Στ. Θεοδωράκης: Στόχος του Ποταμιού η Μεγάλη Αλλαγή

Τον λαό κάλεσε να αποφασίσει αν «θα αφήσει μόνα τους τα δύο κόμματα εξουσίας, αν θα τους προσφέρει δεκανίκια ή…

potami 0

Τον λαό κάλεσε να αποφασίσει αν «θα αφήσει μόνα τους τα δύο κόμματα εξουσίας, αν θα τους προσφέρει δεκανίκια ή αν θα θελήσει κάποιος, να τους συνεφέρει», ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματός του που διεξάγεται στο Λαύριο.

«Άλλα πράγματα μπορεί να επιβάλλει ένα κίνημα του 6% και άλλα ένα του 12 ή του 18%» επισήμανε αναφέροντας ότι στόχος του Ποταμιού είναι να φέρει «την Μεγάλη Αλλαγή, που δεκαετίες εξαγγέλλεται και ποτέ δεν έρχεται».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης καταφέρθηκε κατά του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού και ενός συστήματος «που προσπαθεί με ψέματα και μισές αλήθειες να κρατηθεί στην εξουσία». «Η δημοκρατία στηρίζεται σε μία και μόνη ιδεολογία, τον ανθρωπισμό», είπε, σημειώνοντας ότι βασικοί πυλώνες της Ελλάδας πρέπει να είναι «κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοκρατία, νέο Δημόσιο – νέο παραγωγικό μοντέλο» με προτάσεις που θα «πηγάζουν από αρχές και αξίες και θα είναι πρακτικές, θετικές, να συμβάλουν στον διάλογο και στο μπόλιασμα διαφορετικών – θετικών προτάσεων».

Το Ποτάμι, είπε ο κ. Θεοδωράκης «θέλει να αντικαταστήσει το παλαιοκομματικό σύστημα του ρουσφετιού με ένα σύστημα αξιοκρατίας», «να μπει το συμφέρον των πολλών πάνω από το συμφέρον της πολιτικής φαμίλιας» επισημαίνοντας ότι «το ρουσφέτι εξακολουθεί να είναι και σήμερα ο συνεκτικός ιστός -η κόλλα- του οπισθοδρομικού, λαϊκίστικου συστήματος» και ότι δεν έχει σημασία «αν δηλώνεις «δεξιός» ή «αριστερός», αν τάζεις κοινωνία «φιλελεύθερη» ή «σοσιαλιστική», όταν μέσα σου κυριαρχεί ο πολιτικός κοτζαμπάσης και όλους τους βλέπεις σαν ψηφοφόρους -πελάτες ή σαν ψηφοφόρους-εχθρούς».

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη σύγκρουσης «με το σάπιο καθεστώς των μετρίων, της αναξιοκρατίας, του φόβου, της κλειστής κοινωνίας» σημειώνοντας ότι η «Ελλάδα πρέπει να φτιάξει την δική της Αναγέννηση» γι’ αυτό και το Ποτάμι μιλά για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και όχι της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς, ενός παλαιοκομματικού συστήματος που δεν θέλει «να επεξεργαστεί λύσεις, να πει την αλήθεια και καταφεύγει στα εικονίσματα και στον μεσσιανισμό».

Σχετικά με τις μελλοντικές συμμαχίες ο κ. Θεοδωράκης είπε πως «η κατάρρευση του παλιού μεταπολιτευτικού συστήματος επιβάλει να είμαστε έτοιμοι για λύσεις διακυβέρνησης», «με αυτούς που θα συμφωνήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές» σημειώνοντας όμως και τις βασικές θέσεις του, όπως ένα νέο αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, επανεξέταση των προνομίων και παροχών του πολιτικού συστήματος, εκδοτών και καναλαρχών, δραστική μείωση του υπουργικού συμβουλίου, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε κανείς να μην είναι χωρίς τροφή, εκπαίδευση και περίθαλψη, σταθερό και δίκαιο αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα. Και τέλος ως βασική προτεραιότητα έθεσε την απόδοση δικαιοσύνης στους πρωταγωνιστές των σκανδάλων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε αρκετούς νέους υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ως «ένα συνονθύλευμα λαϊκών δεξιών, παρωχημένων πολιτευτών που καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό αλλά μετά τον εφαρμόζουν και πρώην υμνητών της δικτατορίας» ενώ αναφέρθηκε και στους «λαϊκιστές της αριστεράς» που «δεν είχαν ποτέ ενστάσεις για την εκτίναξη του χρέους» και «δεν έδωσαν ποτέ μάχη για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που στοιχίζει στον ελληνικό λαό το πολιτικό σύστημα».

«Η γενιά των πολιτικών που οδήγησε τη χώρα», είπε, «στην πιο μεγάλη μεταπολεμική της κρίση δεν ξέρει άλλον τρόπο από την οριζόντια φορολόγηση και τις οριζόντιες περικοπές. Και είναι πρόκληση στην κοινή λογική, να επιμένουν ότι θα είναι οι ίδιοι που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο», «καθώς είναι εγκλωβισμένοι σε μια διαχειριστική λογική χωρίς γενναίες ιδέες, χωρίς τομές, χωρίς διάθεση για πραγματικές αλλαγές».

Χαιρετισμό στο ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού απήυθυναν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ

Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και τις ευχές του για επιτυχία του συνεδρίου. Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές λέγοντας πως ανέδειξαν το ΣΥΡΙΖΑ πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα και σημείωσε πως ακόμα και αν αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση θα επιδιώξει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συσπειρώσεις.

«Εμείς, όμως, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι, ακόμα και με αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξουμε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συσπειρώσεις» είπε. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι καμία κοινωνική συμμαχία, καμία πολιτική συνεργασία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε προγραμματικό κενό.

«Το να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα είναι ένα μεγάλο, ιστορικών διαστάσεων εγχείρημα. Γι’ αυτό χρειάζεται μια μεγάλη συμπαράταξη δυνάμεων. Από την οποία δεν περισσεύει καμιά και κανείς» είπε.

Η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με το Ποτάμι και τα υπόλοιπα κόμματα και κινήσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς, για να συγκροτηθεί ευρεία προοδευτική παράταξη με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτό τόνισε στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Ποταμού, στο Λαύριο, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σημειώνοντας: «Ο διάλογος αυτός δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει σε κενό πολιτικής. Αυτός ο διάλογος δεν μπορεί παρά να είναι θεσμικός και να γίνει οργανωμένα. Κάθε συζήτηση δεν μπορεί παρά να αφορά την πορεία της χώρας και τη ζωή των πολιτών. Σε αυτή τη συζήτηση η ΔΗΜΑΡ θα προσέλθει με το σύνολο των προτάσεών της και με πολιτικό εργαλείο τις προγραμματικές συμπτώσεις».

Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή και του Ποταμού θα συμβάλλει στο να εξασφαλισθεί η ισχυρή παρουσία του προοδευτικού χώρου. «Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με τα κόμματα και τις κινήσεις αυτού του χώρου» τόνισε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και επισήμανε: «Δεν μπορεί η κεντροαριστερά να έχει το ίδιο πολιτικό σχέδιο με τη δεξιά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η διάκριση μεταξύ προόδου-συντήρησης και αριστεράς-δεξιάς είναι και σήμερα υπαρκτή και επίκαιρη».

«Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου είναι τώρα μπροστά μας. Υπάρχει προοπτική αρκεί να το αποφασίσουμε» υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ απηύθυνε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου η οποία είπε ότι το συνέδριο του Ποταμιού πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο λαός ζει τις οδυνηρές συνέπειες των αντιλαϊκών βάρβαρων μέτρων που παίρνονται από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις που στηρίζουν το σύστημα που ζούμε.   

Εκτίμησε ότι η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί  είτε με κούρεμα είτε με επιμήκυνση ή όποια άλλη μορφή ρύθμισης ενός χρέους και ως εκ τούτου το ΚΚΕ πιστεύει πως η αντιπαράθεση για το ποιος, ποια κυβέρνηση μπορεί καλύτερα να διαπραγματευτεί το χρέος, δεν αφορά πραγματικά το λαό και τα δικαιώματά του, αλλά στο πώς και ποια τμήματα του κεφαλαίου, θα βγουν ωφελημένα σε βάρος του λαού.

Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο λαός είναι αναγκαίο να οικοδομήσει τη δική του λαϊκή κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, που θα αντιπαλεύει την εξουσία των μονοπωλίων και τις κυβερνήσεις τους. Αυτή η συμμαχία μπορεί να οδηγήσει σε διέξοδο από την κρίση υπέρ του λαού και όχι οι λεγόμενες αναδιατάξεις, που διαιωνίζουν το σημερινό σύστημα της εκμετάλλευσης» είπε.

«Γνωρίζετε ότι το ΚΚΕ έχει καθαρή στάση στην κριτική μας και στην κυβερνητική πολιτική και στα άλλα κόμματα. Επιδιώκουμε να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση πάνω σε πολιτικές, σε στρατηγικές, πάνω σε προγράμματα που να βοηθούν το λαό να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα. Με αυτές τις σκέψεις, ευχόμαστε καλές εργασίες στο συνέδριό σας» κατέληξε.