Στα χαρακώματα της εποχής μας (Μέρος Β’)

Το Σάββατο έγραφα: Δεν βρισκόμαστε στην «έφοδο στον ουρανό», άμυνα παίζουμε παγκοσμίως. Κάπως έτσι μάλλον ήταν τα πράγματα.

AP EU Parliament

Με όρους ευρωκοινοβουλίου η άμυνα «βγήκε» στην Ελλάδα (όσοι ζητούν την Κούνεβα για καθαρίστρια ας με ειρωνευτούν ελεύθερα). 6 ευρωβουλευτές είχε ο Συριζα, 6 έβγαλε πάλι.

Πανευρωπαϊκά η ζητούμενη συμμαχία Σοσιαλιστών – Πρασίνων – Αριστερών χάνει σε σχέση με το 2014 περίπου 40 έδρες τις οποίες κερδίζει το ALDE + Μακρόν και η επίσημη δεξιά χάνει επίσης περίπου 40 τις οποίες κερδίζει η ακροδεξιά.

Μπορούσε να είναι και χειρότερα. Στη θεωρία υπάρχει δυνατότητα πλειοψηφίας «από τον Τσίπρα μέχρι τον Μακρόν». Χωρίς να σημαίνει ότι είναι το πιθανότερο σενάριο.

Ως γνωστό βρεθήκαμε να παίζουμε άμυνα και στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Δεν περίμενα το μέγεθος της διαφοράς αλλά πάλι όπως έγραφα το Σάββατο «Σε κάθε περίπτωση, αυτά είναι τα χαρακώματα, δεν υπάρχουν άλλα. Τόσο απλά».

Οπότε δεν συμμερίζομαι καθόλου όσους άρχισαν ήδη να αναζητούν (και μάλιστα δημοσίως) τα αίτια και τους υπεύθυνους του κακού αποτελέσματος. Μερικοί μάλιστα φαίνονται να είχαν την ερμηνεία έτοιμη στο τσεπάκι. «Φταίνε κάποιοι που ήρθαν πρόσφατα». «Όχι, φταίνε οι παλιοί».

Ακόμη και αν βρεθεί απομονωμένη η άποψη μου, θα επιμείνω ότι είμαστε μια χώρα της Ευρώπης με πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις υπόλοιπες. Σωστό είναι να συνεκτιμήσουμε τις συνολικές τάσεις, τις εκφράσεις τους μέσα στην ελληνική ιδιαιτερότητα, προφανώς την ειδική ελληνική συγκυρία και τελικά τις επιτυχίες και τις αδυναμίες που έδειξε ο  Συριζα στο να διαχειριστεί όλη αυτή την σύνθετη κατάσταση.

Αυτό θέλει καιρό γιατί πρέπει να γίνει σωστά. Άμεσα έχουμε εκλογές. Ισχύει 100% ότι αυτά είναι τα χαρακώματα, δεν υπάρχουν άλλα. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών το κατέδειξε εμφατικά. Δεν ξέρω αν πάμε για τη «μεγάλη ανατροπή» ή για μια καλύτερη άμυνα. Δεν με νοιάζει κιόλας. Εκλογές με μόνο επιχείρημα την παράσταση νίκης κάνει η δεξιά, όχι η αριστερά. Αν ο Συριζα επένδυσε πολύ στο γήπεδο αυτό προεκλογικά, λογικά δεν ωφέλησε. Διεκδικούμε τις εκλογές για αυτά που κάναμε και για αυτά που πιστεύουμε, όχι επειδή είμαστε πολλοί. Πολλοί ευτυχώς είμαστε έτσι κι αλλιώς, και στο 25% και στο 30%. Δεν θα απαλλαγούν ποτέ από την αριστερά.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…