Στ. Κασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το 41% της ΝΔ δεν είναι λευκή επιταγή, έχει πήλινα πόδια

Δίνουμε τη μάχη για τον προϋπολογισμό με τεκμηρίωση, επιχειρήματα, προτάσεις και σχέδιο τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το πρωί της Κυριακής

Kasselakis Ko

Σχέδιο 11 σημείων για την ανασυγκρότηση της χώρας και με στόχο τη νίκη στις εκλογές, παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε το πρωί της Κυριακής ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού το βράδυ στη Βουλή.

Ο κ. Κασσελάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, αμφισβητώντας εκτεταμένα και με την παράθεση πολλών στοιχείων, το «οικονομικό θαύμα» για το οποίο μιλά το Μέγαρο Μαξίμου, αντιπαραβάλλοντας ότι η κοινωνία νιώθει οργή, ανασφάλεια και αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με την ακρίβεια, αλλά και σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, το στεγαστικό, την αγορά εργασίας.

Ήταν δε ιδιαίτερα οξύς προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι «αν νομίζει η ΝΔ ότι το 41% είναι λευκή επιταγή είναι βαθιά γελασμένη. Το ποσοστό αυτό έχει πήλινα πόδια. Όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και εντός της ΝΔ. Όπου, πέρα από τον Αντώνη Σαμαρά που αμφισβητεί, όλοι είναι εναντίον όλων. Όλοι εκτός από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ως χαμαιλέοντας είναι με όλους, πότε Ελλαδέμπορας και πότε σκέτο λαδέμπορας».

Η πολιτική της κυβέρνησης γεννά μεγάλες ανισότητες, οι οποίες είναι πρόβλημα και για τη δημοκρατία, σημείωσε. Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι «ακούμε απίστευτες θριαμβολογίες από τους υπουργούς για την πορεία της οικονομίας και για ένα οικονομικό θαύμα.

Όμως βλέπουμε στην κοινωνία την απουσία του θαύματος και με τι κόπο προσπαθούν οι πολίτες να ανταπεξέλθουν. Τα ίδια έλεγε η ΝΔ και ακριβώς πριν χρόνια, ακριβώς πριν έρθουν η χρεοκοπία και τα μνημόνια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυσε ότι στόχος του κόμματός του είναι «μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αλλά και στις Ευρωεκλογές, όσο δύσκολο κι αν μοιάζει, ο πήχης μπαίνει ψηλά, στη νίκη».

Σχετικά με τις περιοδείες που έκανε τις προηγούμενες μέρες ο κύριος Κασσελάκης είπε ότι συνάντησε την Αθήνα Παπαχρήστου τη γιαγιά που δώρισε ένα ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ. «Μου άνοιξε το σπιτικό της, μοιράστηκα την ανθρωπιά της, την ευχαρίστησα για το φιλότιμο της. Στέλνει ένα πολύ δυνατό μήνυμα ότι εν έτει 2023 το φιλότιμο δεν πρέπει και δεν μπορεί να υποκαθιστά το κράτος». Ανέφερε ότι η κ . Παπαχρήστου είπε ότι χρειάζεται ένας άνθρωπος να «ισιάξει το κράτος», για να σχολιάσει: «Πιστεύω βαθιά ότι στη λαϊκή σοφία κρύβονται πολλές φορές μεγάλες αλήθειες, οι μεγάλες ιδέες, όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε για να προχωρήσει μπροστά η πατρίδα μας και δικαιοσύνη».

Τόνισε ότι «χωρίς αποτελεσματικό, παρεμβατικό, δίκαιο κράτος δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία στην κοινωνία μας, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των ανθρώπων της χώρας που είναι τεράστιες. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά μας με τη ΝΔ, της προοδευτικής παράταξης με τη Δεξιά».

Είπε ότι παρακολουθώντας τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό «είναι φανερό ότι συγκρούονται δύο κόσμοι». «Όσα λένε αυτές τις ημέρες οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι βγαλμένα από τις πιο σκληρές παραδόσεις των trickle down economics», είπε.

Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα και στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «εμάς δεν μας αφορά μια μικροαντιπαράθεση μέσα στον προοδευτικό χώρο για το ποιος θα είναι λιγότερο ή περισσότερο δεύτερος. Αυτό ενδεχομένως να αφορά κάποιους άλλους, που συνεχώς μιλούν στο όνομα της δημοκρατικής παράταξης, αλλά έχουν ξεχάσει ποιος είναι ο ιστορικός ρόλος της δημοκρατικής παράταξης σε αυτή τη χώρα: Να βρίσκεται απέναντι στη Δεξιά και να την κερδίζει».

Ο κ. Κασσελάκης αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί επιτυχίας στην οικονομία. Επικαλέστηκε δε μεταξύ άλλων και την αναντιστοιχία στο πεδίο των επενδύσεων, λέγοντας ότι ο στόχος της κυβέρνησης ήταν 15%, αλλά τώρα περιορίζεται στο 7%.

Μίλησε δε για έναν «προϋπολογισμό μέρος του προβλήματος και δημιουργεί μάλιστα το πρόβλημα» και πρόσθεσε:

«Η χρονιά κλείνει με τους Έλληνες να είναι αντιμέτωποι με πληθωρισμό και μείωση αγοραστικής δύναμης. Τι έχει η χώρα μας και εισάγει τόσο πληθωρισμό; Σε έναν ακόμα προϋπολογισμό η κυβέρνηση δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους, όπως έκαναν 12 χώρες. Ας ρωτήσει όμως αν πέτυχε το μέτρο στην Ισπανία ή την Πορτογαλία, για παράδειγμα».

Επικρίνοντας την κυβέρνηση για την αύξηση στην ενέργεια, επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για πάγια θέση για κρατικό πυλώνα στο ρεύμα

«Κοροϊδεύει η κυβέρνηση όταν λέει ότι δεν αυξάνει τους φόρους. Ακόμα κι ένα παιδί γνωρίζει ότι με σταθερό ΦΠΑ σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνονται οι φόροι που πληρώνει ο πολίτης. Έχουν αυξηθεί τα έσοδα από τους φόρους και αυτό δεν έχει συμβεί επειδή τρώνε οι πλούσιοι περισσότερα μακαρόνια.