Newsroom

Newsroom

Σρι Λάνκα: Ο αγώνας συνεχίζεται – Πανηγυρισμοί για την παραίτηση του προέδρου

Συγκλονίζουν οι εξελίξεις στη Σρι Λάνκα όπου η γενικευμένη εξέγερση που ξέσπασε το Σάββατο (9/7) στην πρωτεύουσα Κολόμπο, οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού αλλά και του προέδρου της χώρας.

AP22190647804225

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα συμφώνησε να παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 13 Ιουλίου, αφού πρώτα διαδηλωτές εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο. Πλάνα με διαδηλωτές να στέκονται και κάποιους να κάνουν μπάνιο στην πισίνα μέσα στο σπίτι του προέδρου κυκλοφόρησαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συνέχεια διαδηλωτές εισέβαλαν και έβαλαν φωτιά στο σπίτι του πρωθυπουργού, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, για να εκτονώσουν την οργή τους. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς από την πυρκαγιά. Ο Βικρεμεσίνγκε είχε μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία νωρίτερα την ημέρα, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πανηγυρισμοί για τις παραιτήσεις

Οι κάμερες κατέγραψαν πρωτοφανείς εικόνες, αφού οι διαδηλωτές στη Σρι Λάνκα υποδέχθηκαν με πανηγυρισμούς τις επικείμενες παραιτήσεις του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας.

«Σήμερα είναι ημέρα ανεξαρτησίας για εμένα που γεννήθηκα σε αυτό το έθνος, όχι το 1948, γιατί σήμερα έχουμε αγωνιστεί για την ελευθερία μας από την τυραννία και τους απατεώνες και τους άπληστους πολιτικούς που έχουν οδηγήσει το έθνος μας στο μηδέν», είπε ένας διαδηλωτής στο Al Jazeera.

Η χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας

Η Σρι Λάνκα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Είναι αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων.

Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, κοντά στην Ινδία, ζει εδώ και μήνες στον ρυθμό των καθημερινών διακοπών της ηλεκτροδότησης, των ατελείωτων ουρών στα πρατήρια καυσίμων, του δελτίου στα τρόφιμα, του πληθωρισμού ρεκόρ ο οποίος έχει φτάσει το 70%.

Ειρηνικές διαδηλώσεις εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, που πολλοί πολίτες, ακόμη και ως πρότινος οπαδοί του, κατηγορούν για κακοδιαχείριση.

Μετά το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων όλα τα μέλη της οικογένειας Ρατζαπάξα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση παραιτήθηκαν, με εξαίρεση τον πρόεδρο της χώρας.

Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις να παραιτηθεί και τον Μάιο, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού και αδελφού του Μαχίντα, διόρισε στην πρωθυπουργία τον αντίπαλό του Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.

Πηγή: www.rosa.gr

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…