«Στα σκυλιά» έριξε η κυβέρνηση τον Χρήστο Ταραντίλη

Νέα κυβερνητική εκπρόσωπος δίχως επίσημη ανακοίνωση η Αριστοτελία Πελώνη

5220207

Το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε για τον πρώην, πλέον, κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Ταραντίλη, μικρότερη ευαισθησία από εκείνη που είχε δείξει για τον Δημήτρη Λιγνάδη: τον έριξε στα σκυλιά, σύμφωνα με την έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η παραίτηση του κ. Ταραντίλη συνοδεύεται από απαξιωτικές διαρροές του συστήματος Μαξίμου, ενώ συνολικά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την αποχώρηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ωσάν να είναι ήσσονος σημασίας θέμα. Ενδεικτικό είναι ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, ούτε καν η τυπική σε αυτές τις περιπτώσεις επιστολή του πρωθυπουργού με την οποία «ευχαριστεί για τις υπηρεσίες του τον παραιτηθέντα». Θεωρείται η απουσία αυτή ένδειξη δυσαρέσκειας προς τον κ. Ταραντίλη ακόμη και μετά την αποχώρησή του (ή ακριβώς γιατί παραιτήθηκε). Επιπλέον δεν υπήρξε καμία αναφορά στο μπρίφινγκ από τη Αριστοτελία Πελώνη. Είναι δε ενδιαφέρον ότι η κ. Πελώνη ανέλαβε νέα κυβερνητική εκπρόσωπος δίχως να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την τοποθέτησή της. Αρχικά την Κυριακή το απόγευμα οι κυβερνητικοί συντάκτες ενημερώθηκαν ατύπως, ότι η καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας, θα γίνει από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο. Στην συνέχεια, πάλι ατύπως, η κ. Πελώνη αναβαθμίστηκε σε «τελούσα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου», και την Δευτέρα το πρωί αναβαθμίστηκε πλήρως σε κυβερνητική εκπρόσωπο. Πάντως ούτε στη ενημέρωση το ανακοίνωσε επισήμως, ενώ δεν έκανε κανένα σχόλιο από την πλευρά της κυβέρνησης για την παραίτηση του προκατόχου της.

Είναι σαφές ότι παρότι ο κ. Ταραντίλης επικαλέστηκε και επέμεινε στους οικογενειακούς λόγους, η παραίτησή του οφείλεται σε πολιτικούς λόγους και δη με τους ατυχείς χειρισμούς του κυβερνητικού επιτελείου στην υπόθεση Λιγνάδη-Μενδώνη. Ο κ. Ταραντίλης χρεώθηκε συνολικά τα λάθη του επικοινωνιακού επιτελείου και το πλήρωσε με την απομάκρυνσή του. Εν συντομία, ο κ. Ταραντίλης είχε δηλώσει την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στο μπρίφινγκ ότι «ο σκηνοθέτης υπέβαλε οικειοθελώς την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους». Είχε αποφύγει ακόμη και να πει το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη. Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος υπηρετούσε την αρχική γραμμή προστασίας του διευθυντή του Εθνικού. Το ερώτημα είναι εάν την είχε αποφασίσει μόνος του, όπως του χρεώνουν εκ των υστέρων. Σύμφωνα με την εκδοχή που διαρρέουν ορισμένοι συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου «δεν έδειξε τα αντανακλαστικά που έπρεπε και δεν διαχειρίστηκε σωστά την υπόθεση στο αρχικό της στάδιο». Άρα έχει και την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για το αρχικό λάθος που εκ των υστέρων διόρθωσαν οι κ.κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος με τις δηλώσεις τους. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η αρχική γραμμή δεν ήταν του κ. Ταραντίλη, ( ο ίδιος φέρεται να είχε διαφωνήσει), ήταν συνολικά του κυβερνητικού επιτελείου την οποία σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος υπηρέτησε. Μερικές ημέρες αργότερα όμως, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άκης Σκέρτσος δήλωσαν ότι ο Δημήτρη Λιγνάδης υποχρεώθηκε να υποβάλλει την παραίτησή του, εκθέτοντας έτσι την κ. Μενδώνη αλλά και τον κ. Ταραντίλη ο οποίος πλέον εμφανιζόταν σαν ψεύτης ενώπιον της κοινής γνώμης. Από εκεί και μετά η πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη. Τον κ. Γεραπετρίτη επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός στο κορυφαίο επίπεδο της Βουλής.

Ο κ. Ταραντίλης αντέδρασε υποβάλλοντας την παραίτησή του. Οι διαρροές όμως εναντίον του από το Μέγαρο Μαξίμου είχαν αρχίσει δύο ημέρες πριν την παραίτησή του. Σύμφωνα με αυτές ο κ. Ταραντίλης ήταν αποκλειστικά υπεύθυνος γιατί «δεν άντεξε την πίεση των δύο υποθέσεων, Λιγνάδη-Μενδώνη και Κουφοντίνα». Επιπροσθέτως διέρρεαν ότι «από την αρχή της τοποθέτησή του είχε πρόβλημα να ενσωματωθεί στον μηχανισμό του Μεγάρου Μαξίμου».

Πάντως η εξέλιξη είχε διαφανεί από την στιγμή που ο κ. Ταραντίλης σταμάτησε την εμφανίσεις του στο μπρίφινγκ, (μετά την ατυχή δήλωση για τον Δημήτρη Λιγνάδη), και την ενημέρωση έκανε η ακόμη τότε αναπληρώτριά του, Αριστοτελία Πελώνη. Η υπόθεση όπως και οι διαρροές δείχνουν την γενικότερη δυσλειτουργία του κυβερνητικού επιτελείου. Από την κριτική δεν έχει γλιτώσει και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επιπλέον χρεώνεται εκ των πραγμάτων ότι η καθοδήγηση που έκανε στην Λίνα Μενδώνη εξέθεσε εν τέλει τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση ο χειρισμός της υπόθεσης Λιγνάδη – Μενδώνη προκαλεί φθορά στην εικόνα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού. Μέχρι στιγμής είχε συνέπεια την απώλεια του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η «στρατηγική επιλογή» ήταν να μην απομακρυνθεί η Λίνα Μενδώνη, όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ήττα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό και θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη φθορά. Μετά την παραίτηση Ταραντίλη όμως το θέμα Μενδώνη επανέρχεται. Μία ακόμη διάσταση είναι ότι για πρώτη φορά υπήρξε διάρρηξη της κεντρικής γραμμής από τους βουλευτές που δεν συμμερίζονταν την εκτίμηση πολιτικού κόστους και ζητούσαν απομάκρυνση Μενδώνη. Πολλοί επιμένουν ακόμη.

Πηγή: documentonews.gr 

 

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

γαζα γυναικα

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός που «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο»

«Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ: Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

ΑΠΘ1

«Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ: Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

Απόπειρα με αλυσοπρίονο σε χώρο σχολής του ΑΠΘ που βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας σύμφωνα με δημοσίευμα

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

Ρομπότ

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

«Είμαι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς τι είναι», ανέφερε το Ρομπότ…

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

δικαστηριο 3

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

1.000 περίπου δικογραφίες έτοιμες για κάψιμο είχαν βρεθεί στην αποθήκη φίλης της, ενώ άλλες στο…