Στα κάγκελα χιλιάδες δανειολήπτες και δικηγόροι με τους κυβερνητικούς πειραματισμούς στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Για ποιον λόγο κατασκευάστηκε τελικά η τερατώδης διαδικασία της πλατφόρμας - To «δεν πειράζει» που απαντούν οι υπεύθυνοι για τη δυσλειτουργία

broken 2591910 1920

Σε φιάσκο ολκής εξελίσσεται η δήθεν υπερσύγχρονη πλατφόρμα που δημιούργησε η κυβέρνηση προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκδίκασης των υποθέσεων που εντάσσονταν στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι δανειολήπτες πλέον χάνουν τη δυνατότητα να βρεθούν αυτοπροσώπως ενώπιον του φυσικού τους δικαστή ώστε να εκθέσουν την πραγματική οικονομική τους κατάσταση με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μόνο μέσω της κατάθεσης εγγράφων, ενώ ανατρέπεται ο μέχρι τώρα οικοινομικός τους προγραμματισμός που είχε γίνει με βάση τις αρχικές ημερομηνίες προσδιορισμού των δικαστηρίων.

Οι δαναειολήπτες υποχρεώνονται σε νέα λόγω των επιδόσεων, αλλά και λόγω της υποχρέωσής τους να προσχωρήσουν τη διαδικασία μέσω πληρεξουσίων δικηγόρων, προκειμένου οι τελευταίοι να περάσουν εκ νέου τα ήδη γνωστά τους στοιχεία, εντός ασφυκτικών χρονικών περιορισμών και εν μέσω μεγάλων τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάζει η πλατφόρμα του gov.gr και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Μάλιστα, η μη έγκαιρη υποβολή των στοιχείων, οδηγεί αυτόματα στην απόρριψη των αιτήσεων χιλιάδων δανειοληπτών, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους δικηγόρους που καλούνται πλέον εμμέσως να εκτελέσουν τα καθήκοντα των τραπεζών όσον αφορά στη συλλογή των στοιχείων των πελατών τους.

«Δεν πειράζει» που δε δουλεύει

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η πλατφόρμα έχει σοβαρά τεχνικά προβλήματα καθώς μετά τις πρώτες ημέρες κανονικής λειτουργίας της, σταμάτησε να ανακτά τα κατατεθειμένα στοιχεία από το taxisnet και τις τράπεζες. Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε διευκρίνιση, που επί της ουσίας αποσιωπούσε το τεχνικό πρόβλημα ως μη σημαντικό λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι… «δεν πειράζει» που δεν ανακτώνται τα δεδομένα και καλεί τους δικηγόρους να συνεχίσουν τις ενέργειες χωρίς το συγκεκριμένο στάδιο. Για του λόγου το αληθές, αντιγράφουμε τη σχετική ερώτηση και απάντηση από το αντίστοιχο τμήμα της πλατφόρμας: «Τι συμβαίνει σε περίπτωση που η άντληση φορολογικών στοιχείων δεν μπορεί να γίνει αυτόματα; Η άντληση δεν είναι υποχρεωτική για να προχωρήσει η αίτηση. Η αίτηση προχωράει κατά το νόμο».  Μάλιστα, δεν υπάρχει ούτε καν η δυνατότητα χειροκίνητης συμπλήρωσης των συγκεκριμένων στοιχείων στην πλατφόρμα.

Ακόμα σοβαρότερο είναι το γεγονός ότι σε όλα αυτά τα τυπικά στοιχεία στοιχεία των δανειοληπτών δεν φαίνεται να έχουν πρόσβαση οι κατά κύριο λόγο ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι ίδιοι οι δικαστές, και αυτό καθώς, στην πλατφόρμα έχουν δικαίωμα εγγραφής μόνο οι δανειολήπτες, οι δικηγόροι και οι τράπεζες. Εφόσον λοιπόν οι δικαστές που θα κρίνουν τις υποθέσεις δεν θα έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των αιτήσεων, παρά μόνο στη βεβαίωση ότι η αίτηση κατατέθηκε, τίθεται εύλογα το ερώτημα περί το για ποιον λόγο τελικά κατασκευάστηκε όλη αυτή η τερατώδης τυπική διαδικασία. Εκτός κι αν ο λόγος δεν είναι άλλος από το λογικό συμπέρασμα πως η περίπλοκη διαδικασία δημιουργήθηκε απλά και μόνο για να εξασφαλιστεί ότι χιλιάδες δανειολήπτες θα μείνουν «απ’ έξω», λόγω αδυναμίας να ολοκληρώσουν εγκαίρως και επιτυχώς τις αιτήσεις τους, δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων και της υπολειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών από τις οποίες πρέπει να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία.

Δικηγόροι: Θέτουμε την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της – Παράταση τώρα, αλλιώς αποχή

Η πλατφόρμα των υπερχρεωμένων έχει προκαλέσει την οργή των δικηγόρων που αναγκάζονται να ανταποκριθούν μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο σε μια ηλεκτρονική εφαρμογή που βρίθει προβλημάτων και δυσλειτουργιών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για αποχή των δικηγόρων από τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Σε ανακοίνωσή της για το θέμα, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων ζητά την «άμεση παράταση της προθεσμίας επαναπροσδιορισμού υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών» και αναφερει: «Θέτουμε την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της απέναντι των χιλιάδων αυτών πολιτών, που χωρίς δική τους υπαιτιότητα κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους». 

«Χιλιάδες Έλληνες πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν την προστασία που έχουν ήδη λάβει δικαστικά καθώς η μη σύννομη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης έχει ως απόρροια την απώλεια της δικαστικής τους προστασίας», σημειώνουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, ενώ τονίζουν ότι οι τεράστιες καθυστερήσεις στην υποβολή αιτήσεων επαναπροσδιορισμού «οφείλεται τόσο σε λειτουργικά προβλήματα της ίδιας της πλατφόρμας, όσο και στην αδυναμία των πολιτών να συγκεντρώσουν από τις υπολειτουργούσες Δημόσιες Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Κτηματολόγια, Υποθηκοφυλακεία κ.ο.κ.) αλλά και από τις Τράπεζες-funds τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία, που πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα».

«Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε περίπτωση που το ζήτημα δεν λυθεί άμεσα, καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, σε έκτακτη σύγκληση, για τη λήψη αποφάσεων, με την πρόταση ακόμα και για στοχευμένη αποχή των δικηγόρων από τη συγκεκριμένη διαδικασία, αν κρίνουν ότι, μέσω αυτής, διασφαλίζεται το δικαίωμα των πολιτών που πλήττονται από την ανυπαίτια απώλεια της προθεσμίας για την προστασίας της κύριας κατοικίας τους», καταλήγει η ανακοίνωση τους Συντονιστικού των Δικηγορικών Συλλόγων.

Βρήκαμε την πιο κουλ αγγελία ιδιοκτήτη: «Eπιβάλλεται οποιοδήποτε κατοικίδιο, άνθρωποι που αγαπούν το BBQ και μεσίτες ούτε για αστείο»

Αγγελία

Βρήκαμε την πιο κουλ αγγελία ιδιοκτήτη: «Eπιβάλλεται οποιοδήποτε κατοικίδιο, άνθρωποι που αγαπούν το BBQ και μεσίτες ούτε για αστείο»

«ΔΕΝ ψάχνω νοικάρη γενικά και αόριστα. Θέλω το σπίτι να γεμισει ζωή και να το…

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Καταγραφή 22

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Επίθεση στο videoclip της Μαρίνας Σάττι έκανε ο γγ της ομοσπονδίας ταξί