Το ΣτΕ αποφασίζει για την χορήγηση ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

Συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση του τέως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με την οποία ζητεί να ανασταλεί η απόφαση χορήγησης ασύλου στον ένα από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς και συγκεκριμένα στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί, ο οποίος έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

5a48bc0e1dc5244a4a8b459a

Σειρά επιχειρημάτων ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη χορήγηση, ή μη, ασύλου στον ένα από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, ανέπτυξαν οι συνήγοροί του, αλλά και οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η απόφαση της Ολομέλειας (με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο), η οποία αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα αποτελέσει ουσιαστικά πρόκριμα για την τύχη των υπόλοιπων επτά Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 στη γείτονα χώρα, καθώς η απόφαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δίκη δεν παρέστη ο Οζκαϊνακτζί, καθώς βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρής φρούρησης για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας και εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους του.

Στη δίκη παρενέβη δια εκπροσώπου του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, τασσόμενος υπέρ της χορήγησης ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς για τους οποίους ο Άρειος Πάγος έχει αμετάκλητα αποφανθεί κατά της έκδοσής τους.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου τάχθηκαν κατά της χορήγησης ασύλου στον συγκεκριμένο αξιωματικό, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία του έχει χορηγήσει άσυλο. Όπως υποστήριξαν, η επίμαχη απόφαση είναι αντιφατική και νομικά εσφαλμένη, καθώς στηρίχθηκε σε παραδοχές που δεν περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες.

«Αν υπάρχουν, που υπάρχουν, σοβαροί λόγοι συμμετοχής των συγκεκριμένων αξιωματικών στο πραξικόπημα, τότε δεν δικαιούνται ασύλου» τόνισαν οι συνήγοροι του Δημοσίου επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή που χορήγησε το άσυλο δέχθηκε, ότι ο εν λόγω Τούρκος αξιωματικός δεν μετείχε στο πραξικόπημα, δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Τουρκία και τα στοιχεία σε βάρος του είναι αόριστα, όμως όλα αυτά δεν μπορούν να στηρίξουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και εξ αυτού να στηρίξουν τη χορήγηση ασύλου». Ακόμη, επισημάνθηκε ότι τα αδικήματα που φέρεται να διέπραξαν τιμωρούνται τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα ως κοινά ποινικά αδικήματα και ότι «δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πολιτικά εγκλήματα, στασιαστικές ενέργειες».

Ο συνήγορος του Τούρκου αξιωματικού, και συγκεκριμένα ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, ανέφερε ότι «η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής, αλλά θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να κρίνουν τη χορήγηση ασύλου». Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος των οκτώ, τις οποίες υποστηρίζει η γειτονική χώρα, ο κ. Αλιβιζάτος, επικαλούμενος και την απόφαση περί μη έκδοσής του Αρείου Πάγου, επισήμανε ότι δεν αποδείχθηκε ότι μετείχαν στο πραξικόπημα. «Αν πράγματι υπήρχαν στοιχεία εμπλοκής του στο πραξικόπημα», τόνισε, «τότε δεν θα ήταν επιτρεπτό να δώσουμε άσυλο σε έναν εγκληματία, αλλά εδώ τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν» και πρόσθεσε ότι «όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν -και το ξέρουμε όλοι- τους αποκαλεί καθημερινά “τρομοκράτες, προδότες και δολοφόνους” τι άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί για πολιτικούς λόγους φοβούνται να πάνε πίσω;».

Ακόμη, ο κ. Αλιβιζάτος, απευθυνόμενος στους δικαστές είπε: «Περιμένουμε να αισθανθούμε περήφανοι, ως Έλληνες νομικοί, και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα».

Την ίδια στιγμή, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, οι δικηγόροι του Τούρκου αξιωματικού επισήμαναν ότι από το ελικόπτερο είχε αφαιρεθεί η συσκευή που εκπέμπει πληροφορίες υψομέτρων, καθώς δεν ήταν δυνατό, απόρρητο στρατιωτικό υλικό να παραδοθεί στην Ελλάδα.

Επίσης, ως προς το ότι το ελικόπτερο δεν ήταν για μεταφορά τραυματιών, αλλά για μεταφορές γενικών χρήσεων, απαντήθηκε από τους συνηγόρους του ότι υπάρχουν βίντεο τα οποία αποδεικνύουν ότι μετέφερε ασθενείς.

Τέλος, για το Δημόσιο παρέστησαν, ως νομικοί εκπρόσωποι, οι Δημήτρης Μακαρονίδης, Παντελής Παπαδάκης και Αναστασία Σκουντή, ενώ τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό υποστήριξαν, πλην του Νίκου Αλιβιζάτου, και οι Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Ελένη Κουτσουράκη και Παναγιώτης Νικολόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…