"Στα έλεγα εγώ για τον Αλβανό;"

Πριν από ενάμιση μήνα ο Ολυμπιακός προσέλαβε έναν προπονητή αλβανικής υπηκοότητας για να τον οδηγήσει στους ομίλους του Champions League. «Χοντρέ πούλα την ομάδα και σε Αλβανό», είναι μία από τις εκατοντάδες αναρτήσεις των αποχαυνωμένων που συνέδεαν την προπονητική ικανότητα με την καταγωγή ενός ανθρώπου. Χθες, τα ίδια εθνίκια πανηγύριζαν την πρόκριση, λέγοντας ο ένας στον άλλον: «Στα 'λεγα εγώ για τον Αλβανό;»

599d5e1f1dc5247b798b47ae

του Άγγελου Προβολισιάνου

Όλοι, διοίκηση – δημοσιογράφοι – οπαδοί, πιστώνουν την πρόκριση στον Μπέσνικ Χάσι. Οι τρεις νίκες σε τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια κρίνουν τον προγραμματισμό του Αλβανού εκ του αποτελέσματος πετυχημένο. Προφανώς και δεν αντιμετώπισε μεγαθήρια στα προκριματικά ή στα play off, αλλά σίγουρα ούτε η Μπερ Σεβά αποτελούσε φόβητρο. Το σχέδιο Χάσι – διοίκησης είχε τρεις άξονες: προετοιμασία – μεταγραφές – αγωνιστικό πλάνο. 

Προετοιμασία

Ο Κοσοβάρος φρόντισε στην προετοιμασία να μην «σκάσει» τους παίκτες του, λάθος που πιστώνεται στον Βίκτορ Σάντσεθ που είχε αναλάβει το αντίστοιχο έργο ένα χρόνο πριν. Προσάρμοσε την ανάγκη βελτίωσης της φυσικής κατάστασης με τις ευρωπαϊκές αγωνιστικές υποχρεώσεις, ισορροπώντας τις απαιτήσεις για να μην προκύπτουν τραυματισμοί και παράλληλα να μπορεί η ομάδα να αντεπεξέλθει. Μπορεί να υπήρχαν σημάδια κόπωσης από το 60 και μετά, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μην προσμετρήσει την έλλειψη επίσημων αγώνων από τα πόδια των «ερυθρολεύκων». Γι’ αυτό ο Χάσι προτίμησε να δώσει ιδιαίτερο βάρος στα πρώτα ημίχρονα, ασχέτως αν κάποια απ’ αυτά στράβωσαν, όπως στο πρώτο ματς με τη Ριέκα.

Μεταγραφές

Από τις συνολικά 9 μεταγραφές, τρεις εξ αυτών φέρουν την σφραγίδα του προπονητή. Οφόε, Καρσελά, Ζιλέ ήρθαν μετά από εισήγηση ή επιμονή του Χάσι και σήκωσαν μεγάλο αγωνιστικό βάρος, διαφοροποιώντας το προφίλ της ομάδας. Για τον πρώτο, κανείς δεν αμφισβητεί πως πρόκειται για σύγχρονο χαφ που μπορεί να κόψει, να βγάλει την ομάδα μπροστά και να σκοράρει. Ο Ζιλέ -15 μέρες μετά την άφιξή του και χωρίς προετοιμασία με την ομάδα- έπαιξε δύο κρίσιμα ματς και έκανε όλα όσα έπρεπε για να μην αφήσει καμία αμφιβολία για την ποιότητα και την αξία του. Ο Μαροκινός είναι ένα εξτρέμ που έλλειπε από το ρόστερ κι αν πειθαρχήσει στις επιστροφές του στην άμυνα, τότε οι φαντεζί ενέργειες θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία. Ο Χάσι εμπιστεύτηκε παίκτες που είτε είχε ξανασυνεργαστεί, είτε γνώριζε από το Βέλγιο και τους έφερε στην ομάδα σε προσιτές τιμές. Η αγωνιστική μετάλλαξη του Μάριν δε, είναι ένα ακόμα θετικό σημείο της συμβολής του στην ομάδα αρκεί να υπάρχει διάρκεια. 

Αγωνιστικό πλάνο

Ο Χάσι έδωσε αγωνιστική ταυτότητα σε μια ομάδα που λίγους μήνες πριν δεν ήξερε τι να κάνει την μπάλα όταν αυτή περνούσε το κέντρο και έφτανε η ώρα να επιτεθεί. Με κοντρολαρισμένο παιχνίδι, ανάπτυξη από τα άκρα και έμφαση στην άνοδο των μπακ, ο Χάσι έδινε αριθμητικό πλεονέκτημα στις πτέρυγες, το οποίο μετουσιωνόταν σε παραγωγικό παιχνίδι. Οι πενηντάρες μπαλιές στα τυφλά κόπηκαν ανεπιστρεπτί και ο Ολυμπιακός μπόρεσε να κυκλοφορεί αξιοπρεπώς την μπάλα, κάτι που μπορεί να θεωρείται στοιχειώδες αλλά δεν γινόταν πέρσι. Από την άλλη, αμυντικά κενά υπήρχαν και εντοπίστηκαν και στο χθεσινό ματς στην Κροατία. «Το να παίζεις καλή άμυνα είναι τέχνη. Το να βγάζεις καλές επιθέσεις αποτελεί ικανότητα και ταλέντο» έλεγε ο Γιώργος Χατζάρας, με το ερώτημα να είναι πώς ο Χάσι μπορούσε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει πράξη τα λεγόμενα του πρώην κόουτς του Αιγάλεω για τα μετόπισθεν

όταν δύο από τους τέσσερις στόπερ είναι τραυματισμένοι… 

Για να εξηγούμαστε, δεν πρόκειται για τον Μουρίνιο της Αλβανίας που από τύχη βρέθηκε στον Πειραιά με 600.000 ευρώ ετησίως. Πρόκειται όμως για έναν προπονητή με περγαμηνές και καλό βιογραφικό που ανέλαβε μία αποστολή και την έφερε εις πέρας. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Όσοι δυσαρεστήθηκαν επειδή δεν ήταν Άγγλος, Γάλλος, Πορτογάλος και νόμιζαν πως οι φυλετικές διακρίσεις «ποδοσφαιροποιούνται», τώρα τον επευφημούν καταπίνοντας το ρατσιστικό δηλητήριο μαζί με την γλώσσα τους. 

Το ποδόσφαιρο δεν είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας, αλλά μία δραστηριότητα που πηγάζει από την ίδια την κοινωνική δομή. Κι αν μία κοινωνία έχει μισαλλόδοξη ροπή, αυτή αντανακλάται σε όλες τις εκφάνσεις της. Ακόμα και στις εξέδρες. Γι΄ αυτό και το δόγμα No Politica στο Καραϊσκάκη αποτελεί ομπρέλα που πρέπει να πάψει να καλύπτει όσους «βουρκοκέφαλους» πιστεύουν ότι η εθνικότητα συνδέεται με την αποδοτικότητα, την εγκληματικότητα κ.ο.κ..

Πάντως, αν κάτι έκλεψε ο Αλβανός, δεν ήταν η πρόκριση αλλά η μιλιά των εθνικιστών επικριτών του.

ΥΓ Διαβάστε τι έλεγαν πολλοί απ’ όσους τώρα πίνουν νερό στο όνομά του Χάσι: «Καλά ρε, Αλβανό προπονητή φέρατε;»

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…