To ΣτΕ αποφασίζει για τα κομμένα δώρα και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων

Σήμερα η κρίσιμη απόφαση

ste

Στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνεται σήμερα η αποκατάσταση των δώρων και του επιδόματος αδείας των δημόσιων υπαλλήλων.

Ειδικότερα, κατόπιν παραπομπής από το ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ, θα συζητηθεί στην ολομέλεια η συνταγματικότητα της περικοπής των δώρων (επιδομάτων) Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ, κ.ο.κ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έκρινε ότι οι περικοπές των δώρων και των επιδομάτων αδείας μετά το 2012, δηλαδή κατά την περίοδο του δεύτερου μνημονίου, ήταν αντισυνταγματικές. Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά 450.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά τον 13ο και τον 14ο μισθό που κόπηκαν από το 2013 και μετά.

Εάν κριθεί αντισυνταγματική η κατάργηση των δώρων επιδομάτων και ζητηθεί η αναδρομική καταβολή τους από το 2012, τότε το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 800 εκατ. ευρώ. Επίσης, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά πως το κόστος των αναδρομικών για ένα έτος φτάνει τα 4,4 δισ. ευρώ, ενώ για την περίοδο από 1.1.2013 ως και το 2018, το ποσό φτάνει συνολικά στα 24 δισ. ευρώ.

Η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό, εφόσον το ΣτΕ κρίνει θετικά, υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 5 δισ. ευρώ.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…