Newsroom

Newsroom

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες

Αντισυνταγματικός κρίθηκε ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, με ψήφους 14-11, όπως αποφάσισε η ολομέλεια του ΣτΕ.

58110f341dc524dc198b4569

Με την απόφαση των Συμβούλων Επικρατείας, ο νόμος, βάσει του οποίου διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, καταπέφτει.

Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την σημερινή πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη αποφάνθηκαν μετά από διάσκεψη 5,5 ωρών ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.

Εξερχόμενος από τη διάσκεψη, ο πρόεδρος του ΣτΕ δεν έκανε κάποια δήλωση.

Με την απόφαση του ΣτΕ ο νόμος Παππά αποσύρεται εξ ολοκλήρου, καθώς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν έδωσε καμία προθεσμία για διορθώσεις στο νόμο, μέσω του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που θα συγκροτηθεί.

Αυτό σημαίνει πως ο διαγωνισμός για τις τέσσερις άδειες είναι άκυρος και ως μη γενόμενος, ενώ τα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια και κινδύνευαν με «μαύρο» θα συνεχίσουν να εκπέμπουν. Οι τέσσερις υπερθεματιστές που κέρδισαν άδεια, θα λάβουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταθέσει ως πρώτη δόση.

Στον «αέρα» βρίσκονται και οι δύο νέοι σταθμοί που είχαν λάβει άδεια στον άκυρο πλέον διαγωνισμό, συμφερόντων Μαρινάκη και Σαββίδη.

Η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου θα γίνει πλέον εκ του μηδενός από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, που σύμφωνα με το ΣτΕ είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να λάβει σχετικές αποφάσεις. Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΕΡΣ, που θα πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Αναμένεται η πρώτη επίσημη τοποθέτηση από την κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και επιτελείς.


Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…