Σταθάκης: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα υπάρχουν οριοθετημένα δάση και αιγιαλός

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης όσον αφορά την αποκατάσταση της νομιμότητας, σε θέματα που σχετίζονται με αιγιαλούς, εθνικούς δρυμούς, αναδασωτέες περιοχές και ρέματα, επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης,

NewsRoom 05/09/2018 | 15:17

Μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» με αφορμή τις πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, σημείωσε τα εξής: «Η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για τις μεγάλες αλλαγές στη χωροταξία και την πολεοδομία της χώρας:

• Αναρτώνται οι δασικοί χάρτες, που τους πήραμε στο 1% και μέχρι τέλος του 2019 θα έχουν φτάσει στο 90% και η χώρα θα αποκτήσει επιτέλους οριοθετημένα δάση.

• Αναρτάται μέχρι το τέλος του 2018 η γραμμή των αιγιαλών και επιτέλους η χώρα θα αποκτήσει μέχρι το τέλος του 2019 οριοθετημένους αιγιαλούς

• Τρίτη μεγάλη μεταρρύθμιση είναι το Κτηματολόγιο, που το πήραμε στο 25%. Με την ενοποίηση με τα υποθηκοφυλακεία φτιάχνουμε ενιαίο δημόσιο φορέα και ταυτόχρονα έχουμε προκηρύξει άλλο 50% της ελληνικής επικράτειας, το 2020 θα έχουμε φτάσει στο 75%.

Άρα, το 2020 η χώρα για πρώτη φορά θα έχει δάση, αιγιαλούς, κτηματολόγιο και τη νομοθεσία που έχουμε εισαγάγει:

• Τοπικά χωρικά σχέδια σε κάθε δήμο που θα καλύπτουν και την εντός και την εκτός σχεδίου δόμηση, όχι πολεοδομικά.

• Περιφερειακά παρατηρητήρια για την αυθαίρετη δόμηση»

Ερωτηθείς για τις προοπτικές συγκρότησης ενός ευρέως προοδευτικού πόλου, απάντησε πως «διαχωριστικές γραμμές αντικειμενικά υπάρχουν αυτή την στιγμή στην ελληνική κοινωνία, δεν είναι μόνο τα θέματα της οικονομίας, έχουν φτιαχτεί γύρω από πολύ σημαντικά επίμαχα θέματα, όπως η επίλυση του Σκοπιανού όπου φτιάχτηκε μία διαχωριστική γραμμή πολύ σαφής, ανάμεσα σε ένα πολύ δεξιό συντηρητικό κομμάτι και σε όλο το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα, από τον χώρο του κέντρου μέχρι και την κεντροδεξιά, που είναι κοντά σε αυτή την επιλογή που κάνει η κυβέρνηση. Υπάρχουν αντικειμενικά και άλλες διαχωριστικές γραμμές στην ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή ... η νομοθεσία και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν φτιάξει αντικειμενικά ένα μεγάλο φάσμα δυνάμεων υπέρ της ενίσχυσης των δικαιωμάτων και σε πληθώρα άλλων θεμάτων. Άρα, υπάρχει ένα φάσμα δυνάμεων με το οποίο υπάρχουν τεράστια περιθώρια συγκλίσεων, στα μεγάλα εθνικά θέματα, τα δικαιώματα, την διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών, ακόμη και την οικονομία».

Ενόψει των επόμενων εκλογών, είπε ότι «πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις στον ενδιάμεσο αυτό χώρο να τοποθετηθούν και να βρεθούν τα πεδία σύγκλισης που θα δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις για την επόμενη ημέρα».

Ο κ. κ. Σταθάκης ανέφερε ακόμη ότι «όλες οι ενδείξεις είναι πλέον θετικές» για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας, ότι «η οικονομική κατάσταση επικυρώνεται και από τη σταθερή θέση της κυβέρνησης, γνωστή πλέον σε κάθε κατεύθυνση και στις αγορές, για σταθεροποίηση και βελτίωση των κοινωνικών ομάδων που είχαν θιγεί δυσανάλογα στη διάρκεια της κρίσης». Τόνισε επίσης πως όλα αυτά «θα αποτυπωθούν με ακρίβεια και στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη».