Λιγότερο από δύο χρόνια στην εξουσία και ο Κιρ Στάρμερ αντιμετωπίζει ήδη εσωκομματικές πιέσεις για αποχώρηση από την Ντάουνινγκ Στριτ. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων τοπικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν καταστροφικά για τους Εργατικούς, αντανακλώντας μια δημοτικότητα που έχει ήδη αγγίξει πάτο. Μόνο το 11% των Βρετανών τον θεωρεί καλό ή σπουδαίο πρωθυπουργό, ενώ σχεδόν το 60% τον χαρακτηρίζει κακό ή απαίσιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov. Η Statista δίνει στον Στάρμερ 27% αποδοχή έναντι 65% αποδοκιμασίας.
Χειρότερα στο Παρίσι και το Βερολίνο
Τα νούμερα του Βρετανού πρωθυπουργού φαντάζουν σχεδόν ανεκτά μπροστά στα αντίστοιχα των ηγετών των δύο άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών. Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς συγκεντρώνει μόλις 19% αποδοχή έναντι 76% αποδοκιμασίας , αποτέλεσμα που ο επικεφαλής του think tank Forsa Πέτερ Μάτουτσεκ αποδίδει σε «γεμάτες λάθη δηλώσεις και κενές υποσχέσεις». Ο Εμανουέλ Μακρόν, που πλησιάζει στο τέλος μιας δεκαετίας εξουσίας χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία από το 2022, καταγράφει 18% αποδοχή και 75% αποδοκιμασία, χειρότερα από τον Ζακ Σιράκ στο τέλος των δύο θητειών του, ο οποίος είχε τότε χαρακτηριστεί «ο πιο αντιδημοφιλής ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων» στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας.
Δομικό πρόβλημα, όχι μόνο προσωπικό
Η απαξίωση δεν περιορίζεται στους τρεις. Ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Στόκερ θεωρείται ευρέως αναποτελεσματικός, ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόρε έχει πληγεί από σκάνδαλα, και ο Βέλγος Μπαρτ ντε Βέβερ πληρώνει πολιτικά τις αναγκαίες αλλά επώδυνες περικοπές που επιβάλλει. Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη και ο Ντόναλντ Τραμπ, με 38% αποδοχή σε μια από τις χαμηλότερες στιγμές της θητείας του, εμφανίζεται δημοφιλέστερος από τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Ο Φάμπιαν Ζούλεγκ του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής αναγνωρίζει δομικές αιτίες.
Η ενεργειακή αναδιάρθρωση μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η άνοδος της Κίνας και η σταδιακή οικονομική συρρίκνωση της ηπείρου , το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια παραγωγή έπεσε από 33% σε 23% μεταξύ 2005 και 2024, δημιουργούν ένα πλαίσιο που κανένας ηγέτης δεν μπορεί εύκολα να διαχειριστεί. «Οι ηγέτες μας δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους πολίτες ότι ο πόνος που αισθάνονται είναι απαραίτητος», δηλώνει.
Εξαίρεση αποτελεί η Δανία, όπου η Μέτε Φρέντερικσεν διατηρεί σχετική ανθεκτικότητα, σε μια χώρα που το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 2% έως 3% φέτος.
Διαβάστε επίσης:
Νέα πρόκληση: Τουρκικά αλιευτικά στη Σέριφο – Πέρασαν ανενόχλητα από το νησί
Τέμπη: Ο σκύλος που βρήκε ανθρώπινα υπολείμματα δηλητηριάστηκε με εξειδικευμένη τοξική ουσία
Euroleague: Ζαν Μοντέρο και Αλέξανδρος Τσουβέλας αντάλλαξαν… πικαρίσματα- Ο άσος της Βαλένθια απάντησε στο twitter στον γνωστό κωμικό
Άγιοι Ανάργυροι: Νέα υπόθεση με διαβίωση παιδιών σε άθλιες συνθήκες
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια