Το ΣτΕ ακυρώνει τον «Μεγάλο Περίπατο» - Έκθετοι κυβέρνηση και Μπακογιάννης

Με απόφασή του το ΣτΕ αφήνει έκθετο τον Κώστα Μπακογιάννη και την κυβέρνηση, βγάζοντας άκυρη την ΚΥΑ περί περιορισμού της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας για λόγους που επιβάλλονται από την πανδημία του κορονοϊού

NewsRoom 15/10/2020 | 13:52

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του, βγάζει άκυρη την ΚΥΑ για τον περιορισμό της κυκλοφορίας στο κέντρο για λόγους που επιβάλλονται από την πανδημία, συνθήκη στην οποία βασίστηκε ο Δήμος Αθηναίων για να εφαρμόσει τον «Μεγάλο Περίπατο».

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε συνεδρίασή του, αποφάνθηκε ότι η κοινή υπουργική απόφαση που αφορά το «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας», η ισχύς της οποίας λήγει την 21η Νοεμβρίου 2020, «δεν ευρίσκει εξουσιοδοτικό έρεισμα» στις διατάξεις δυο σχετικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και ως εκ τούτου πρέπει να ακυρωθεί.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η πάρεδρος Χριστιάνα Μπολόφη) με την υπ΄ αριθμ. 1992/2020 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση Αθηναίου δικηγόρου που ζητούσε την ακύρωση της υπ΄ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.31688/21.5.2020 κοινής υπουργικής απόφασης (παρατάθηκε η ισχύς της με νεώτερη υπουργική απόφαση έως 21 Νοεμβρίου 2020).

Το δικαστήριο έκρινε ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που προβλέπει την λήψη μέτρων για το «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας», «δεν ευρίσκει εξουσιοδοτικό έρεισμα στις διατάξεις των ΠΝΠ τής 25.2.2020 και τής 20.3.2020, κατ' επίκληση των οποίων εξεδόθη, και πρέπει, ως εκ τούτου, να ακυρωθεί, όπως και η υ.α. 179/21.8.2020, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της».

Σε ρεπορτάζ της, η εφημερίδα «Αυγή», κάνει λόγο για «ηχηρό χαστούκι στον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη» αλλά και για «μεγάλη ανακούφιση για τους χιλιάδες Αθηναίους, που καταταλαιπωρήθηκαν από τον «Μεγάλο Περίπατο» από την απόφαη του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο ακυρώνει «ως στερούμενες εξουσιοδοτικού ερείσματος» τόσο την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών με τίτλο «Επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19», που αφορά στην ολοκλήρωση και ανάδειξη του «Μεγάλου Περιπάτου», καθώς και την απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών 179/21.8.2020 με την οποία παρατάθηκε η ΚΥΑ και αφορά στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και της Πλάκας.

Στο δημοσίευμα της «Αυγής» απάντησε και ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος μίλησε για «διαδικαστικές συστάσεις», αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ που ξηλώνει τον «μεγάλο περίπατο». Σε ανακοίνωσή του, ο δήμος υποστηρίζει ότι το έργο θα συνεχιστεί με βάση τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. « Η απόφαση του ΣτΕ αφορά σε διαδικαστικές συστάσεις για την πιλοτική εφαρμογή του έργου. Ο Δήμος Αθηναίων με τον υφιστάμενο προγραμματισμό του προχωρά στην κατάθεση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και τη δημόσια διαβούλευση για την οριστική μορφή του Μεγάλου Περιπάτου».