σ.σ.: κινδύνου) δικαιολογείται κατά το Σύνταγμα και τον νόμο η επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών των εκπαιδευτικών».

 

Ακόμη, τον Ιανουάριο του 2013, με αποφάσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε η επίταξη του προσωπικού του μετρό, καθώς και η επίταξη της χρήσης των ακινήτων και κινητών της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» που είναι απαραίτητα για «την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η επιστράτευση έγινε για την προστασία της υγείας των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αττικής, καθώς κατά την διάρκεια των απεργιών στα μέσα σταθερής τροχιάς δεν υπήρχε προσωπικό ασφαλείας για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών μεταφοράς του κοινωνικού συνόλου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφορική συμφόρηση στις μετακινήσεις των άλλων μέσων μεταφοράς  ιδιωτικών και δημοσίων. Αυτή η κατάσταση, κατά τους συμβούλους Επικρατείας, δημιουργεί αντικειμενικό κίνδυνο για την υγεία των πολιτών που επιθυμούν να μετακινηθούν στο λεκανοπέδιο και ιδιαίτερα αυτών που έχουν ανάγκη «έγκαιρης προσβάσεως σε υπηρεσίες υγείας».

 

Το «Κουλούρι»: Υπενθύμιση να δείχνει στεναχωρημένος στα σημερινά του βίντεο στο TikTok έβαλε ο πρωθυπουργός

μητσοτάκης τεμπη

Το «Κουλούρι»: Υπενθύμιση να δείχνει στεναχωρημένος στα σημερινά του βίντεο στο TikTok έβαλε ο πρωθυπουργός

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε ένα μήνυμα ντροπής στον λαό για την επέτειο…