Newsroom

Newsroom

"Στα ύψη" η αδήλωτη εργασία σύμφωνα με το Σ.ΕΠ.Ε

Εστιατόρια, καφετέριες, μεταφορικές επιχειρήσεις, κομμωτήρια, ιδιωτικά σχολεία φιγουράρουν πρώτα στη λίστα των επιχειρήσεων που καταγγέλλονται για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο…

Εστιατόρια, καφετέριες, μεταφορικές επιχειρήσεις, κομμωτήρια, ιδιωτικά σχολεία φιγουράρουν πρώτα στη λίστα των επιχειρήσεων που καταγγέλλονται για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε, κ. Μιχάλης Χάλαρης μίλησε στοkoutipandoras.gr και επισήμανε ότι η πλειοψηφία των καταγγελιών αφορούν σε μη καταβολή δεδουλευμένων, ότι τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί φτάνουν τα 8.150.000 ευρώ. Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι μηνυτήριες αναφορές έχουν αυξηθεί κατά 18% το τελευταίο επτάμηνο.

Ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε, κ. Μιχάλης Χάλαρης σημείωσε ότι  υπάρχουν δύο τρόποι να καταγγελθούν παραβάσεις στην εργασία, ο ένας είναι μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 15512, η οποία λειτουργεί κάθε μέρα από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ και ο άλλος τρόπος είναι η καταγγελία να κατατεθεί στις τοπικές επιθεωρήσεις είτε εγγράφως είτε προφορικώς. Οι τοπικές επιθεωρήσεις βρίσκονται σε κάθε Νομό της χώρας και σε αυτές απευθύνονται κατά κόρον οργανωμένα συνδικάτα.

Και ανώνυμες καταγγελίες

Η τηλεφωνική γραμμή, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2009,  δέχεται εκατοντάδες κλήσεις και θα πρέπει να τονιστεί ότι μέσω της γραμμής μπορούν να κάνουν την καταγγελία τους οι εργαζόμενοι και ανωνύμως.

Όπως  δήλωσε ο κ. Χάλαρης στο koutipandoras.gr, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν μη καταβολή δεδουλευμένων, μη καταβολή υπερωριών, μη καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, παραβάσεις σχετικές με την υγεία και την ασφάλιση, υπέρβαση ωραρίου, εργασία σε μέρες αργίας, μη χορήγηση εκκαθαριστικού σημειώματος σε περίπτωση λύσεως της σχέσεως εργασίας.

Μη  καταβολή δεδουλευμένων  η συνηθέστερη  αιτία καταγγελιών

Αξίζει  να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον  κ. Χάλαρη: «Η πλειοψηφία της τάξεως του 80% όσων απευθύνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλλει μη καταβολή δεδουλευμένων».

Αιφνιδιαστικός  έλεγχος μετά την  καταγγελία

Μετά  την καταγγελία το Σώμα Επιθεώρησης  Εργασίας προχωρά σε αιφνιδιαστικό  έλεγχο στην επιχείρηση και αν διαπιστώσει  παραβάσεις επιβάλλει διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις.

«Ο εργοδότης στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο είναι υποχρεωμένος να το καταβάλει 100% και μετά μπορεί να κινηθεί νομικά. Αν μέσα σε μία τετραετία ο εργοδότης υποπέσει ξανά σε παράβαση οι ποινές είναι πολύ αυστηρές, μπορεί να του επιβληθεί μέχρι και κλείσιμο της επιχείρησης», τονίζει ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε.

Στα 8.150.000 ευρώ φτάνουν τα πρόστιμα

Αξίζει  να τονιστεί ότι σύμφωνα με τον  κ. Χάλαρη συνολικά έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 8.150.000 ευρώ και μόνο για την αδήλωτη εργασία τα πρόστιμα φτάνουν τα 6.500.000 ευρώ.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

androulakis

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια…