Στα ύψη η αγωνία για τα μυστικά του μεγαλοπρεπή τύμβου στην Αμφίπολη

cover
NewsRoom 24/08/2014 | 08:43

Με πυρετώδη ρυθμό εργάζονται μέσα στον καύσωνα οι υπεύθυνοι της ανασκαφής συνεχίζοντας τις εργασίες συντήρησης και υποστύλωσης των τελευταίων ευρημάτων. Στόχος τους είναι να μην επηρεαστεί η στατικότητα του μνημείου αλλά και να μπορέσουν τις επόμενες μέρες να προχωρήσουν πιο βαθιά στον τάφο.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα, διακοσμημένα με κόκκινο μπλε και μαύρο χρώμα στο επάνω μέρος της εισόδου που ήρθαν στο φως, αλλά και οι δύο επιβλητικές Σφίγγες – φύλακες, προκαλούν θαυμασμό. Το ενδιαφέρον γίνεται ακόμη μεγαλύτερο καθώς οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο τάφος να μην έχει συληθεί και μέσα του να κρύβονται σπουδαίοι θησαυροί.

Η επικεφαλής της ανασκαφικής έρευνας, Κατερίνα Περιστέρη επεσήμανε την Παρασκευή πως «απ' ότι βλέπουμε δεν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες, θα το δούμε, θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί ποτέ κανείς δε ξέρει τι θα βρει μέσα και σε ποιο χρονικό διάστημα». Την ίδια ώρα, συνεργάτες του Μανόλη Ανδρόνικου, ο οποίος ανακάλυψε τον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα, μιλώντας στο Mega, έκαναν λόγο για μία σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη.

«Τα επιμέρους τα χρώματα, τα κοσμήματα τα συναντούμε αλλά τη σύνθεση όλο αυτό μαζί δείχνει μία έκτακτη εικόνα και αυτό το κάνει πολύ ενδιαφέρον» υπογράμμισε η καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Στέλλα Δρούγου, για να προσθέσει: «Οι σφίγγες είναι συνηθισμένο θέμα και τα χρώματα αλλά τώρα όλο αυτό μαζί σε ένα μνημείο είναι πρωτόφαντο».

Στο μεταξύ, τα ευρήματα των τελευταίων ημερών προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες, καθημερινά.Το ενδιαφέρον -πέραν της ανασκαφής- προσελκύει το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και ο Λέοντας της Αμφίπολης.