Newsroom

Newsroom

Στα 14 δισ. ευρώ το χρόνο το κόστος της διαφθοράς

Τελικά η διαφθορά όχι μόνο ζει και βασιλεύει στη χώρα μας αλλά κοστίζει και αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό.…

Τελικά η διαφθορά όχι μόνο ζει και βασιλεύει στη χώρα μας αλλά κοστίζει και αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό. Συγκεκριμένα όπως αποκαλύφθηκε σε συνέδριο της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς» που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τίτλο «Κράτος και Διαφθορά – Θεσμοί: Από την πτώση στην ανόρθωση», η διαφθορά κοστίζει στους έλληνες πολίτες περί τα 14 δισ. ευρώ.

Όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Παναγιώτης Καρκατσούλης, την ευθύνη για την άσχημη εικόνα που υπάρχει οφείλεται στην πολυνομία και στην αυθαιρεσία των πολιτικών διακυβερνήσεων σε όλη τη μεταπολίτευση και όχι στην εύκολη στοχοποίηση των υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, από το 1975 μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 3.430 νόμοι, ενώ παράλληλα έχουν εκδοθεί 17.5000 ρυθμίσεις, 20.580 Προεδρικά Διατάγματα και 111.905 Υπουργικές Αποφάσεις. Μάλιστα, τόνισε με έμφαση ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια με τις εγκυκλίους που έχουν υποκαταστήσει τη νομοθεσία, ενώ παρατήρησε ότι γίνεται κατάχρηση και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το οικονομικό βάρος το οποίο φτάνει τα 14 δισ. ευρώ ετησίως. Πάνω στο θέμα τοποθετήθηκε και ο τέως ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, ο οποίος χαρακτήρισε την καταπολέμηση της διαφθοράς ως αναποτελεσματική. Πρότεινε μάλιστα οι προϊστάμενοι να είναι συνυπεύθυνοι σε κρούσματα διαφθοράς των υφισταμένων τους, δεδομένου ότι δεν κατάφεραν να τους ελέγξουν αποτελεσματικά.

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, επισήμανε κι αυτός την ανάγκη εθνικού συντονιστή, αλλά «να μην είναι ούτε πολιτικός ούτε από το επιχειρηματικό κόσμο, να μην έχει βαρίδια», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην περικοπή των αρμοδιοτήτων του, μετά τη νομοθέτηση του νέου πειθαρχικού δικαίου στο Δημόσιο, όπου στα πειθαρχικά συμβούλια δεν θα υπάρχουν συνδικαλιστές, αλλά δικαστικοί. Κάτι, όμως, όπως είπε, δεν έχει γίνει ακόμη.

Αντίθετος με τον εθνικό συντονιστή, δήλωσε ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου και πρόεδρος της αρχής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, Παναγιώτης Νικολούδης.

Και δικαιολόγησε την άποψή του λέγοντας ότι οι πολλές αρχές και επιτροπές για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχουν πλεονεκτήματα, όπως να είναι πιο ανταγωνιστικές και να κάνουν τη δουλειά τους όσο πιο έντιμα μπορούν, ενώ διερωτήθη ποιος θα ελέγχει τον εθνικό συντονιστή.

Τέλος, ο τέως διευθυντής Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, Βασίλης Σερδάρης, εκτίμησε ότι έχει χαθεί ο «ηθικός ιστός» στην Ελλάδα.