Newsroom

Newsroom

Σταμάτησαν να πληρώνουν το εφάπαξ του Δημοσίου..ώστε να το κόψουν

Σε στάση πληρωμών του εφάπαξ βοηθήματος σε 43.000 δικαιούχους δημοσίους υπαλλήλους προχώρησε εδώ και μία εβδομάδα το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων…

ergazomenoi 1

Σε στάση πληρωμών του εφάπαξ βοηθήματος σε 43.000 δικαιούχους δημοσίους υπαλλήλους προχώρησε εδώ και μία εβδομάδα το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) εν αναμονή της νέας ρύθμισης για τον υπολογισμό του βοηθήματος, το οποίο αναμένεται, εφόσον επαναχορηγηθεί, «κουτσουρεμένο» μεσοσταθμικά κατά 20% από 1ης-1-2014.Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται διάφορα σενάρια προκειμένου, όπως αφήνουν να διαρρεύσει στελέχη του, να πετύχει το λιγότερο επώδυνο, ενώ την ίδια στιγμή το Ταμείο διέθεσε ολόκληρο το ποσό της κρατικής επιχορήγησης και επιπλέον 140 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του.
Και αυτό, όπως εξηγεί στην «Ε» ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, Θανάσης Καποτάς, οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπαλλήλων του Ταμείου «προκειμένου να καλύψουν όσες περισσότερες αιτήσεις μπορούσαν μέσα στο 2013».
Καθυστέρηση δύο μηνών
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο στο οποίο καταλήγει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα αφορά τον υπολογισμό του καταβαλλόμενου ποσού και θα λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά δεδομένα της δεκαετίας, προκειμένου το κύμα φυγής από το Δημόσιο να μην «εξαφανίσει» το βοήθημα. Ωστόσο, για να ξεκινήσει να καταβάλλεται εκ νέου το βοήθημα το οποίο «κουτσουρεμένο» θα κυμαίνεται από 12.000 έως 45.000 ευρώ, θα απαιτηθεί η έκδοση εγκυκλίου, που μπορεί να καθυστερήσει περισσότερους από δύο μήνες.

Με βάση την πρόταση του υπουργείου, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που υπολογίζονται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ, μπορούν να αποσβεστούν σε δεκαετή βάση προκειμένου να υπάρξει ήπια αποκλιμάκωση.

Σημειώνεται πως με το νέο μαθηματικό τύπο το ποσό του εφάπαξ δεν θα είναι σταθερό, αλλά θα εξαρτάται από μία σειρά παράγοντες. Μεταξύ άλλων θα λαμβάνονται υπόψη η «προίκα» του Ταμείου (δηλαδή ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία), τα έσοδα από εισφορές αλλά και ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων τη συγκεκριμένη χρονιά.

Ωστόσο με δεδομένο πως στο Δημόσιο υπάρχει αυξημένη έξοδος τα τελευταία χρόνια και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά (ενόψει και των αλλαγών στο Ασφαλιστικό το 2015) προέκυψε σοβαρό πρόβλημα. Για το σκοπό αυτό το υπουργείο προωθεί νέα ρύθμιση, ώστε να μην υπάρξουν δραματικές μεταβολές στο καταβαλλόμενο βοήθημα.

Οπως τόνισε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλγου, «το υπουργείο σε αυτό το πλαίσιο μελετά τις απαιτούμενες προεργασίες και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί πρακτικά και τεχνικά το θέμα. Στόχος μας είναι η κατά το μέτρο του δυνατού ομαλότερη μετάβαση από τους παλαιούς τρόπους στη νέα τεχνική βάση, στο νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, σύμφωνα βέβαια πάντα και με βάση τις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων».

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή καταβάλλεται το εφάπαξ σε όσες συνταξιοδοτικές πράξεις έφτασαν στο ταμείο τον Απρίλιο του 2012 (δηλαδή υπάρχει μία αναμονή 19 μηνών για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης).

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 43.000 δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν εντός του 2012 και το 2013 αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει εφάπαξ και ούτε ανήκουν στη λίστα πληρωμής των εφάπαξ που διεκπεραιώνει το Ταμείο Πρόνοιας, αφού η χρηματοδότηση ύψους 1,1 δισ. ευρώ που έλαβε το Ταμείο στις αρχές του έτους επαρκεί για να πληρωθούν τα εφάπαξ των υπαλλήλων που συνταξιοδοτήθηκαν ώς τα τέλη του 2011 με αρχές του 2012.

Οι μειώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με τις αναλύσεις που έχουν κάνει οι κλάδοι πρόνοιας του Δημοσίου, μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 30% χωρίς να αποκλείεται και μεγαλύτερη μείωση, προκειμένου να ικανοποιηθούν περισσότερες αιτήσεις ώστε να μη «στοκάρονται» πολλά εφάπαξ κάθε χρόνο.

Το Μνημόνιο λέει ότι από το 2014 τα ελλείμματα μηδενίζονται και ότι δεν συσσωρεύονται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Πώς θα γίνεται ο υπολογισμός

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής για τον υπολογισμό του εφάπαξ, θα ισχύουν τα εξής:

1Το ποσοστό μεταβολής της βάσης εισφορών. Θα εξετάζεται αν έχουν αυξηθεί ή όχι τα έσοδα από εισφορές και αναλόγως θα διαμορφώνεται ο σχετικός δείκτης εισφορών, που σημαίνει ότι αν υπάρχει αύξηση (έστω 3% στα συνολικά έσοδα), τότε ο δείκτης των εισφορών θα επιδρά θετικά στον υπολογισμό του εφάπαξ, ενώ αν υπάρχει μείωση (έστω -3%), τότε η επίπτωση αυτή θα μεταφέρεται και στο ύψος του εφάπαξ.

2Το ύψος της περιουσίας του εργαζομένου προς συνταξιοδότηση σε τρέχουσες τιμές.

3Το συνολικό ποσό παροχών εφάπαξ που μπορεί να πληρώσει το κάθε Ταμείο για κάθε έτος, με στόχο να καθοριστεί αναλόγως και ο συντελεστής βιωσιμότητας. Το κάθε Ταμείο δηλαδή θα δίνει τόσα εφάπαξ όσα του επιτρέπουν τα έσοδά του ώστε, αφενός, να μη διακινδυνεύεται η βιωσιμότητά του και, αφετέρου, να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ότι δεν θα δημιουργούνται ελλείμματα.

4Η αξία των συνολικών υποχρεώσεων προς κάθε ασφαλισμένο την κάθε χρονιά, ανάλογα με τα «δεδουλευμένα δικαιώματά τους», δηλαδή τι εφάπαξ δικαιούται να λάβει ένας ασφαλισμένος με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει. Για παράδειγμα, αν το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων έχει να πληρώσει το 2014 εφάπαξ σε 30.000 συνταξιοδοτηθέντες υπαλλήλους, οι οποίοι κατά μέσο όρο έχουν πληρώσει 15.000 ευρώ εισφορές ο καθένας, ήτοι 450 εκατ. ευρώ συνολικές υποχρεώσεις, θα πληρώσει τόσα εφάπαξ όσα του επιτρέπουν τα οικονομικά του, με βάση το συντελεστή βιωσιμότητας.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Θεσσαλονίκη: Άνδρας καταδίωξε και εμβόλισε την εν διαστάσει σύζυγό του με το αυτοκίνητο

ΕΚ - Περιπολικό Αστυνομία

Θεσσαλονίκη: Άνδρας καταδίωξε και εμβόλισε την εν διαστάσει σύζυγό του με το αυτοκίνητο

Η γυναίκα δεν τραυματίστηκε, όμως στη συνέχεια ο δράστης την έπιασε και επιχείρησε να την…

Κασσελάκης για Θεοχαρόπουλο: «Δεν έφυγε από επιστημονικός συνεργάτης επειδή πρότεινε δημοψήφισμα»

κασε Θεοχαροπουλος

Κασσελάκης για Θεοχαρόπουλο: «Δεν έφυγε από επιστημονικός συνεργάτης επειδή πρότεινε δημοψήφισμα»

Απάντηση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα υποστήριξε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος για τη διακοπή…