Newsroom

Newsroom

Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν μετά την επίθεση στις πετρελαιοπηγές της Σ. Αραβίας

Η επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε δύο σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις έδωσε την αφορμή για νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι από την Υεμένη, οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν στον εν εξελίξει εμφύλιο στη χώρα.

ipanews b1b303c8 4cf4 4d67 b314 2aee6288b929 1

Οι ΗΠΑ, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αμφισβητούν ότι η επίθεση έγινε από το έδαφος της Υεμένης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προήλθαν από δυνάμεις ελεγχόμενες από το Ιράν και μέσω του εδάφους του Ιράκ, προκαλώντας την αντίδραση τόσο της Τεχεράνης όσο και της Βαγδάτης. Οι επιθέσεις προκάλεσαν σημαντική ζημιά στην παραγωγή πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, μειώνοντας την καθημερινή παραγωγή πετρελαίου κατά 5 εκατ. βαρέλια, δηλαδή όσο η μισή σημερινή παραγωγή της χώρας.

Ο Μάικ Πομπέο το βράδυ του Σαββάτου υποστήριξε:

«Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο (πρόεδρος του Ιράν, Χασάν) Ροχανί και ο (υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ) Ζαρίφ υποκρίνονται ότι διεξάγουν διπλωματία (…) Εν μέσω των εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», ενώ ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη».

Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σ. Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η χώρα του έχει «τη βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει και να απαντήσει σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο της χώρας, SPA.

Επίσης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πως η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να εργαστεί μαζί με το βασίλειο για να εγγυηθεί την ασφάλειά του.

«Παράλογα ψέματα»

Η Τεχεράνη αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στις επιθέσεις, το τρίτο περιστατικό μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, απορρίπτοντας της αμερικανικές κατηγορίες ως «παράλογες».

«Κατηγορίες και επισημάνσεις τόσο στείρες και τυφλές είναι ακατανόητες και παράλογες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι στόχο έχουν να δικαιολογήσουν «μελλοντικές δράσεις» εναντίον του Ιράν.

Όπως είπε γίνονται στο πλαίσιο της πολιτικής «μέγιστης πίεσης» που ασκεί η Ουάσινγκτον εναντίον του Ιράν και εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ «προφανώς μετέτρεψαν την πολιτική αυτή σε πολιτική του μέγιστου ψεύδους εξαιτίας των αποτυχιών τους».

Στις δηλώσει Πομπέο αντέδρασε και το Ιράκ, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντέλ Αμπντούλ-Μαχντί να δηλώνει ότι το Ιράκ «θα δρούσε αποφασιστικά αν οποιοσδήποτε χρησιμοποιούσε το έδαφός του» για να επιτεθεί σε άλλη χώρα.

Απειλές από τους «Φρουρούς της Επανάστασης»

Στην αύξηση της έντασης πάντως συνέβαλαν και οι σημερινές δηλώσει διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, το επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του Ιράν, ο οποίος δήλωσε ότι οι αμερικανικές βάσεις και τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περιοχή βρίσκονται εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων.

«Οι πάντες θα πρέπει να γνωρίζουν πως όλες οι αμερικανικές βάσεις και τα αεροπλανοφόρα τους σε απόσταση έως 2.000 χιλιομέτρων γύρω από το Ιράν βρίσκονται μέσα στο βεληνεκές των πυραύλων μας», είπε ο επικεφαλής της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης Αμιραλί Χατζιζαντέχ. 

Όπως τόνισε στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, «το Ιράν ήταν ανέκαθεν έτοιμο για έναν πόλεμο πλήρους έκτασης».

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…