Newsroom

Newsroom

Σρι Λάνκα: Σοκάρουν εικόνες από ελέφαντες που ψάχνουν τροφή σε χωματερή – Πόσοι έχουν πεθάνει

Οι οικολόγοι και οι κτηνίατροι προειδοποιούν ότι τα πλαστικά απόβλητα σε μια ανοιχτή χωματερή στην Ανατολική Σρι Λάνκα σκοτώνουν ελέφαντες στην περιοχή.

AP22013660753121 768x443 1

Αμπάρα, Σρι Λάνκα – Τουλάχιστον 20 ελέφαντες έχουν πεθάνει τα τελευταία χρόνια από κατανάλωση πλαστικού σε χωματερή στο χωριό Παλακαντού (Pallakkadu) στην Αμπάρα, περί τα 210 χλμ. (130 μίλια) ανατολικά της πρωτεύουσας Κολόμπο.

Οι οικολόγοι και οι κτηνίατροι προειδοποιούν ότι τα πλαστικά απόβλητα σκοτώνουν ελέφαντες στην περιοχή.

Οι εξετάσεις των νεκρών ζώων έδειξαν ότι είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες μη διασπώμενου πλαστικού που βρέθηκε στη χωματερή, είπε ο κτηνίατρος άγριας ζωής, Νιχάλ Πουσπακουμάρα (Nihal Pushpakumara).

«Πολυαιθυλένιο, περιτυλίγματα τροφίμων, πλαστικό, άλλα μη εύπεπτα και νερό ήταν τα μόνα πράγματα που μπορούσαμε να δούμε στις νεκροψίες. Η κανονική τροφή που τρώνε και χωνεύουν οι ελέφαντες δεν ήταν εμφανής», είπε.

Οι πεινασμένοι ελέφαντες αναζητούν τα απόβλητα στη χωματερή, καταναλώνοντας πλαστικά, καθώς και αιχμηρά αντικείμενα που βλάπτουν το πεπτικό τους σύστημα, είπε ο Πουσπακουμάρα.

«Οι ελέφαντες τότε σταματούν να τρώνε και γίνονται πολύ αδύναμοι για να κρατήσουν το βαρύ σκελετό τους όρθιο. Οταν συμβεί αυτό, δεν μπορούν να καταναλώσουν φαγητό ή νερό, κάτι που επιταχύνει τον θάνατό τους», είπε.

AP22013654355296
(AP Photo/Achala Pussalla)

Το 2017, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ανακυκλώσει τα σκουπίδια σε χωματερές κοντά σε ζώνες άγριας ζωής για να εμποδίσει τους ελέφαντες να καταναλώνουν πλαστικά απόβλητα. Είπε επίσης ότι θα δημιουργηθούν ηλεκτρικοί φράχτες γύρω από τις τοποθεσίες για να κρατήσουν μακριά τα ζώα. Ομως κανένα από τα δύο δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως.Υπάρχουν 54 χωματερές σε ζώνες άγριας ζωής σε όλη τη χώρα, με περίπου 300 ελέφαντες να περιφέρονται κοντά τους, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο χώρος διαχείρισης απορριμμάτων στο χωριό Παλακαντού δημιουργήθηκε το 2008 με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα σκουπίδια που συλλέγονται από εννέα κοντινά χωριά πετιούνται εκεί αλλά δεν ανακυκλώνονται.

AP22013652525066
Ελέφαντες σε αναζήτηση τροφής στην χωματερή του χωριού Παλακαντού στην περιοχή Αμπαρα, ανατολικά του Κολόμπο στη Σρι Λάνκα. (AP Photo/Achala Pussalla)

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…