Στα χνάρια της Ν.Δ. οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία

Η διγλωσσία του Μίτσκοφσκι και του κόμματός του θυμίζει εκείνην της Πειραιώς. Διακηρύττουν προεκλογικά ότι θα αλλάξουν την «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών, έτοιμοι να στραφούν μετεκλογικά στη λογική του ρεαλισμού

αρχείο λήψης

Η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης και η σχεδόν ομόφωνη έγκρισή της από το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας θέτουν το εθνικιστικό VMRO-DPMNE μπροστά στα διλήμματα που αντιμετώπισε προεκλογικά η Ν.Δ. σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν και το κόμμα του Χρίστιαν Μίτσκοφσκι έχει διακηρύξει ότι θα κάνει τα πάντα να αλλάξει την «προδοτική» και «βλαπτική για τα συμφέροντα της χώρας» συμφωνία, με απόπειρα αλλαγής του Συντάγματος, κανείς δεν πείθεται ότι οι εθνικιστές θα κατορθώσουν να κερδίσουν τα δύο τρίτα των εδρών του κοινοβουλίου στις εκλογές της 12ης Απριλίου, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στη συνταγματική αλλαγή.

Αντιθέτως, διακυβεύεται ακόμη και η νίκη τους με σχετική πλειοψηφία, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης θα συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ψήφους ώστε να σχηματιστεί συμμαχική κυβέρνηση από τους εθνικιστές. Επιπλέον κανένα αλβανικό κόμμα δεν θα στηρίξει μια αλλαγή Συντάγματος για το όνομα, οπότε ό,τι και να λένε οι εθνικιστές περί αλλαγής της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι για εσωτερική κατανάλωση και προεκλογική προπαγάνδα.

Ο Μίτσκοφσκι και το κόμμα του κοπιάρουν τη Ν.Δ. προεκλογικά, για να επιστρέψουν στον ρεαλισμό μετεκλογικά, αν και εφόσον κερδίσουν. Η διγλωσσία των εθνικιστών αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά αμέσως μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης στην οποία πρωθυπουργός είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, αντιπρόεδρος του SDSM και στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ, Ολιβερ Σπάσοφσκι. Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το VMRO-DPMNE ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Την ίδια ημέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του VMRO-DPMNE, Ντίμτσε Αρσοφσκι, δήλωσε στην εφημερίδα «Slobotan Pecat» ότι οι δύο υπουργοί δεν θα χρησιμοποιούν στις δημόσιες επίσημες εκδηλώσεις που θα παρίστανται με την ιδιότητα του υπουργού τη νέα συνταγματική ονομασία της χώρας, αλλά την παλαιά, «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ολιβερ Σπάσοφσκι σχολίασε ότι οι δύο υπουργοί τού VMRO-DPMNE, Νάκε Τσούλεφ και Ρασέλα Μιζράχι, υπέγραψαν στο πρωτόκολλο της υπουργοποίησής τους κάτω από τη συνταγματική ονομασία της χώρας και αν θέλουν να απολαμβάνουν τα προνόμια του δημόσιου αξιώματός τους και τον μισθό τους ως υπουργοί, θα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους.

Διαφθορά και οικονομία

Λίγο αργότερα ο Νάκε Τσούλεφ, απαντώντας σε ερώτηση αν θα χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της χώρας, Βόρεια Μακεδονία, απάντησε, σαν άλλος Αδωνις Γεωργιάδης, ότι «η πραγματικότητα λέει ότι πρέπει να υπακούμε στο Σύνταγμα και τους νόμους, ακόμα κι όταν διαφωνούμε με αυτούς ως άτομα. Πάντως η προσωπική μου στάση είναι ότι είμαι Μακεδόνας από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τα αδιέξοδα της διγλωσσίας και της λαϊκιστικής πολιτικής προς άγραν ψήφων θα ενταθούν στην πορεία προς τις κάλπες και η αντίθεση στις Πρέσπες δεν φαίνεται να συγκινεί τόσο τον μεσαίο χώρο, που θα κρίνει και τις εκλογές. Αντίθετα, η καθημερινότητα, η μάχη κατά της διαφθοράς και η οικονομία, δύο ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση Ζάεφ θα μπορούσε να είχε καλύτερα αποτελέσματα, όπως και η ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση της χώρας, θα βαρύνουν στην απόφαση των ψηφοφόρων. Αν η Γαλλία άρει τις αντιρρήσεις της και βρεθεί συμβιβασμός για να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε., τότε ο κ. Μίτσκοφσκι, θα μπορεί από την αντιπολίτευση να ονομάζει όπως θέλει τη χώρα του.
 

Πηγή: Εfsyn

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…