Newsroom

Newsroom

Σταμάτης Κραουνάκης στο koutipandoras.gr: "Ο Βάρναλης τα λέει έξω απ΄τα δόντια"

«Απολογία του Σωκράτη»

kraoynakis

Η «Απολογία του Σωκράτη» είναι ένα λυσσαλέο έργο γεμάτο κυνισμό, κέφι και γλύκα, ένα κράμα λυρισμού και σαρκασμού. Μέσα από την «απολογία» επιχειρείται η ηθική αποκατάσταση του Σωκράτη. Η παράσταση επικεντρώνεται στην εκρηκτική προσωπικότητα του Σωκράτη που δημιούργησε ο Κώστας Βάρναλης. Με αυτή την προσωπικότητα «ταυτίζεται» ο Σταμάτης Κραουνάκης. Μια απολογία ρεσιτάλ. Ο Σταμάτης Κραουνάκης ερμηνεύει τον βαρναλικό Σωκράτη. Οι καλλιτέχνες της Σπείρας μοιράζονται μαζί του τα λόγια του Βάρναλη, άλλοτε ως μαθητές, άλλοτε ως κλέφτες, άλλοτε ως μελλούμενες γενιές, κατήγοροι, λαός, μικροί σωκράτηδες. Τραγουδούν μοναδικά τα λυρικά και επικά στάσιμα, μελοποιημένα από τον Άρη Βλάχο. Με αφορμή, λοιπόν την παράσταση που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 10 Ιουλίου, στις 21:00, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», συναντήσαμε τον Σταμάτη Κραουνάκη για μια συνέντευξη-εξπρές.  

Ποια πιστεύετε ότι είναι η διαφορά του πλατωνικού Σωκράτη από τον αντίστοιχο του Βάρναλη;  

Ετούτος εδώ (σ.σ.: του Βάρναλη) τα λέει έξω από τα δόντια, μιλάει στην Ελλάδα του 1931. Αυτό που εμείς οφείλουμε να κάνουμε είναι να ανασύρουμε από το κείμενο τις αναφορές στο σήμερα, οι οποίες είναι σε απίστευτο βαθμό πολλές. Αν εξαιρέσουμε τη γλώσσα του Βάρναλη, μια ποιητικίζουσα δημοτική εν πολλοίς ξένη με την καθομιλουμένη –που όμως αν τη διαχειριστούμε σατιρικά, γίνεται πολύ ενδιαφέρουσα–, το έργο μοιάζει τόσο σύγχρονο. Σε μια αποστροφή των λόγων του, ο Σωκράτης λέει: «Σας βλέπω και μου θυμίζετε τα ζώα. Υπάρχουν ζώα, αυτά που τρώνε τα άλλα, που νομίζουν πως είναι αθάνατα. Και αυτά που τρώγονται δεν μπορούν να μην ελπίζουν ότι θα ξημερωθούν σε μια καλύτερη ζωή. […] Η δημοκρατία σας είναι μεταμφιεσμένη τυραννία. Η δημοκρατία σας έχει τα χάλια της, σούρνεται χάμω και εσείς χρειάζεστε ένα θάνατο για να τη στηρίξετε…»

Πιο έντονη αναγωγή στο σήμερα δεν γίνεται…  

Ναι, φυσικά! Εγώ, μάλιστα, στη διάρκεια της παράστασης ρίχνω «σφήνες», καθώς αναφέρομαι σε σημερινά ονόματα, θέλοντας να κάνω τη σύνδεση πιο εμφανή. Θα ανατρέξω και πάλι στο κείμενο του Βάρναλη: «Αλίμονο στον αυτόδουλο πολίτη που έχοντας φτάσει στην έσχατη απελπισία, αφήνεται για να σωθεί στο έλεος του θεού και στους νόμους των κλεφτών…». Δεν σας θυμίζει έντονα αυτά που ζούμε σήμερα; Η «Αληθινή Απολογία του Σωκράτη», που σκηνοθετεί ένας εξαίρετος δημιουργός, ο Ένκε Φεζολλάρι, είναι μια μουσική κομούνα δρόμου. Εγώ θα ενσαρκώσω τον Σωκράτη, θα λέω τα λόγια τα πολλά, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Άρης Βλάχος. Εγώ ήθελα να πω τα λόγια, εξάλλου αυτό έχει σημασία τη δεδομένη χρονική συγκυρία: να ακουστεί το κείμενο του Κώστα Βάρναλη.

Συντελεστές: Σωκράτης: Σταμάτης Κραουνάκης, Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι, Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, πιάνο: Άρης Βλάχος, Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Ένκε Φεζολλάρι, Σταμάτης Κραουνάκης, Μαθητές – Κατήγοροι: Σπείρα, Σπείρα.

Η παράσταση «Η Αληθινή Απολογία του Σωκράτη» θα ανέβει στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» από τις 10 έως τις 19 Ιουλίου (εκτός της Κυριακής 13 Ιουλίου). Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό €16, μειωμένο €12.

INFO: Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ.: 210 3418550.

Το βιντεοκλίπ της παράστασης.

https://www.youtube.com/watch?v=xEfLD-YTn1I

Συνέντευξη στους Παναγιώτη Φρούντζο και Κωνσταντίνο Καϊμάκη

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…