Στα πρόθυρα του «burn out» οι υγειονομικοί και η κυβέρνηση θα κάνει…επίταξη ιδιωτών γιατρών από Δευτέρα

Την επίταξη ιδιωτών γιατρών για την αντιμετώπισης της πανδημίας, από την προσεχή Δευτέρα, προανήγγειλε με μεγάλη καθυστέρηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ την ίδια ώρα, δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος υγείας και γιατροί και υγειονομικοί βρίσκονται ένα βήμα πριν το «burn out».  

5344592

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον Alpha μετέθεσε τις αποφάσεις για τους ιδιώτες για την επόμενη εβδομάδα και χωρίς να το ανακοινώνει με βεβαιότητα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι επιτάξεις θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, εφόσον δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί από το ΕΣΥ μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Πρέπει να έχουμε και τους γιατρούς. Εντατικολόγους δεν έχουμε. Αυτούς έχει ανάγκη η χώρα», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας την ώρα που 7.000 περίπου υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό νοσοκομειακό προσωπικό) βρίσκονται σε αναστολή εργασίας καθώς δεν έχουν εμβολιαστεί ενάντια στον κορονοϊό.

Παράλληλα, ο Γιάννης Οικονόμου, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τα ανεξήγητα για τις «1.277 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ», ενώ την ίδια ώρα ασθενείς με κορνοϊό περιμένουν για ένα κρεβάτι στις μονάδες εντατικής θεραπείας και οι γιατροί αναγκάζονται να επιλέξουν ποιος θα εισαχθεί σε ΜΕΘ και ποιος όχι, ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής, δήλωσε ότι «σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αναμονές σε νοσοκομεία που έχουν ΜΕΘ μέχρι να αποφασιστεί αν επιτρέπεται η διακομιδή του ασθενούς σε άλλες διαθέσιμες ΜΕΘ».

Στο στόχαστρο η ανεμβολίαστοι

Για το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους ο κ. Οικονόμου είπε: «εάν απαιτηθεί να σφίξει και άλλο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους -ο οποίος φυσικά δεν θα χαλαρώσει, αν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ότι επειδή έρχονται γιορτές και Χριστούγεννα θα χαλαρώσει κάπως- εάν χρειαστεί να σφίξουν και άλλο τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους προς κάποια κατεύθυνση, όπως για πιο συχνό έλεγχο, είμαστε εδώ για να το δούμε».

Συνεχίζεται το «έμφραγμα» στις ΜΕΘ 

Την ίδια ώρα οι ιστορίες που έρχονται από τα νοσοκομεία τις χώρας και τις εφιαλτικές εφημερίες καταγράφουν την κατάσταση πολέμου στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση, εξάλλου, η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη χώρα έχει φτάσει στο 88%, ενώ στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 97%, φέρνοντας στο νου εικόνα ανάλογη με τον περσινό Νοέμβριο. Πρόσθεσε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται 3.663 ασθενείς με Covid-19.

Ενδεικτική της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη είναι η σημερινή καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ  ότι δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αρκετά βαριά περιστατικά με μηχάνημα υψηλής ροής οξυγόνου νοσηλεύονται στα όρια της διασωλήνωσης στις κλινικές, ενώ αρκετοί ηλικιωμένοι ασθενείς καταλήγουν επίσης σε κλινικές.

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…