Newsroom

Newsroom

Σταθάκης: "Δεν χρειάζεται να είναι επαχθές το χρέος για να αρνηθείς να πληρώσεις"

Επανέρχεται με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις αναφορικά με τις…

stathakis

Επανέρχεται με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις αναφορικά με τις δηλώσεις του περί διαγραφής του επαχθούς χρέους της Ελλάδας. 

O κ. Σταθάκης έκανε λόγο για παρανόηση από την πλευρά της ΝΔ η οποία έκανε λόγο για άδειασμα του Αλέξη Τσίπρα από το βουλευτή του, τονίζοντας ότι “δεν χρειάζεται να είναι επαχθές το χρέος για να αρνηθείς να πληρώσεις ή να επαναδιαπραγματευθείς μέρος του χρέους. Είναι νομικός όρος και κακώς γίνεται σύγχυση”.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε, ότι “η Ελλάδα δεν έχει διμερές χρέος, έχει 95% χρέος που προέρχεται κανονικά από τις αγορές”, ενώ υπογράμμισε ότι “όλες οι κατηγορίες χρέους διαγράφονται όπως έγινε με το PSI και το χρέος που έχει η Ελλάδα προς τους εταίρους το οποίο έχει έμμεσα κουρευτεί δύο φορές και καιρός είναι να κουρευτεί και τρίτη”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι είναι μάλλον δύσκολο έως αδύνατο να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος με τα δύο εργαλεία, που είναι πρώτον, το έμμεσο κούρεμα, δηλ. επιμήκυνση του χρέους π.χ. από 30 σε 40 χρόνια ή στα 45 και δεύτερον η απομείωση του επιτοκίου που είναι ήδη σχετικά χαμηλό, 2,6%, με περιθώριο περαιτέρω μείωσης κατά μία μονάδα. Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη αναθεώρησης της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης σημειώνοντας ότι είναι αδύνατον η χώρα να καταβάλει 30 δισ. ευρώ έως το 2016 για την αποπληρωμή διμερών χρεών. “Πρέπει να υπάρξει και νέα, τρίτη αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης. Η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση προβλέπει εννιά δισεκ. ευρώ ως ετήσια πληρωμή για τα επόμενα 30 χρόνια – αυτός είναι ο διακανονισμός που έχει γίνει. Μετά βεβαιότητας, ως το 2020 δεν μπορούν να πληρωθούν αυτά τα χρήματα από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και από ιδιωτικοποιήσεις”, είπε χαρακτηριστικά.