Στα χέρια του Τσακαλώτου η επιστολή του ESM

Στην Αθήνα έφτασε το e-mail της επιστολή του ESM με τις διευκρινίσεις που ζητούν οι θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση μετά τις έκτακτες παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους και νησιώτες. Επόμενο βήμα η απαντητική επιστολή Τσακαλώτου για να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους.

585bf0091dc524e3748b468b

Λύση φαίνεται πως θα δοθεί στο «ξεπάγωμα» των μέτρων, μετά την επιστολή που έλαβε το υπουργείο Οικονομικών από το ESM. H απάντηση του υπουργού Οικονομικών στις διευκρινίσεις που ζητούν οι δανειστές αναμένεται να σταλεί το πιθανότερο αύριο, Παρασκευή, ή το αργότερο πριν τα Χριστούγεννα. «Υπάρχει ανταλλαγή απόψεων για το κείμενο των δεσμεύσεων Τσακαλώτου. Ακόμη δεν έχουμε στείλει τίποτε επίσημο, συνδιαμορφώνεται με τους δανειστές το κείμενο» λένε πηγές από το ΥΠΟΙΚ.

Στην απαντητική επιστολή θα διευκρινίζεται ότι η παροχή για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι εφάπαξ και πως δεν επηρεάζονται οι στόχοι του προγράμματος. Οι δανειστές ζητάνε επίσης επιβεβαίωση για το αν ο ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017 κι αν διατηρούμε την δέσμευση για τήρηση του προγράμματος. Ωστόσο πληροφορίες θέλουν να υπάρχει στην επιστολή και η δέσμευση για ισοδύναμα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Μετά και από τις διευκρινίσεις της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμάται πως η ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου, δίχως EuroWorking Group ή έκτακτο Eurogroup. Άξιο αναφοράς ότι κυβερνητικό στέλεχος υποστήριζε ότι έχει ξεκαθαριστεί ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα συνδεθούν με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και θα ενεργοποιηθούν, κατά πάσα πιθανότητα, στις αρχές του χρόνου.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…