Newsroom

Newsroom

Στα σκαριά ο μετεκλογικός συνασπισμός για να αποτραπεί η 4η θητεία της Μέρκελ

Μετεκλογική συνεργασία με την Αριστερά (Die Linke) και τους Πράσινους αναζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που διερευνούν της πιθανότητες σχηματισμού ενός μεγάλου συνασπισμού, ώστε να μην επιτρέψουν στην Άγκελα Μέρκελ να συνεχίσει τη θητεία της στην καγκελαρία.

58735dfb1dc524d8418b477d

Το SPD, το Die Linke και οι Πράσινοι έχουν περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυτό φαίνεται ότι θα ισχύει και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη νέα βουλή.

Μέχρι σήμερα το SPD, που συμμετέχει στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό με το CDU, αρνείται να συνεργαστεί με το Die Linke σε εθνικό επίπεδο, κυρίως εξαιτίας των θέσεών του αναφορικά με την εξωτερική πολιτική. Και τα δύο κόμματα τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν σοβαρές αλλαγές, προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν.

Επισημαίνοντας την ετοιμότητα του κόμματός του για αλλαγή ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και πρόεδρος του SPD δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel: «Δεν επιθυμούμε μια νέα εκδοχή του μεγάλου συνασπισμού».

Τα τρία αριστερά κόμματα συναντήθηκαν προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να σχηματίσουν έναν συνασπισμό που θα αποτρέψει μια τέταρτη θητεία της Μέρκελ στην καγκελαρία.

«Φυσικά, μπορώ να φανταστώ έναν κόκκινο – κόκκινο – πράσινο συνασπισμό (SPD, Die Linke και Πράσινοι), αν αυτό θα επιτρέψει τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης. Όμως, αυτό εξαρτάται εντελώς από το Die Linke», επεσήμανε ο Γκάμπριελ και πρόσθεσε: «Πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να κυβερνήσουν ή να παραμείνουν μια ακραία αντιπολίτευση».

Το CDU συμμετείχε σε έναν μεγάλο συνασπισμό με το SPD από το 2005 ως το 2009 και στη συνέχεια με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) από το 2009 ως το 2013. Στη συνέχεια σχημάτισε ξανά έναν μεγάλο συνασπισμό με το SPD.

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής του Die Linke στην κάτω βουλή εκτιμά ότι η τρέχουσα μορφή της Ευρωζώνης έχει προβλήματα, ενώ έχει εκφράσει την ελπίδα οι Σοσιαλδημοκράτες να ενισχύσουν τις κοινωνικές τους πολιτικές μετά τη συνεργασία τους με τους Χριστιανοδημοκράτες. Όμως ο Γκάμπριελ έχει τονίσει ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συμφωνήσει με πολιτικές, όπως η αποχώρηση της χώρας από το ευρώ.

Ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο κινδυνεύει να περιπλέξει τον σχηματισμό συνασπισμού, με την επανάληψη του μεγάλου σχηματισμού να διαφαίνεται η μόνη σίγουρη πιθανότητα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα δύο μικρά κόμματα που προς το παρόν δεν εκπροσωπούνται στη βουλή: Το FDP, το οποίο δίνει μάχη για να ξεπεράσει το όριο του 5% και να μπει στη Μπούντεσταγκ και το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Δημοσκόπηση του Emnid για την εφημερίδα Bild που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή, εμφανίζει το CDU να κερδίζει το 38% της πρόθεσης ψήφου, το SPD το 22%, το AfD το 12%, τους Πράσινους το 10%, το Die Linke το 9% και το FDP το 5%.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

InCollage 20240424 163106834

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει για τις συνθήκες νοσηλείες του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου αλλά και…