Στα Paradise Papers βελγική εταιρεία που σχετίζεται με τον Γκι Φέρχοφστατ

Ένας ακόμα... άριστος εμφανίζεται ως εμπλεκόμενος σε εταιρεία που περιλαμβάνεται στα Paradise Papers, και αυτή τη φορά είναι ο Γκι Φέρχοφστατ, ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

NewsRoom 23/11/2017 | 10:28

Όπως αποκάλυψε το Εργατικό Κόμμα του Βελγίου, στα Paradise Papers περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η Exmar Offshore, θυγατρική του βελγικού ναυτιλιακού ομίλου Exmar, του οποίου ο Φέρχοφστατ ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του μεταξύ του 2010 και του 2016. Η Exmar Offshore εμφανίζεται να χρησιμοποιείτο για να παρακάμψει ο όμιλος φορολογικούς νόμους και να γλιτώσει φόρους.

Με βάση τους ισολογισμούς του ομίλου Exmar, ο Φέρχοφστατ λάμβανε ετησίως 60.000 ευρώ για τις υπηρεσίες του, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο συμμετείχε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βέλγιο επί κυβερνήσεως Ομπάμα, Χάουαρντ Γκάτμαν.

Ο Φέρχοφστατ «δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε την ύπαρξη της εταιρείας», δήλωσε o πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος του Βελγίου, Πέτερ Μέρτενς.

Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου, εκπρόσωπός του έκανε λόγο για fake news, επισημαίνοντας ότι ο Φέρχοφστατ έχει αποχωρήσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο από την εταιρεία, καθώς και ότι η Exmar Offshore δεν είναι offshore με την “κακή” έννοια του όρου, αλλά με την κυριολεκτική, δηλαδή δραστηριοποιείται σε υπεράκτιες πλατφόρμες υποστήριξης πλοίων.