Στα "κάγκελα" το φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας με τις ενέργειες Ερντογάν στο Ιράκ

Την τεταμένη και πολιτικά κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ μεταφέρει ο συναντιπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας HDP και βουλευτής της επαρχίας Μπινγκιόλ Hişyar Özsoy, με δηλώσεις του στο newsbeast.gr και στον Μαρίνο Γκασιάμη.

59d7a28c1dc524c9388b47a6

Το HDP δέχεται τεράστια επίθεση από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς στηρίζεται κυρίως στους κουρδικούς πληθυσμούς της Τουρκίας και ενώ θα μπορούσε, όπως επισημαίνει ο συναντιπρόεδρός του στο newsbeast.gr, να λειτουργήσει ως γέφυρα συνεννόησης με το Ιρακινό Κουρδιστάν, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Η μιλιταριστική πολιτική Ερντογάν που στρέφεται κατά των Κούρδων όπου τους βρει, θα βρει το HDP απέναντι, λέει χαρακτηριστικά ο Hişyar Özsoy. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως μεγάλο μέρος της ηγεσίας του, αν όχι το μεγαλύτερο, είναι ή μπαινοβγαίνει στις τουρκικές φυλακές. Ξεκινήσαμε την σύντομη τηλεφωνική κουβέντα μας ζητώντας την άποψη του HDP για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο βόρειο Ιράκ μετά το δημοψήφισμα στην KRG (Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση).

«Οι Kούρδοι που ζουν στα όρια της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης έκαναν την επιλογή τους και τώρα θα υπάρξουν πολλές διαπραγματεύσεις με τη Βαγδάτη. Τουλάχιστον για τώρα η ιδέα ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους δεν φαντάζει ρεαλιστική αλλά σίγουρα ενισχύει τις διαπραγματεύσεις με τη Βαγδάτη», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ποια είναι η άποψη του HDP για τις ενέργειες του Ερντογάν στο ζήτημα του Ιρακινού Κουρδιστάν δήλωσε με ιδιαίτερα δεικτικό τρόπο για τον τούρκο πρόεδρο: «Ο πρόεδρος Ερντογάν στοχεύει στους υπερεθνικιστές με τη ρητορική που χρησιμοποιούσε για να επιτεθεί στου κούρδους της Τουρκίας και τώρα επιτίθεται σε Κούρδους όπου κι αν είναι είτε στη Συρία είτε στο Ιράκ ή κάποιο άλλο μέρος. Είναι αντιπαραγωγική (η ρητορική) και πιστεύουμε πως ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει ένα μεγάλο λάθος. Δεν μπορεί να κάνει πολλά για την κατάσταση στο Ιράκ. Είναι πολύ επιθετικός αλλά δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να κάνει. Απειλεί με στρατιωτική επέμβαση και άλλες κυρώσεις. Θεωρούμε πως όλα αυτά είναι άχρηστα και αντιπαραγωγικά. Ο καλύτερος τρόπος για την Τουρκία για να υπερβεί αυτή την κρίση είναι να ενισχύσει τις σχέσεις της με τους Κούρδους στη Συρία, το Ιράκ και στην Τουρκία. Είναι η μόνη διέξοδος για την Τουρκία και τον Ερντογάν. Αν συνεχίσει με επιθετική, εθνικιστική και στρατιωτική πολιτική θα πληρώσουν και αυτοί μεγάλο κόστος».

Η κουβέντα μας ολοκληρώθηκε με το τι προτίθεται και το τι πραγματικά μπορεί να κάνει το HDP για την υπόθεση αυτή: «Το HDP μπορεί να βοηθήσει στις σχέσεις μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης αλλά πρέπει να το θέλει η τουρκική κυβέρνηση. Δυστυχώς τώρα υπάρχει μια πολεμική κατά του HDP από την τουρκική κυβέρνηση και για αυτό μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τις δύο πλευρές είναι δύσκολη. Υπάρχουν σίγουρα επιθετικές πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης κατά των Kούρδων στην Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση και το HDP θα έχει μια ισχυρή και ξεκάθαρη στάση κατά των μιλιταριστικών πολιτικών της τουρκικής κυβέρνησης».

Πηγή: newsbeast.gr

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…