Στα "χαρακώματα" σχολάρχες – ΟΙΕΛΕ για τα προσωπικά δεδομένα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων

Νέο επεισόδιο ξέσπασε στο σίριαλ της διαμάχης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ), υπόθεση η οποία δεν αποκλείεται να πάρει σύντομα τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

58455a8c1dc5248f5c8b45e3

Αφορμή στάθηκε ανακοίνωση του ΣΙΣ, δηλαδή των σχολαρχών, σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία τα προσωπικά δεδομένα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων που δημόσια και ιδιωτικά σχολεία υποχρεούνται να αναρτούν στη διεύθυνση «Myschool», κινδυνεύουν να γίνουν βορά οικονομικών, πολιτικών, συντεχνιακών και άλλων συμφερόντων, αλλά και ο υπαινιγμός ότι «η ΟΙΕΛΕ φαίνεται να έχει παράνομη πρόσβαση στα δεδομένα του myschool και, πιθανότατα, έχει ήδη κάνει χρήση αυτών». Ο ΣΙΣ καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του την ΟΙΕΛΕ ότι «αντί να συστρατευτεί σε ένα τόσο σοβαρό θέμα ατομικών δικαιωμάτων, κατά την προσφιλή της τακτική, βρήκε για άλλη μια φορά ευκαιρία να κατασυκοφαντήσει και να καθυβρίσει τα ιδιωτικά σχολεία».

«Σε ότι αφορά την ουσία της υπόθεσης, ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τα ιδιωτικά σχολεία δεν προσπαθούν να αποφύγουν να δώσουν τα σχετικά στοιχεία στο υπουργείο Παιδείας, τα έχουν προ πολλού υποβάλει εντύπως στις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας. Ανησυχούν όμως σφόδρα για την χρήση μιας αδιαβάθμητης από πλευράς ασφαλείας βάσης δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών και η οποία δεν παρέχει επαρκή προστασία απέναντι σε κακόβουλη επίθεση. Η διαπίστωση δε αυτή δεν προέρχεται από τα ιδιωτικά σχολεία αλλά από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία πριν δυο χρόνια με πολυσέλιδο έγγραφο της προς το υπουργείο Παιδείας επισήμανε πληθώρα προβλημάτων ασφάλειας του myschool και ζητούσε από το Υπουργείο Παιδείας να προβεί άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις. Το υπουργείο Παιδείας, παρά την παρέλευση δύο ετών, δυστυχώς δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί πλήρως προς τις υποδείξεις της ανεξάρτητης αρχής με αποτέλεσμα το myschool να παραμένει μη ασφαλής βάση δεδομένων. Τα ιδιωτικά σχολεία, όμως, ενδιαφέρονται να δοθεί η ορθή λύση, που θα καταστήσει το myschool ασφαλές» αναφέρουν επιπλέον οι σχολάρχες.

Η ΟΙΕΛΕ από την πλευρά της απαντάει στον ΣΙΣ με εξώδικο και σκληρή ανακοίνωση καταγγέλλοντας τους σχολάρχες ως συκοφάντες. Μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία αναφέρει: «δεν γνωρίζουμε αν είναι αποτέλεσμα πανικού ή απελπισίας των εκπροσώπων των σχολαρχών λόγω της απώλειας νοσηρών κεκτημένων της τελευταίας πενταετίας και του φραγμού στο πάρτι ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία που μπήκε με το νόμο Φίλη. Όμως η σημερινή τους ανακοίνωση ξεπερνά κάθε όριο φαντασιοπληξίας, καθώς αναφέρουν με θράσος ότι η ΟΙΕΛΕ έχει πρόσβαση στα στοιχεία του myschool (!) και ότι πιθανότατα έχει ήδη κάνει χρήση αυτών!».

«Πίσω από την άθλια και συκοφαντική αυτή περικοπή της ανακοίνωσης του Συνδέσμου των σχολαρχών κρύβεται η οργή για την υποχρέωση των ιδιωτικών σχολείων να καταχωρίζουν στοιχεία στο πληροφοριακό σύστημα myschool. Μέσω της καταχώρισης πολλά από αυτά που έντεχνα απέκρυπταν μέχρι τώρα έρχονται στο φως. Αδήλωτα τμήματα, μαύρη εργασία, μαζική παραχάραξη βαθμολογιών, καταστρατήγηση ωρολόγιων προγραμμάτων. Κυρίως όμως κρύβεται η βαθιά εδραιωμένη αντίληψη των εκπροσώπων των σχολαρχών ότι πρέπει να λειτουργούν χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν» αναφέρει περαιτέρω η ΟΙΕΛΕ.

Με το εξώδικό της προς τον ΣΙΣ, η ΟΙΕΛΕ ζητεί από τους σχολάρχες να αποδείξουν εντός τριών εργάσιμων ημερών με συγκεκριμένα στοιχεία τον ισχυρισμό τους περί παράνομης πρόσβασης της Ομοσπονδίας στα στοιχεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων και χρήσης αυτών και επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο της ποινικής και της πολιτικής δικαιοσύνης.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…