Αντισυνταγματικές κρίθηκαν με πλειοψηφία 14-11 από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι περικοπές επικουρικών και κύριων συντάξεων του ιδιωτικού τομέα.
Οι σχετικές προσφυγές έχουν γίνει από πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε τράπεζες, σε ΔΕΚΟ και στρέφονται κατά του ΙΚΑ (για τις μειώσεις των κύριων συντάξεων) και του ΕΤΕΑ (για τις επικουρικές).Το ΣτΕ δέχθηκε ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δημιουργεί προβλήματα καθώς δεν μπορεί να μην υπάρχει μέριμνα του κράτους για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, εκφράζοντας επι της ουσίας “ευχή” να μην ισχύσει αλλά δεν ζητεί ρητά την κατάργησή της.
Οι Σύμβουλοι έκριναν πως πρέπει να επιστρέψουν σε αυτά τα επίπεδα οι συντάξεις αλλά δεδομένης της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων της χώρας δεν μπορεί η κρίση περί αντισυνταγματικότητας να έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό θα επιβάρυνε υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό δεδομένου ότι το κόστος της απόφασης, χωρίς την αναδρομική εφαρμογή της υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ.
Αναδρομικά θα δοθούν μόνο σε εκείνους που προσέφυγαν είτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε στα Διοικητικά Δικαστήρια. Όσον αφορά τους υπόλοιπους 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει με την καθαρογραφή της απόφασης να επιστρέψουν στα ποσά των συντάξεων που λάμβαναν πριν από την εφαρμογή του νόμου, δηλαδή να δουν αυξήσεις που φθάνουν ακόμη και το 15%. Σύμφωνα με τους δικαστές, οι αλλεπάλληλες μειώσεις που ισοπεδώνουν τις συντάξεις και επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2012 έχουν επιδεινώσει δραματικά το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, παραβιάζοντας θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις.