Στα καθήκοντά τους επανήλθαν δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται στους πυροβολισμούς κατά του Τζέικομπ Μπλέικ

Οι αστυνομικοί Βίνσεντ Αρένας και Μπρίτανι Μέρονεκ επανήλθαν πλήρως στα καθήκοντά τους στις 20 Ιανουαρίου, αφού είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις 23 Αυγούστου

NewsRoom 28/01/2021 | 13:17

Δύο αστυνομικοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα για την ανάμιξή τους στη σύλληψη και στους πυροβολισμούς εναντίον ενός μαύρου άντρα, του Τζέικομπ Μπλέικ, και οδήγησε σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, επανήλθαν πλήρως στα καθήκοντά τους, καθώς οι ενέργειές τους κρίθηκαν λογικές και αιτιολογημένες, ανέφερε η αστυνομία.

Ο Τζέικομπ Μπλέικ πυροβολήθηκε πολλές φορές στην πλάτη παρουσία των μικρών παιδιών του τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν διαδηλώσεις επί πολλές ημέρες στην Κενόσα του Ουισκόνσιν και σε όλη τη χώρα εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού. Ο Μπλέικ έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω.

Οι αστυνομικοί Βίνσεντ Αρένας και Μπρίτανι Μέρονεκ επανήλθαν πλήρως στα καθήκοντά τους στις 20 Ιανουαρίου, αφού είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις 23 Αυγούστου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αστυνομικού Τμήματος της Κενόσα.

Ένας άλλος αστυνομικός, ο Ρουστέν Σέσκι, ο οποίος ήταν εκείνος που πυροβόλησε και τις επτά φορές εναντίον του Μπλέικ από κοντινή απόσταση, παραμένει σε διαθεσιμότητα.

Οι εισαγγελείς του Ουισκόνσιν ανέφεραν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι κανένας αστυνομικός ο οποίος συνδέθηκε με το συμβάν δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες για έγκλημα.

"Οι αστυνομικοί Αρένας και Μέρονεκ δεν θα διωχθούν και έπειτα από επανεξέταση από τον εισαγγελέα της κομητείας Κενόσα και ανεξάρτητο ερευνητή, τον πρώην επικεφαλής της αστυνομίας του Μάντισον Νόμπλ Ρέι, οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι αστυνομικοί κρίθηκαν λογικές και αιτιολογημένες", ανέφερε η αστυνομία.

Ο εισαγγελέας της κομητείας Κενόσα Μάικλ Γκρέιβελι αποφάνθηκε πως ο αστυνομικός Σέσκι ήταν σε αυτοάμυνα λέγοντας πως ο Μπλέικ προέβαλε αντίσταση στη σύλληψή του και είχε στην κατοχή του μαχαίρι, αντέχοντας πολλαπλές βολές με τέιζερ.

Το περιστατικό με τους πυροβολισμούς σημειώθηκε σε περίοδο εντάσεων στην κομητεία για τον θάνατο στις 25 Μαΐου του επίσης μαύρου, Τζορτζ Φλόιντ, όταν ένας λευκός αστυνομικός τον σκότωσε πιέζοντας τον λαιμό του με το γόνατο για σχεδόν εννέα λεπτά.

Από τότε, χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατέβει στους δρόμους σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στο πλαίσιο του κινήματος «Black Lives Matter» στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.