ΣτΕ: "Πράσινο" για την εκποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης

Η Ολομέλεια του ΣτΕ είπε «ναι» στο έργο της ανάπλασης του Αστέρα Βουλιαγμένης και κατ΄ επέκταση στη σχετική συναλλαγή ύψους 400 εκατ. ευρώ μεταξύ Δημοσίου και αραβικών συμφερόντων Jermyn Street real estate fund IV.

NewsRoom 04/07/2016 | 22:34

Με την υπ'αριθμόν 152/2016 γνωμοδότησή της η Ολομέλεια του ΣΤΕ έκρινε αυτή τη φορά νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που επανακατατέθηκε τον περασμένο μήνα, κάνοντας μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Τον Μάρτιο του 2015, οι Σύμβουλοι του Ε' Τμήματος του ΣΤΕ είχαν κρίνει μη νόμιμες τις ρυθμίσεις του διατάγματος όπως είναι η δημιουργία 100 νέων μονοκατοικιών («καμπάνες»), η κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου, κ.λπ.

Τότε στη γνωμοδότησή τους είχαν αναφέρει ότι απαγορεύεται, «η λήψη μέτρων που επιφέρουν την επιδείνωση των όρων διαβιώσεως και την υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού ή του προβλεπόμενου από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία οικιστικού περιβάλλοντος».

Το διάταγμα αφορά την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, την τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου της πόλεως της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης και τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης, όπως και την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΔΑ.

Η έκταση έχει συνολική επιφάνεια 301.864,99 τετραγωνικών μέτρων και χωρίζεται σε ζώνες εκ των οποίων στην κάθε μια από αυτές καθορίζονται διαφορετικές χρήσεις.

Το ΕΣΧΑΔΑ αναθεωρήθηκε και πλέον προβλέπει την αύξηση της προστατευόμενης έκτασης σε 217.000 τ.μ. έναντι 140.000 τ.μ. Επίσης, η επιφάνεια των προστατευόμενων περιοχών και των χώρων πρασίνου θα είναι 61.800 τ.μ., με την υφιστάμενη δομημένη επιφάνεια να είναι 74.000 τ.μ.

Όπως αναφέρει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, επιτρέπεται η διατήρηση, αναβάθμιση του υφισταμένου ελικοδρομίου, ενώ οι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης υπογειοποιούνται και φυτεύονται. Ακόμη, προβλέπεται η λειτουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, αυτοτελών πολυτελών κατοικιών (καμπάνες), τουριστικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, αναψυκτήρια, σνακ -μπαρ, καταστήματα εστίασης γενικότερα, εμπορικά καταστήματα, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης,

Αναφορικά με το ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα που υπάρχει μέσα στην έκταση προβλέπεται η κατασκευή ειδικής εισόδου επισκεπτών στον αρχαιολογικό αυτό χώρο.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.